Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

May a BBC televízió vasárnapi politikai magazinműsorában elmondta: brit miniszterelnökként fontos feladatának tartja, hogy gondoskodjék a többi 27 EU-országban élő britről. Kormánya biztosítani kívánja a más európai uniós tagországok Nagy-Britanniában élő állampolgárainak jogosultságait a brit EU-tagság megszűnése utáni időszakban is, de szükségesnek tartja a viszonosság elvének alkalmazását, vagyis azt, hogy az EU-társállamok is garanciát vállaljanak az ott élő brit állampolgárok jogosultságainak további érvényesülésére.

Theresa May kijelentette: ebben a kérdésben megvan a jó szándék London és az EU részéről egyaránt. A Lisszaboni Szerződés 50. cikkelyének aktiválásáról - vagyis a brit EU-tagság megszűnéséhez vezető folyamat hivatalos elindításáról - Brüsszelnek küldött levélben is hangsúlyosan szerepel, hogy London a kilépési feltételekről folytatandó tárgyalások korai szakaszában megállapodásra kíván jutni a Nagy-Britanniában élő külföldi EU-polgárok és az uniós társállamokban élő britek jogosultságainak biztosításáról, és a tárgyalási alapelvekről született uniós megállapodásban is ugyanez a szándék tükröződik az Európai Unióban maradó 27 tagország részéről - mondta a brit kormányfő.

E kölcsönös jó szándék alapján hisz abban, hogy a kérdésről valóban sikerül a tárgyalások korai szakaszában egyezségre jutni.

Nagy-Britanniában heves belpolitikai vita zajlik az EU-s tagállamok állampolgárainak a brit tagság megszűnése utáni jogosultságairól.
A konzervatív párti brit kormány már korábban is jelezte, hogy a kilépési tárgyalások kezdete után rövid idővel megállapodást szeretne elérni erről, de úgy, hogy az EU-társállamok is ezzel egy időben, viszonossági alapon garanciát vállaljanak az ott élő britek jogosultságainak további érvényesítésére.

A legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt azonban közölte, hogy ha megnyeri a június 8-ára kiírt előrehozott parlamenti választásokat, akkor "kormányzásának első napján" feltételek nélkül, egyoldalúan garanciát vállalna a Nagy-Britanniában élő és dolgozó 3,5 millió külföldi EU-polgár jogosultságainak megvédésére.

Sir Keir Starmer, a Munkáspárt árnyékkormányának Brexit-ügyi miniszterjelöltje a Labour Brexit-stratégiájának elemeit ismertető minapi beszédében szintén elvetette a konzervatívok által támasztott viszonossági feltételt, "szégyenletes igazságtalanságnak" minősítve, hogy a konzervatív kormány nem hajlandó a brit gazdaságban dolgozó több millió külföldi EU-munkavállaló jogosultságainak egyoldalú garantálására.