Az IW által megkérdezett 46 szakmai képviseleti szervezetből 29 számít saját ágazata teljesítményének növekedésére, hét pedig a csökkenésére. A beruházások növekedését 17 szervezet, csökkenését pedig öt jelezte előre.

A foglalkoztatás növelését, illetve csökkentését egyaránt 12 szervezet jelezte előre, vagyis a termelés és a beruházások növekedéséből nem következik a munkahelyek számának növekedése is. A munkahelyek növekedését leginkább gátló tényezők közül a szövetségi minimálbér bevezetését és a pénzügyi szektorban megszigorított szabályokat emelték ki a legtöbben.

Az IW felmérésében 12 szervezet jelezte, hogy az üzleti hangulat javulására számít jövőre, 13 pedig a romlására. A kockázati tényezők közül a feltörekvő piacok gazdasági lassulását és a fokozódó európai terrorfenyegetettséget emelték ki leglényegesebbként.

A pozitív hatású üzleti tényezők közül az erős lakossági fogyasztási hajlandóságot, az euróövezeti gazdasági helyzet rendeződését, valamint az amerikai és a brit konjunktúra erősödését emelték ki a válaszadók.