A réz ötvöző anyagként és önállóan is nagyon sok mindenben megtalálható, ezért olcsóbbá vagy drágábbá válása a kisfogyasztók zsebét is súlyosan érinti. Az elmúlt évek halvány világgazdasági növekedése a padlóra küldte a sárga fém árát, ám szakértők öt éven belül fordulatra számítanak - derül ki a Bloomberg cikkéből.

Ez a számítás egyfajta nemesfémmé tette a színesfémet, legalábbis az árupiaci cégek és a bányavállalatok szemében. Miközben az olyan társaságok, mint az Anglo American Plc bányavállalat vagy a Glencore Plc nyersanyagszállító vasérckészleteiktől kezdve a szénen át agrárgazdasági eszközeikig mindent eladnak, hogy legyen pénzük adósságaik törlesztésére, rézerőforrásaikhoz ragaszkodnak.

Hiány lesz

A szakértők szerint ugyanis az évtized végére hiány lesz rézből, mivel a jelenlegi alacsony nyersanyagárak miatt a bányavállalatoknak nincs pénzük a későbbi termelést megalapozó bővítésekre. A réz a legkeresettebb árupiaci termék manapság - mondja Michael Scherb, az bányabefektetésekkel is foglalkozó Appian Capital Advisory LLP alapítója.

A színesfém fontosságát mutatja, hogy a Rio Tinto Group, a világ második legnagyobb bányavállalata sokak meglepetésére rézdivíziójának vezetőjét jelölte következő vezérigazgatójának. A BHP Billiton Ltd., az ágazat legnagyobb szereplője az osztalék és a beruházási kiadások csökkentéséből származó, 10 milliárd dolláros megtakarítása jelentős részét fordítja arra, hogy a rézbizniszben erősítsen.

Vennének

A mély zsebbel rendelkező pénzügyi befektetők is látnak fantáziát a rézben, ám szembe kell nézniük azzal, hogy még az erősen eladósodott bányatársaságok is ragaszkodnak rézeszközeikhez. Az Anglo American adósságait ugyan nemrégiben a bóvli kategóriába sorolták a hitelminősítők, mégsem hajlandó megválni rézbányáitól.

A rézipari vállalatok felvásárlására fordított összeg 2015-ben 3,1 milliárd dollár volt, ami ötéves mélypont. Mindössze 27 ilyen megállapodást kötöttek ebben az ágazatban, miközben a szén piacán 38, az aranyén 117 adásvételt hoztak tető alá.

Nőtt, de csökkenhet

Az idei rézáremelkedés tovább mérsékelheti az eladási kedvet - véli Glyn Lawcock, az UBS elemzője. A sárga fém ára 19 százalékkal nőtt január és március eleje között. Ez volt az első negyedéves emelkedés az elmúlt két évben. Ugyan akkor a növekedésnek vége szakadt az elmúlt hetekben - március közepe óta hat százalékkal esett az ár -, és egyes elemzők kitartó visszaesésre számítanak.

A Goldman Sachs arra számít, hogy a medve 2018-ig uralni fogja a réz piacát. A Barclays szerint az április eleji tonnánként 4780 dolláros ár 4000 dollár közelébe zsugorodhat. Ez felőrölheti a rosszabb anyagi helyzetben lévő cégek egy részét, rábírva tulajdonosaikat, hogy mégis megváljanak rézbefektetéseiktől.

Hiánycikk a vanília

Az elmúlt egy évben háromszorosára ugrott a fagylaltok, a csokoládétermékek és a sütemények egyik nélkülözhetetlen alapanyaga, a vanília ára - írja a Bloomberg. A termés mennyisége csökkent és a minőség is romlott. Az elmúlt években az alacsony árak miatt már a kisebb vaníliatermelőknél, Kínában, Indonéziában és Ugandában is mérséklődött a termesztés, és a farmerek átálltak más terményekre. A készletek is visszaestek - derült ki az ENSZ mezőgazdasági szervezetének (FAO) adataiból.

A legnagyobb vaníliatermelő ország Madagaszkár, amely egymaga hozza a világ vaníliatermésének felét. Pozícióját egyelőre nem fenyegeti veszély, mert a termesztés munkaigényes, és - az egyik legnagyobb felvásárló, az amerikai Cook Flavoring Co. szerint - itt fizetik a legalacsonyabb napi bért, 1,50 dollárt (420 forint), miközben máshol tíz dollárt kapnak a munkások.

Rossz válasz

A madagaszkári termelők egy része rossz választ adott arra, hogy 2012-től kissé nőttek az árak. Hogy pótolják az ezt megelőzően tíz év alatt elvesztett bevételeiket, idő előtt leszedték a termést, és kellő szárítás helyett már nyersen csomagolták. Ez jelentősen rontotta a minőséget - a Bloomberg hasonlata szerint olyan, mintha a borszőlőt érés előtt szüretelnék és műanyag zsákokba csomagolva tárolnák.

Az USA-ban - amely a világ legnagyobb vaníliavásárlója - kilogrammonként 250 dollárra ugrottak az árak az év elejére az egy évvel korábbi 80 dollárról. A kínálat olyan alacsony, hogy még az is kérdés, hozzájut-e egyáltalán a felhasználó a szükséges nyersanyaghoz. Még a rosszabb minőségű vanília kilogrammjáért is 210 dollárt kell fizetni a tavalyi 60 dollár helyett.

Ágazati szakértők szerint hosszabb távon nem maradnak magasan az árak. Az említett körülményen túl Madagaszkárban is nő a termelés, miközben a kormány a minőség védelme érdekében gyakorlatilag betiltotta a korai betakarítást. Kereskedők emlékeztetnek arra, hogy 2002-ben néhány hónap alatt 500 dollárról 15 dollárra esett a vanília kilójának ára.