Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Már napelemeket is lehet kapni a svéd Ikea bútoráruházlánc lengyel boltjaiban - adta hírül a wyborcza.pl. A tetőre szerelhető eszközök mini áramtermelő erőművekként szolgálhatják tulajdonosaikat. A lengyel vevők akár kitüntetésnek is értékelhetik, hogy Nagy-Britannia, Hollandia és Svájc után Lengyelország a negyedik európai piac, ahol a svédek ezt a terméket elkezdték árulni.

Az újdonság ára a napelemek nagyságától és összeszerelésük komplikáltságától függ. A kulcsra kész installáció átlagára egy közepes nagyságú ház esetén nagyjából 20 ezer zlotyba (másfél millió forint) kerül. A tervért és az összeszerelésért a lengyel GEO-Solar cég felel, az év végéig az Ikea családi kártyájának tulajdonosai 15 százalékos árengedményt is kapnak. Lehet hitelre is vásárolni a készpénzen kívül, vagy igénybe lehet venni az önkormányzatok 40 százalékos dotációját. A beruházás a szakemberek szerint 10 év alatt megtérül.

A napelemes rendszerek száma hirtelen 3000-ről 10 ezerre nőtt Lengyelországban, de az ország még így is fehér folt a napenergia felhasználásának területén. Úgy tervezik, hogy 2030-ig 1,5 millió ilyen mikroerőművük lesz. A lengyel energiaszolgáltatók - amelyeknek több millió egyéni ügyfelük van - egyelőre alszanak, pedig úttörőnek kellene lenniük ezen területen. Néhány kisebb vállalkozás ezt kihasználva elkezdett a napelemek telepítésével és üzemeltetésével kapcsolatos szolgáltatásokat nyújtani.