A svájci statisztikai hivatal közlése szerint az ipari termelés 1,3 százalékkal esett vissza január-márciusban az egy évvel korábbihoz képest.

Januárban még 0,4 százalékkal növekedett, de februárban már 1,2 százalékkal, márciusban pedig 2,9 százalékkal csökkent az ipari termelés - írta az MTI.

Az ipar forgalma 1,6 százalékkal csökkent az első negyedévben, ezen belük januárban 0,1 százalékos, februárban 1,3 százalékos, márciusban pedig 3,5 százalékos visszaesést mértek. Az új megrendelések állománya 4,6 százalékkal mérséklődött a tavalyi első negyedévhez képest.

Az ipar nehézségeit jól jelzi, hogy áprilisban több mint kétéves mélypontra csökkent Svájc áruforgalmi mérlegének többlete. A szufficit mindössze 1,97 milliárd frankra rúgott, ami 2014 decembere óta a legalacsonyabb érték.

Elemzők szerint az exportvezérelt svájci gazdaság még mindig nem heverte ki teljes egészében azt a sokkot, amelyet a frank árfolyamküszöbének váratlan eltörlése okozott. A svájci jegybank 2015. januárban azonnali hatállyal szüntette meg a frank 1,20 euróban rögzített árfolyamküszöbét. Bár a gazdaság nem került recesszióba, a frank árfolyamának erősödése lefelé húzza a gazdasági növekedést.

A svájci jegybank (SNB) a frank felértékelődése ellen negatív kamatok alkalmazásával és devizapiaci intervenciókkal küzd, de a befektetők számára így is vonzó célpont a bizonytalan időkben biztonságos menedéknek számító svájci frank. Az erős frank hatásaival küzdő svájci ipari vállalatok közel fele három éven belül külföldre telepítheti termelését, miután tavaly már majdnem egynegyedük veszteségesen működött. Sok vállalatnak már nincs elég pénze beruházásokra.