Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A görögöknek legkevesebb három és fél évig kell elviselniük, hogy nem vehetnek fel és nem utalhatnak el annyi pénzt a számlájukról, amennyit akarnak - adta hírül az athéni ekathimerini.com hírportál.

Ezeket a tőkekorlátozásokat 2015. június végén vezetették, azt követően, hogy holtpontra jutott az ország finanszírozásáról folytatott vita az év elején megválasztott, új kormány és a görög államot hitelező eurótagállamok között.

Kellemetlen történet

Az új vezetés felfüggesztette az akkor érvényben lévő második segélyprogram végrehajtását, mert úgy vélte, hogy az abban foglalt megszorítások elfogadhatatlan terhet helyeznek az átlagemberek vállára. Azt követelték, hogy az ország államadósságát finanszírozó eurózóna-tagállamok engedjék el a tartozások egy részét.

Az utóbbiak - élükön Németországgal - hallani sem akartak erről, miután adófizetőik pénzéből hitelezték - illetve hitelezik azóta is - a görög költségvetést. Egy idő után kiürült az államkassza Athénben, és amikor az Európai Központi Bank (ECB) felfüggesztette a bankok euróellátását, pénzfelvételi és -átutalási korlátozásokat vezetettek be.

A pénzügyminisztérium döntésének megfelelően a bankjegykiadó automatákból (atm) naponta maximum 60 eurót vezettek fel a bankszámla-tulajdonosok és megtiltották a külföldi átutalásokat. Az országban kibocsátott kártyákkal csak a határokon belül lehetett fizetni. A készpénzfelvételi korlát lényegében érvényben van, azzal a finomítással, hogy 14 nap alatt maximum 840 euró vehető fel.

Felülvizsgálják

A tőkekorlátozások ügye azért kerül napirendre, mert az ország központi bankja és pénzügyminisztériuma tervet készítik a szabályok enyhítéséről. Az internetes portál az ügyhöz közel álló forrásból úgy tudja, hogy az ezzel kapcsolatos munka megkezdődött.

Valószínűleg először a vállalatokra vonatkozó korlátokat enyhítik, hogy megkönnyítsék termékimportjukat és külföldi nyersanyag-beszerzéseiket. Ugyanakkor biztos, hogy nem adnak meg határidőt, a rendszer felszabadítására.

Szigorú feltételek

Ehelyett lefektetik azt a feltételrendszert, amelynek teljesülése esetén feloldhatják a tőkekorlátozásokat. A kikötések közé fog tartozni, hogy az emberek befejezzék pénzük külföldi bankokba utalását. Az első negyedévben ennek ellenkezője történt: csökkent a hazai bankbetétek állománya.

Tovább kell csökkennie a visszafizethetetlen hitelek összegének. Az athéni kormánynak újra képesnek kell lennie a szabadpiaci kötvénykibocsátásra.

Az ECB magatartásának is meg kell változnia. Az európai jegybank kihagyta monetáris enyhítési programjából Görögországot, azaz - szemben a többi eurótagállammal - nem vásárolja az ország kötvényeit. Ha ez megváltozik, akkor már csak egy feltételnek kell teljesülnie: létre kell jönnie egy megállapodásnak a kormány és a hitelezők között az ország államadósságáról.

Ideális esetben 2018 végén véget érhetnek a tőkekorlátozások - mondta az ekathimerini.com-nak egy banki informátor. Az biztos, hogy a készpénzfelvételt fogják utoljára felszabadítani. Ugyanakkor emelhetik a plafont: korábban felmerült, hogy havi kétezer euróig lehetővé tegyék a pénzfelvételt.