Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Alekszandr Lukasenko fehérorosz és Vlagyimir Putyin orosz elnök tárgyalóasztalhoz ült, hogy tisztázza a két ország egyre inkább elmélyülő gázvitáját - adta hírül a Rzeczpospolita című lengyel lap. A felek megállapodtak abban, hogy Minszk kifizeti Moszkvának a 726 millió dolláros csúszásban lévő gázszámláját, cserébe az oroszok leszállítják azt az olajat, amelynek exportját a gázadósság miatt felfüggesztettek.

Emellett feloldják a fehérorosz élelmiszerek importjának korlátozását. Ezt azért vezették be, mert arra gyanakodnak, hogy európai élelmiszergyártók Belaruszban becsomagolt vagy újracsomagolt termékkel kerülik meg azt a beviteli tilalmat, amelyet Moszkva vezetett be az EU-s élelmiszerek oroszországi importjára. Így - miután újra beengedik a szomszéd ország termékeit - szigorúan ellenőrizni fogják azok tartalmát.

Odaadják, ami jár

Moszkva mindenekelőtt a gázadósságot akarta behajtani, amihez igen erős alkupozícióban volt, hiszen a Gazprom kezében van az összes Fehéroroszországban lévő gázvezeték, emellett abszolút monopolhelyzetben van az ország gázpiacán. Ezért még árengedményt is adnak a következő két évben szállítandó gázra, hogy mennyit, az még vita tárgya. Belarusz jelenleg 141 dollárért kap 1000 köbméter gázt, ami egyharmaddal kevesebb, mint amennyit például Lengyelország fizet.

Moszkva a mostani megállapodásban vállalta, hogy ha hozzájuk a gázadóssághoz, akkor szerződés szerint leszállítja a szomszédjának járó olajat, évi 24 millió tonnát. Jelenleg ennél egyharmaddal kevesebbet kapnak, mert "szívóztak" a nagy testvérrel. Ez egyébként azért nagy csapás az országra, mert exportbevételei egy részét az olcsón beszerzett orosz olaj feldolgozásával szerzi. A köolajszármazékokat világpiaci áron adja el.

A lengyel lap szerint nehéz eldönteni, hogy ténylegesen véget ért-e a vita, miközben Fehéroroszországot egyre jobban veszélyezteti a gazdasági csőd, és ma Minszknek Moszkva az egyetlen szövetségese.