Magyarországon egyelőre csak a szakértők foglalkoznak bizonyos nyugdíjlehetőségek, így a Nők 40 program megszüntetésével. Ezzel szemben Beata Szydlo miniszterelnök forradalmi változtatásokat vár a lengyel nyugdíjrendszer áttekintésétől. A társadalombiztosítási intézet (ZUS) június óta 24 vitát szervezett szakértőkkel, a szakszervezetekkel és a munkaadókkal a lehetőségekről, és a napokban nyilvánosságra hozta ajánlásait.

Az egyik kulcskérdés, amellyel foglalkoztak, az özvegyi nyugdíjak ügye. Ilyen ellátás - átlagban 1884 zloty (135 ezer forint) havonta - azoknak az özvegyeknek jár, akik férje 45 éves korukban vagy később meghalt. A hölgyek 50. életévüktől halálukig kapták ezt az összeget. Hozzájuk hasonló feltételekkel az özvegy férfiak is megkaphatták a juttatást elhunyt feleségük után, ám ilyenek nagyon kevesen vannak.

Ne ilyen korán!

Az özvegyi nyugdíj hivatalosan a családi járadékok közé tartozik. Ilyen támogatást összességében 1,2 millióan kapnak Lengyelországban. Egy részük leszázalékolt, mások olyanok, akik mozgássérült gyermekeket nevelnek, de 300 ezer özvegy is van közöttük, akik már felnevelték gyermekeiket vagy nincsenek gyerekeik.

A ZUS úgy látja, hogy az 50 éves határ túlságosan kedvező ahhoz, hogy valaki családi járadékot kapjon. Azt javasolják, hogy csak akkor járjon özvegyi nyugdíj az elhalt házastárs után, ha a túlélő maga is nyugdíjas, azaz a 2017. október 1-től érvényes szabályok szerint nők esetén betöltötte a 60. évét, férfiaknál 65-öt. A munkaadók és a szakszervezetiek megosztottak ebben a kérdésben

A kormány azért látott neki a szociális jogosultságok felülvizsgálatának, mert a ZUS - akárcsak más régiós országok, például Magyarország társadalombiztosítási rendszerei - anyagi gondokkal küszködik. A nyugdíjak kifizetéséhez minden évben 40-50 milliárd zloty hiányzik a tb-bevételekből. Az özvegyi nyugdíjak átszabásával évi 1,5 milliárd zlotyt spórolhatnának meg..