Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Európai Központi Bank (ECB) monetáris tanácsa a várakozásoknak megfelelően nem változtatott kamatain - írta a MarketWatch. Ugyanakkor a döntésről szóló tájékoztatóban már nem szerepel az a szó, amely arra utal, hogy tovább csökkentheti a hitelköltséget.

Az ECB döntéshozói most éppen úgy vélik, hogy az alacsony kamatok hosszabb ideig érvényen maradhatnak. A bank kötvényvásárlási program legkevesebb decemberig folytatódik. A refinanszírozási rátát nullán hagyták, a bankoknak fizetett betéti kamatot mínusz 0,4 százalékon, az alapkamatot 0,25 százalékon. A döntést Mario Draghi bankelnök kommentálta délutáni sajtótájékoztatóján.

"Óriási változások: 0,1 százalékpont"

A bankelnök már tájékoztatója elején kiszolgálta a "szenzációs bejelentésre" szomjazó elemzők és újságírók igényeit, ugyanis kijelentette, hogy az eurózóna fellendülése - figyelem! - erősödött. Sőt a közös európai valutát használó országok immáron mintha gyorsabban menetelnének a korábban várnál. Ezért aztán - hoppá! - a növekedési kilátások nagyjában-egészében kiegyensúlyozottak.

Ezzel elmozdult az ECB korábbi álláspontjától, amely a lassulás miatti aggodalomtól volt terhes. Draghi ezután elővezette a bank megemelt GDP-növekedési várakozásait. Eszerint 2017-ben 1,9 százalékkal bővülhet az eurózóna gazdasága szemben a márciusi 1,8 százalékos prognózissal. Ugyanez a számpár 2018-ra: 1,8, illetve 1,7 százalék.

És akinek még ez is kevésvolt, azt megörvendeztette azzal, hogy a kiszivárogtatott híreket megerősítve jelezte: az ECB csökkentette inflációs várakozásait. Eszerint 2017-ben 1,5 százalékos ütem várható a korábbi 1,7-del szemben, 2018-ban 1,3, 1,6-tal szemben, 2019-ben 1,6 százalék 1,7-del szemben.

Vacak bérek és állások

Draghi szerint egyrészt azért vettek vissza az inflációs várakozásukból, mert a bérek lassan nőnek. Ennek az lehet a hátterében, hogy a munkaadók hátra tekintenek, azaz abból indulnak ki, hogy az elmúlt években alacsony volt az infláció, és ezért kis emeléseket javasolnak. Emellett viszonylag halvány - ideiglenes foglalkoztatást kínáló és részmunkaidős - állások keletkeztek az elmúlt időszakban.

A bankelnök jelezte, hogy nem kellene többet belelátni abba, hogy immáron nem várják az infláció további csökkenését, mint ami abban van. Azaz nem arról van szó, hogy megtették az első lépést a havi 60 milliárd eurós kötvényvásárlások megszüntetése felé. Üzent az eurózóna vezető politikusainak: az monetáris unió még nem teljes rendszer, lehet dolgozni a továbbfejlesztésén.

Kis lépés hátra

Az ECB csütörtöki ülésén megtette az első kis lépést laza monetáris politikájának visszavonása felé - értékelte a döntéseket és a sajtótájékoztatót Carsten Brzeski, az ING Bank elemzője. Nyilvánvaló, hogy ezt az utat a lehető legnagyobb óvatossággal akarják bejárni. A piacok felkészítésében további finom változtatásokkal, a kommünikék szavainak skrupulózus megválasztásával fognak előrelépni.

Az inflációs előrejelzés csökkentése arra utal, hogy gyengéd visszavonulásnak lehetünk majd tanúi, lehet, hogy határidőt sem szabnak a monetáris enyhítés lezárására. Összességében hosszú, óvatos hátrálásra számíthatunk a monetáris politika normalizálásáig.