Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Bár az amerikai kongresszus alsóházának republikánus képviselői és Donald Trump elnök nagy ovációval ünnepelték a Barack Obama elnök egészségügyi törvényét felváltó American Health Care Act (AHCA) megszavazását, a Bloomberg szerkesztősége szerint inkább szégyenkezniük kellett volna. A jogszabályt, amellyel egycsapásra átszabták az USA gazdaságának közel egyötödét, előkészítés nélkül fogadták el.

A szavazás előtt nem voltak közmeghallgatások, illetve nem kérték ki szakértők véleményét a törvény lehetséges hatásairól. A kongresszus költségvetési bizottsága nem elemezte a márciusi benyújtása - és bukása - óta megváltoztatott paragrafusokat. Összességében figyelmen kívül hagyták azoknak az amerikai millióknak a szempontjait, akiket az új törvény hátrányosan érint.

Bagoly mondja verébnek...

Nem hiszen, hogy meg kellene szavaznunk egy olyan jogszabályt, amelyet nem olvastunk el, és amelynek reális költségeivel nem vagyunk tisztában. Ezt Paul Ryan, a képviselőház jelenlegi republikánus elnöke mondta 2009 nyarán Obama törvénye, az Affordable Care Act elfogadása idején. Ez a megjegyzés nem volt korrekt, most viszont igencsak jogos lett volna, hiszen számos republikánus képviselő úgy szavazott, hogy nem is olvasta a benyújtott törvénytervezetet.

Pedig ha megtették volna, akkor tisztában lennének vele, hogy azok a módosítások, amelyeket március óta végeztek a szövegen még rontottak is a törvényen. Akkor a szavazás előtt visszavonták a jogszabályt, mert olyan sok republikánus képviselő ellenezte, hogy nem lett volna meg az elfogadásához szükséges többség. A csütörtöki voksoláson már csak 20 kormánypárti képviselő ment szembe elnökével és az alsóházi többséggel.

Többen járnak rosszul

A költségvetési bizottság akkori elemzése szerint az Obamacare félrelökése miatt 24 millió amerikai jár rosszabbul. Ez a szám nőni fog, mivel adtak ugyan néhány millió dollárt a tagállamok kormányainak, hogy finanszírozzák a "nagy kockázatú" - azaz rossz egészségi állapotú - emberek egészségbiztosítását, ám százmilliárdokra lenne szükség. Ezért valójában nem biztosították ezeknek az embereknek az ellátását.

Túl a kínos részleteken az is nyilvánvaló, hogy az új törvény aláássa a biztosítási piacot, mivel bizonytalanná teszi azokat a feltételek, amelyek alapján a biztosítók kiszámolják, milyen szolgáltatási csomagokat, mennyi havidíjért kínáljanak az embereknek.

Rejtett célok

A republikánusok, a Bloomberg szerkesztői szerint nem azért fogadták el egészségügyi törvényüket, hogy javítsák az emberek egészségügyi ellátását. Más okaik voltak. Egyrészt az új szabályokkal jelentős adócsökkentésekhez juttatták a gazdagokat. Másrészt választ adtak arra a dilemmájukra, hogy nem volt valódi alternatívájuk az Obamacare-re - csináltak helyette egy hamisat.

Harmadrészt rátolták a problémát a kongresszus felsőházára, a szenátusra, amelynek szintén szavaznia kell a törvényről. A Bloomberg szerkesztőségi cikkének szerzői remélik, hogy a szenátorok - nem létező - értékeinek megfelelően kezeik majd az AHCA-t.

Rengeteg zöldség

A szakértők egyetértenek abban, hogy az American Health Care Act alsóházi elfogadása Trump és  a jogszabályt kidolgozó Ryan sikere. A republikánusoknak nagyon jól jött, hogy végre fel tudnak mutatni valamit, hiszen az év eleje óta övék az elnök és övék a kongresszusi többség, így elvárható lenne, hogy simán menjen a kormányzás. A demokraták szerint a jogszabállyal olyan sok embernek okoztak kárt - saját szavazóik körében is -, hogy azzal az ő malmukra hajtották a vizet a jövő évi időközi választások előtt.

A siker előtt Trump elnök elképesztő nyilatkozatokkal tette emlékezetessé regnálása múlt hét végén zárult első 100 napját. Nincs akadálya annak, hogy megfelelő feltétek mellett találkozzon Észak-Korea vezetőjével - jelentette ki. Országának gazdasági ösztönözőcsomagra lenne szüksége vagy esetleg emelni kéne a benzinre kivetett adót, hogy forrást teremtsenek a lepusztult utak javításához. Talán szét kéne szedni a nagybankokat és biztos, hogy egészségügyi törvényük bizonyos helyzetekben nagyvonalúbb ellátást kínál, mint az Obama-care.

Mi van?

Az előbbieket 30 perc alatt mondta a Bloombergnek adott interjújában. Kiborította vele az adóemeléseket az utolsó vérükig, az Obamacare-t az utolsó vérükig, illetve a véres kezű diktátorok és az USA elnöke találkozóit az utolsó vérükig ellenző republikánusokat. A pénzügyi szakértők a bankokkal kapcsolatos megjegyzésén rágódtak napkon át.

Ezenfelül egy további interjújában azt állította, hogy Andrew Jackson, az USA egyik 19. századi elnöke látva a polgárháborút sajnálkozott, és azt mondta, hogy semmi oka ennek a vérontásnak. Ezzel a megjegyzéssel az a bibi, hogy Jackson 1845-ben meghalt, míg a polgárháború 1861-ben robbant ki.

A 100 napos kormányzás alkalmából adott interjúsorozatot megelőzően, április utolsó hetén kijelentette: hagyják békén a 100 napos határral. Ezt csak a sajtó találta ki azért, hogy valamilyen címen híreket gyárthasson.

Kicsoda Trump?

Bár republikánus elnökként kormányoz, időnként úgy beszél, mint egy demokrata. A káosszal, amelyet maga körül teremtett kormányzása első három hónapjában, elérte, hogy a kongresszusi vezetők egyszerűen kihagyták annak a törvénynek az előkészítéséből, amellyel megemelték az állam hitelfelvételi korlátját.

Enélkül az USA kormányának egy része finanszírozási forrás híján májusban már nem működött volna (shutdown), azaz részleges fizetésképtelenség, államcsőd alakult volna ki. A törvényt úgy alkották meg, hogy kihagyták belőle az elnök majdnem prioritását, például egy centet sem különítettek el a mexikói határon felhúzandó kerítés építésének elkezdésére. Csak a védelmi büdzsét emelték meg, ami összhangban van Trump kampányígéretével.

Jó kis államcsőd

Talán Trump is érezhette, hogy itt valami olyasmi történt, ami nem tesz jót az imázsának, ám természetesen az utolsó véréig harcolni fog az ellen, hogy bármilyen sikertelenségét elismerje. Ennek jegyében a hét elején kijelentette, hogy az Egyesült Államoknak egy jó kis shutdownra van szüksége szeptemberben. Magyarán egy jó államcsőd az nem rossz. Ezzel a sokkal lehet kiküszöbölni azt a szabályt, amely miatt szinte biztosan kell az ellenzék támogatása e fontos törvény elfogadásához.

Szerinte ugyanis a demokraták miatt nem sikerült most olyan törvényt elfogadni, amely megfelelt volna a szája ízének. A száztagú szenátusban ugyanis 60 szavazatra van szükség a költségvetési plafon megemeléséhez, ám a republikánusoknak csak 52 fős csoportjuk van.

Ezért vagy a szavazók kiküszöbölik ezt a "hibát" a 2018-as választásokon (azaz még több republikánus szenátort küldenek a felsőházba), vagy meg kell változtatni a többségi elvárást 51 százalékra - véli az elnök. Ez utóbbival gond lesz, mert nem valószínű, hogy a képviselők gyengítenék jogosítványaikat, hiszen lesz még a mai kormánypárt is ellenzékben.

Következtetések

Trump "próbáljunk meg bármit, hátha bejön" módszere sikeres volt az elnökválasztáson, mivel a választóknak tetszett ez az újdonság a két nagy párt régről ismert, közhelyes, merev szövegei után. A kormányzásban azonban, gondot okoz, hogy az elnök saját pártjának képviselői sem tudják, mivel áll elő Trump legközelebb. Emiatt rendszeresen kénytelenek elhatárolódni tőle, illetve - ahogy a plafontörvény mutatta - egyszerűen megkerülik.

Hogy miért beszél mindenfélét, kockáztatva ezzel, hogy káoszt teremt maga körül, arra rávilágít az észak-koreai elnökkel kapcsolatos megjegyzése. Pontosan tudta, hogy ha azt mondja, hogy - adott feltételek mellett - találkozna a sorozatgyilkos diktátorral, azzal a címlapokra kerül.

A legtöbb politikus soha nem mondana ilyet, de én közölhetem önnel, hogy a megfelelő körülmények között találkoznék vele - mondta az interjút készítő újságírónak. Megvan a breaking news-unk - tette hozzá, igazolva egyik életrajzírója véleményét, miszerint Trump elsősorban egy nagy promóter. Saját maga, a saját neve mint márka (band) promótere. Az ő világában az a siker mércéje, hogy valaki  hányféle terméken - fehérneműn, nyakkendőn, szállodán, golfklubon, kaszinón - tudja eladni a nevét.