A britek történelmi döntése, hogy elhagyják az Európai Uniót óriási érdeklődést vált ki a világon, és most megteremtődik a lehetősége annak, hogy bárki turistaként többet megtudhasson a brexitről - tudósított a Business Insider. A New York Times napilap Brexit means brexit utakat szervez Londonba.

A turistaprogramot a Times Journeys idegenforgalmi szolgáltatás keretében szervezik. A lap londoni irodája azt ígéri, hogy az utazások résztvevőinek lehetővé teszik, hogy szakértőkkel vitassák meg a brit kilépés pénzügyi, jogi, szociális következményeit Nagy-Britanniára és Európára nézve.

Naponta más program

A hat nap, öt éjszakás kirándulás része a brit főváros életének megismerése kezdve az ismert nevezetességek felkeresésétől egy olyan angol pub kipróbálásán át, amelyben a parlamenti képviselők szokták múlatni az időt, egy tradicionális brit délutáni teázásig.

A program minden napja egy bizonyos téma köré szerveződik. A turisták első napjuk délelőttjén felkeresik a parlamentet, a patinás London School of Economics történelmi kurzusának egyik végzős hallgatója végigkalauzolja őket a Westminster folyosóin. Másnap a londoni Citybe látogatnak el.

Utazásuk negyedik napján részt vesznek egy beszélgetésen Nagy-Britannia külpolitikájáról, kereskedelmi és biztonságpolitikájáról, Európához és a világ többi részéhez fűződő kapcsolatairól. Végül az utolsó napon az uniós kilépés jogi következményeiről hallgathatnak meg előadást a British Library Magna Carta-szobájában.

Nem olcsó

Az érdeklődőknek mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk, ha részt akarnak venni egy Brexit means brexit héten. Az utazás ára öt híján hatezer dollár (1,7 millió forint), ami magában foglalja a repülőút, az étkezések, az italrendelések, a beszélgetések és a négycsillagos St. Ermin' Hotel ellátásának árát.

Miután az utazás híre megjelent, a twitteren sokan felajánlotta saját vendéglátó szolgáltatásukat a New York Times programjához képest töredék áron. Volt, aki 2000 dollárért, egy másik twitterező 2500 dollárért ismertetné meg az érdeklődőket az brexit országának fővárosával.