Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Bank of England a Londonban honos befektetési bankoknak küldött, pénteken ismertetett, meglehetősen kemény hangvételű levelében felrója, hogy a City cégeinek felkészültsége egyenetlen, és az eddig kidolgozott készenléti terveket sem vizsgálták meg abból a szempontból, hogy kiállnák-e a Brexit-folyamat lehetséges legkedvezőtlenebb kimenetelének próbáját.

A Bank of England felhívása e legkedvezőtlenebb lehetőségek közé sorolja, hogy a kilépési tárgyalások végéig esetleg nem születik új kereskedelmi, vagy pénzügyi szabályozói-felügyeleti megállapodás London és az Európai Unió között.

A jegybank a levélben közli: július 14-éig írásos igazolást kér a City minden egyes pénzügyi szolgáltatási cégétől arról, hogy a vállalatvezetés foglalkozik-e a brit EU-tagság megszűnésére felkészítő készenléti tervek összeállításával. A Bank of England rövid írásos összefoglalót is kér a bankoktól ezekről a tervekről, és biztosítékokat arra, hogy a készenléti tervek a lehetséges forgatókönyvek széles körére adnak megfelelő választ.

Pénteken a Bank of England kormányzója, Mark Carney külön is hangsúlyozta a londoni City megfelelő működésének fontosságát. Carney egy üzleti rendezvényen felszólalva elmondta: a pénzügyi szolgáltatási szektor a brit hazai össztermék (GDP) 7 százalékát adja, egymillió alkalmazottat foglalkoztat, és évente 70 milliárd font (26 ezer milliárd forint) adót fizet. Ez a brit költségvetés teljes adóbevételének 11 százaléka.

A Bank of England kormányzója kiemelte azt is, hogy a pénzügyi szolgáltatási szektor a brit gazdaság legfontosabb exportőre; az ágazat külkereskedelmi többlete évente 60 milliárd font, a brit GDP-érték 3 százaléka.

London Európa befektetési bankára, a City pénzügyi szolgáltatási cégei bonyolítják le a többi 27 EU-tagország kötvény- és részvény-kibocsátási ügyleteinek több mint a felét, valamint az EU devizapiaci forgalmának és az OTC-kamatpiaci származtatott termékek uniós kereskedelmének több mint a háromnegyedét - hangsúlyozta pénteki előadásában a Bank of England vezetője.

Londoni pénzügyi elemzők is felhívták már a figyelmet azokra a kockázatokra, amelyek a Brexit-folyamatból származnak a londoni pénzügyi központra, különös tekintettel arra, hogy a brit kormány tervei szerint Nagy-Britannia az EU-tagság megszűnésével egy időben kilépne az Európai Unió egységes belső piacáról is. Egyes elemzőházak szerint ez önmagában azzal fenyeget, hogy a londoni bankok elveszíthetik szolgáltatásnyújtási engedélyeiket az euróövezetben. Ennek lehetséges hatásairól a legátfogóbb tanulmányt az Oliver Wyman globális vállalati tanácsadó cég állította össze.

A ház modellszámításai szerint a legrosszabb forgatókönyvek megvalósulása esetén az EU-piachoz kötődő citybeli üzleti aktivitás 40-50 százalékkal zuhanna, és ennek szélsőértékhatása 38 milliárd font (14 ezer milliárd forint) bevételkieséssel és 75 ezer munkahely megszűnésével járhat a Cityben.