Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Elképesztő összeget, összesen 1600 milliárd dollárt tartottak 2015-ben külföldi adóparadicsomokban az 50 legnagyobb amerikai vállalat. Ez 200 milliárddal több, mint egy évvel korábban - áll a globális szegénység ellen harcoló jótékonysági szervezeteket tömörítő brit Oxfam International új tanulmányában. Eközben ezen cégek különböző adóparadicsomokban bejegyzett érdekeltségeinek száma 143 darabbal emelkedett egy év leforgása alatt, 1751-re.

A szervezet számításai szerint ha megvalósulnának Trump adócsökkentési tervei, az ezeknek a cégeknek összesen 312 és 327 milliárd dollár közötti egyszeri adómegtakarítást jelenthetne, nem számolva a jövőben keletkező nyereségük utáni megtakarításokat.

Az 50 legnagyobb amerikai vállalat 2009 és 2015 között az Oxfam számításai szerint összesen 2,5 milliárd dollárt költött lobbitevékenységre Washingtonban. Ebből 352 millió dollárt fordítottak arra, hogy adóügyekben számukra kedvező irányba befolyásolják a törvényhozást. A tanulmány szerint ez minden másnál kifizetődőbb befektetés lehetett számukra, hiszen a lobbizásnak köszönhetően ebben az időszakban adókedvezmények formájában összesen 423 milliárd dollárt sikerült megtakarítaniuk. Ez átszámolva azt jelenti, hogy minden egyes, az adókedvezmények elérése érdekében lobbizásra elköltött dollár 1200 dollárt hozott a cégeknek adókedvezmények formájában.

A legaktívabb cégek az adóügyi lobbizás terén a General Electric, a Verizon Communications, a Comcast, az AT&T és az Exxon Mobil voltak, az erre a célra elköltött pénzek negyede ettől az öt cégtől származott. Az 50 legnagyobb amerikai vállalat átlagosan legalább két adóügyi lobbicsoportban tag, nyolcan közülük négyben, vagy annál is többen. Ebből a szempontból a Walmart volt a listavezető, a kiskereskedelmi lánc legalább 6, az adózási politikát befolyásolni kívánó csoportban vesz részt.

Az adóelkerülés általános üzleti gyakorlattá vált világszerte. A vállalati nyereségadóval trükköző cégek éves szinten 135 milliárd dollárnyi adót nem fizetnek be évente az Egyesült Államokban. Ezek a cégek ugyanazokat a trükköket alkalmazzák a legszegényebb országokban is, ott a kieső adóbevételek nagysága emiatt éves szinten eléri a nagyjából 100 milliárd dollárt. Ez az összeg a legszegényebb országokban 6 millió gyerek életét tudná megmenteni és 124 millió gyerek beiskoláztatására lenne elegendő - mondta el a tanulmánnyal kapcsolatban Robbie Silverman, az Oxfam szenior tanácsadója.

A tanulmány szerint a Trump által tervezett adócsökkentések elsősorban a társadalom leggazdagabbjainak kedveznének. A kieső bevételek miatt olyan programokra szánt kiadásokat kellene szerintük megkurtítani, amelyek az Egyesült Államokban, illetve globálisan is a legszegényebbek megsegítését célozzák. Ilyenek például az alacsony jövedelműek lakáshoz jutását és képzését finanszírozó programok, de a külföldi segélyprogramokra szánt összegeket is 31 százalékkal csökkentenék a javaslatok szerint.

Ha megvalósul a társasági nyereségadó 35 százalékról 15 százalékosra tervezett csökkentése, az hatalmas versenyt indíthat el globálisan is, s más országokban is durva adócsökkentéseket eredményezhet - írja a tanulmány.