Recep Tayyip Erdogan úgynevezett tiltó végzés elrendelését kéri a kölni tartományi bíróságtól az Axel Springer igazgatótanácsának elnöke, Mathias Döpfner ellen - közölte Ralf Höcker. Ha a bíróság nem tiltja el Mathias Döpfnert Jan Böhmermann támogatásától, azt tanácsolja majd a török államfőnek, hogy fellebbezzen.

Erdogan egy áprilisban megjelentetett nyílt levél miatt fordult bírósághoz, amelyben Mathias Döpfner azt írta, hogy Jan Böhmermann verse "jól sikerült munka" és jót nevetett rajta, a felháborodást pedig nem érti, hiszen műalkotásról van szó, amely természetéből adódóan szabad, és a vélemény, a művészet és a szatíra németországi szabadságának hagyományai alapján "nem lehet eléggé tiszteletlen és sértő" ahhoz, hogy bárki is kifogásolja.

A vers miatt azonban politikai válság alakult ki Németországban, és kiderült, hogy "más mércével mérnek", ha egy török vezető politikus a szatíra célpontja. Ez a menekültválság miatt történt, és azt jelzi, hogy a német kormány "aláveti magát" a török elnöknek - fejtette ki az Axel Springer vezetője Szolidaritás Jan Böhmermannal! című írásában, amelyben hangsúlyozta, hogy azonosul a vers minden szavával, és vállalja az ebből fakadó jogi következményeket.

Erdogan - ügyvédje tájékoztatása szerint - azzal érvel a bíróság előtt, hogy az őt egyebek között kecskével háló törökként ábrázoló gúnyvers sérti a méltóságát, az emberi méltóság védelme pedig a német alaptörvény szerint a vélemény, a művészet és a sajtó szabadsága felett áll.

Böhmermann a ZDF neo országos köztelevízió Neo Magazin Royale című szatirikus műsorának március végi adásában olvasta fel a török államfőt válogatott durvaságokkal sértegető versét. Alkotásáról elmondta, az a szándéka, hogy kitapasztalja, hol vannak a politikai szatíra határai Németországban. A verset válasznak szánta arra, hogy az ankarai vezetés kifogásolta egy másik közszolgálati csatorna, az NDR extra3 című szatirikus műsorának Erdogant gúnyoló dalát.

A török államfő nemcsak az Axel Springer vezetője ellen lépett fel. Kormánya áprilisban kezdeményezte a német kormánynál Jan Böhmermann felelősségre vonását a büntető törvénykönyv 103. paragrafusa alapján. A felségsértési paragrafusnak is nevezett jogszabály külföldi országok intézményei és képviselői megsértésének büntetéséről rendelkezik. Az igazságszolgáltatás ilyen esetekben csak kormányzati felhatalmazással léphet működésbe.

A kormány eleget tett Ankara kérésének. Angela Merkel kancellár kiemelte: a felhatalmazás az eljárás megindítására nem jelenti azt, hogy a kormány eleve bűnösnek tartja Jan Böhmermannt, vagy állást foglalna abban a kérdésben, hogy hol húzódik a véleménynyilvánítás, a sajtószabadság és a művészet szabadságának határa. Közölte azt is, hogy a berlini kormány kezdeményezi a 19. századból származó jogszabály megsemmisítését.