Szeptember végéig közel 30,5 ezer kérdéssel fordultak a munkaadók, munkavállalók és munkavédelmi szakemberek az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség Munkavédelmi Tanácsadó Szolgálatához. A legtöbben a 17 megyei munkavédelmi tanácsadót keresték meg személyesen vagy telefonon kérdésükkel − a tanácsadók összesen 23,7 ezer kérdést kaptak −, míg az ingyenesen hívható zöld számra 6729 kérdés érkezett.

A megyei bontás szerint a főváros, valamint Pest és Komárom-Esztergom megye érdeklődői voltak a legaktívabbak. Jellemzően a munkáltatók vették igénybe a tanácsadók tudását − a megkeresések 47 százaléka jött tőlük −, a kérdések negyede a munkavédelmi szakemberektől, míg 17 százaléka a munkavállalóktól érkezett. Az érdekképviseletektől érkező megkeresések száma nem volt számottevő, mindössze a kérdések két százalékát tette ki.

A tanácsadókhoz elsősorban munkabiztonsággal kapcsolatos kérdések érkeztek, a munka-egészségügyi tárgyú megkeresések általában ennek felét tették ki. A korábbi évekhez képest azonban az idei első kilenc hónapban az érdeklődők főként a munkabalesetek fogalmával, bejelentésével, illetve az alapvető munkabiztonsági előírásokkal, teendőkkel kapcsolatban vártak felvilágosítást, míg régebben több volt a foglalkozás-egészségügyi ellátással kapcsolatos megkeresés. Ugyan az egyéb munkavédelmi, munka-egészségügyi problémák mellett viszonylag kevés figyelmet fordítanak a hazai munkáltatók erre a területre, azonban az OMMF adatai szerint még így is akadt 79, pszichoszociális kóroki tényezőkkel kapcsolatos kérdés.

A szakmai kérdések megoszlása 2011. I-III. negyedév
KérdésSzáma (darab)
Munkabalesetek fogalma, bejelentése3553
Foglalkozás-egészségügyi ellátás3365
Létesítési követelmények1771
Munkavégzés személyi feltételei1749
Egyéni védőeszközök1658
Kockázatértékelés1571
Munkavégzés tárgyi feltételei1518
Időszakos biztonsági felülvizsgálatok1148
Munkavédelmi oktatás1122
Forrás: OMMF