Fogyasztóvédelmi szempontból kimondottan vákuumhelyzet van az aranypiacon, különösképp a befektetési arany piacán. Ez pedig azért is furcsa, mert amennyiben arany ékszer vásárlása miatt van gondunk a szavatossággal vagy a garanciával, akkor panaszunkkal fordulhatunk a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatósághoz. Amennyiben pedig egy zálogház eljárását szeretnénk megkifogásolni, akkor a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete fog a zálogtevékenységet végző cég fejére koppintani, amennyiben a szolgáltató megszegte a szabályokat.

A befektetési arany piaca viszont nemcsak teljesen szabályozatlan, hanem biztonsági, bizalmi szempontok alapján sem igazán működőképes. Ennek hátterében persze az állhat, hogy évekig nem nagyon lehetett befektetési céllal aranyat vásárolni. Arra viszont most sincs lehetőségünk, hogy bemenjünk egy bankfiókba, hogy szeretnénk ilyen-olyan fajta aranyérmét vagy standardizált aranytömböt vásárolni − mint például a szomszédos Ausztriában.
Pedig már 2008 őszén − amikor hozzánk is begyűrűzött a válság − egyértelműen kiderült, hogy nem szabad teljesen leírni az aranyat mint befektetési formát. Napjainkban pedig a nemesfémre úgy tekintenek, mint igazi aranytartalékra, lehetséges menekülődevizára.

Kép: Stockfresh

Itthon egyelőre csak a magyar befektetési aranyat kínáló cégek kínálatából választhatunk vagy szerencsésebb esetben ismerősökön keresztül, netán az érmeklubban hozzájuthatunk a világ minden táján elfogadott aranyérmékhez. A nemrégiben csődbe ment Aranyközpont esete egyébként azért érdekes, mert annyira azért nem kínálták áron alul a termékeiket, hogy a befektetőknek gyanút kellett volna fogniuk. Egy biztos, ez az eset is azt mutatja, hogy igenis fontos lenne, hogy ez a tevékenység is ellenőrzés vagy valamilyen felügyelet alatt álljon.

Az viszont mindenképp jó, hír, hogy olyan panasz még nem érkezett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatósághoz (NFH), amelyben az ügyfél azt kifogásolta volna, hogy a megvett arany ékszer − vagy aranylapocska − nem olyan minőségű, mint amilyenként eladták − tudtuk meg Fülöp Zsuzsannától, a hatóság szóvivőjétől. Az értékesítéssel foglalkozó cégek tapasztalata az, hogy az ügyfelek inkább a személyes ismeretségek, ajánlások révén döntik el, hogy milyen forrásból, melyik cégtől vásárolnak befektetési céllal aranyat. Mivel Ausztriában akár bankfiókban is megvehetik a kívánt nemesfémet, sokan külföldön szerzik be azokat, és ha már ott vannak, hát ott is tárolják aranybefektetésüket, ezért nagyon nehéz meghatározni, hogy mekkora ma Magyarországon az aranypiac. Egy biztos, az ügyfelek részéről komoly a kereslet.

Privátbanki ügyfeleink a jelenlegi jogszabályi keretek között sajnos nem tudnak fizikai aranyat venni nálunk, ezért indítunk olyan befektetési alapokat, melyek árfolyama az arany világpiaci ármozgását követi − nyilatkozta lapunknak Katona Ildikó ügyvezető igazgató, az MKB Privátbank vezetője. Ezzel azonban nem oldódik meg ügyfeleinknek azon igénye, hogy fizikailag is birtokolják a nemesfémet. Információink szerint ugyan létezik egy jogszabálytervezet, mely alapján a bankok is lehetőséget kapnának a forgalmazásra, de az még szakmai egyeztetési fázisban sincs − mondta el Katona Ildikó.