Másodszor rendezték meg idén június 6−10. között Dél-Korea egyik legnagyobb városában, Busanban az Art Show Busant, amelyre a magyar Makláry Kálmánt is meghívták kiállítónak. Az Art Paris-n kerestek meg a vásár szervezői azzal, hogy szeretnének nyitni Európa felé, rendelkezésemre bocsátanak egy standot, jöjjek. Ebben közrejátszott, hogy képviselek egy koreai származású, Párizsban élő festőnőt, Hur Kyung Ae-t − mondta el lapunknak Makláry. Hur Kyung Ae és a galerista együttműködése eddig is sikeres volt: az év elején a brüsszeli Brafa vásáron a festőnő összes munkája elkelt Makláry standján, csakúgy, mint Londonban az A13 nevű új vásáron, illetve Párizsban, 4 és 15 ezer euró közti árakon. A magyar galerista rajta kívül két koreai vendéget is kiállított Busanban.

Miközben itthon a műkereskedelem nem tud kilábalni a válságból, Maklárynál most érik be az elmúlt évek szisztematikus építkezése, elsősorban külföldön. A koreai vásár előtt nyílt meg Párizsban a Georges Pompidou központban Hantai Simon életmű-kiállítása, ezzel egy időben jelent meg a Makláry által kiadott Hantai-monográfia második kötete, amely az 1960-tól a művész visszavonulásáig tartó időszakot dolgozza fel. A francia kiállítás Hantai eddig kevésbé ismert periódusait is bemutatja − főleg múzeumokban található alkotásokkal −, láthatóvá téve, mennyire koherens, egyben lévő ouvre-ről van szó. Mindez az árakra is visszahat, noha Hantai enélkül is drága művész; a szabad piacon lévő munkái elfogytak, a felbukkanó művekre óriási a kereslet. Makláry ma is árul Hantai-képeket, a sajátjain kívül francia magángyűjteményekből érkeztek hozzá bizományba, a legértékesebb ezekből egy 3x3 méteres kései munka.

A Makláry Fine Art másik zászlóshajója Reigl Judit, akinek egy 1956-os képe hatalmas áremelkedést futott be áprilisban Londonban a Christie's árverésén: a svájci magángyűjteményből való, 5−7 ezer fontra becsült Robbanás jutalékkal együtt 133 875 fontért kelt el (47 millió forint). A galerista azon dolgozik, hogy Amerikában tető alá hozzon egy Reigl-életműkiállítást, ez ügyben a Metropolitan Múzeummal tárgyal.

Hur Kyung Ae összes bemutatott munkáját el tudták adni a külföldi vásárokon
Kép: Kapott_NEM_jelenik_meg_FE-n