Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Miközben a parlament Napolitanót éltette és a himnuszt énekelte, Róma központjában rendkívüli biztonsági készültség lépett életbe. Az államfőválasztás idején a parlamentet óráról órára dagadó dühödt tömeg vette körbe. Rodota nevét skandálta, azt követelve, hogy a "pártok takarodjanak". "Pojácák! Maffiózók! Szégyen! Nem ez az olaszok akarata: mást, újat akartunk!" - hangoztatták a tiltakozók. "Parlamenti puccsot" emlegetett a helyszínre érkező Beppe Grillo, az M5S vezére. Az M5S tüntetői az újságírók előtt abszurdnak nevezték, hogy "Itália megmentője az aggastyán Napolitano legyen". Csatlakoztak a PD választói is, akik a "Berlusconival ismét megalkuvó" pártjuk ellen tüntettek. A párttagsági igazolványukat elégető PD-tagok szerint a februári parlamenti választások sikertelensége után a mostani elnökválasztással a PD megásta a saját sírját. "Az államfő ugyanaz maradt, Berlusconi nem szenvedett vereséget, az egyetlen újdonság, hogy a PD szétrobbant" - hangoztatták.

Az olasz parlament szombaton második mandátumot szavazott meg Giorgio Napolitano államfőnek a csütörtökön kezdődött olasz államfőválasztás hatodik voksolásán. Napolitano 738 szavazatot kapott, újraválasztását a balközép Demokrata Párt (PD), a jobbközép Szabadság Népe (PdL), a Mario Monti vezette centrum és az Északi Liga is támogatta. A megválasztáshoz egyszerű többségre, legalább 504 szavazatra volt szükség. Stefano Rodota alkotmányjogász, az 5 Csillag Mozgalom (M5S) jelöltje 217 voksot szerzett. A 88 éves Napolitanót, akinek hét évre szóló mandátuma május közepén járt volna le, a bal- és jobbközép, valamint a centrum pártjai szombaton közösen kérték fel maradásra a csütörtök óta sikertelen választási fordulók után. Napolitano "a nemzeti iránti felelősség" nevében mondott igent. Hétfőn teszi le esküjét. Újabb mandátuma ismét hét évre szól.

Pierluigi Bersani PD-főtitkár pénteken bejelentett lemondása Napolitano megszavazása után életbe lépett. Napolitano maradásával "ismét Berlusconi lett a játszma győztese" - hangoztatta Nichi Vendola, a nem Napolitanóra szavazó Baloldal Környezet Szabadság (Sel) elnöke. Berlusconi elérte, hogy nem a balközép jelöltje lett az államfő és az olasz kormányt sem a balközép fogja alakítani, a PdL éppúgy szerepet kap majd benne - mondta. Létrejöhet tehát a Berlusconi részéről kezdettől fogva szorgalmazott nagykoalíció.

Sajtóértesülések szerint Napolitano a jövő hét elején, talán már kedden újból elkezdheti a pártokkal való egyeztetést a kormányalakításról. Elemzők úgy látják, hogy most megalakulhat a Napolitano akarata szerinti "elnöki kormány", amely meghatározott időre és céllal születik meg. Miniszterelnökként leggyakrabban Giuliano Amato, egykori szocialista politikus és Enrico Letta PD főtitkár-helyettes nevét említették. "A kaotikus olasz belpolitika a februári választásokkal magyarázható. Nem történhetett más az után, hogy akkor egyszerre három párt - a PD, a PdL és a az M5S is - ugyanolyan eredményt ért el" - nyilatkozta Federigo Argentieri történészprofesszor az MTI-nek.