A világpiacon 1084,6 tonna aranyat értékesítettek az idei harmadik negyedévben, ami 11 százalékkal marad el az egy évvel korábbi 1223,5 tonnától − derült ki a világ legjelentősebb aranytermelő vállalatainak nonprofit szervezete, az Aranyvilágtanács (WSG) legfrissebb jelentéséből. Az arany iránti érdeklődés a kereslet visszaesése ellenére erősnek mondható, hiszen az idei eladások jelentősen felülmúlják az év harmadik negyedére vonatkozó 984,7 tonnás sokéves átlagot − szögezi le a szervezet Gold Demand Trends című összesítésében. A forgalom értéke 57,6 milliárd dollár volt, ami 14 százalékkal marad el a tavalyitól. Az arany átlagos ára unciánként 1652 dollár volt, ami három százalékkal kisebb a 2011 közepén kialakult árnál. Utóbbi az évnek ebben az időszakában rekordot jelentett. Az adatok részletezéséből kiderül, hogy az arany tőzsdei kereskedése jelentősen, 56 százalékkal ugrott meg az idei harmadik negyedévben.

India az élen

Az indiaiak olthatatlan szerelme az arany iránt a nyár második felében újra fellángolt, ami a világ legnagyobb aranypiacává tette az országot. A második helyre Kína került, ahol a gazdaság lassulásától tartó vevők visszafogták költekezésüket. A világ jegybankjai ugyanakkor kitettek magukért. Indiában mind a befektetési célú aranyvétel, mind az ékszervásárlás erősödött, átlagosan kilenc százalékkal, 223,1 tonnára növelve az eladásokat 2011 július−szeptemberéhez képest. Az aranyrudak és -érmék értékesítése 12 százalékkal, 87 tonnára, míg a csecsebecsék forgalma hét százalékkal, 136,1 tonnára ment fel. Utóbbit a közelgő házasodási és fesztiválszezon előtti készletfelhalmozások is hajtották.

Kép: Reuters

Indiában 2012 első felében visszaesett az arany értékesítése, mert a boltok bojkottot hirdettek a sárga fém kereskedését terhelő új adó bevezetése miatt. Az év közepére azonban magához tért az import, mivel a készletek kifogytak, amit az adó bevezetését megelőző vásárlások is segítettek. A kereslet helyreállását szolgálta, hogy az eladók és a vevők alkalmazkodtak az új adóhoz. Ázsiában az év második fele, a monszun ideje hagyományosan az ajándékozások szezonja, ám Indiában idén nem számíthatunk olyan erős aranykeresletre, mint tavaly, mert a rúpia gyengesége megcsapolja a fogyasztók pénztárcáját.
Hanyatlás Kínában

Nyomott a piac Kínában, ahol az aranyértékesítés nyolc százalékkal, 176,8 tonnára süllyedt a harmadik negyedévben az előző év azonos időszakához képest. A befektetési célú vásárlások 12 százalékkal, az ékszereladások hat százalékkal csökkentek, főként azért, mert a befektetők-fogyasztók aggodalommal figyelték a gazdasági növekedés lassulására utaló jeleket és ezért óvatosabbá váltak. A csecsebecsék piacán a 18 karátos aranytermékek iránti érdeklődés hanyatlott a legnagyobb mértékben, de érezhetően hozzájárult a kedvezőtlen tendenciához az is, hogy a romló üzleti környezetben lelassultak az áruház- és bevásárlóközpont-építések, ami visszafogta az aranytermékeket kínáló bolthálózatok terjeszkedését is. Az aranyrudak és -érmék piaca ugyan 53 tonnára zsugorodott, ám ez még mindig 19 százalékkal magasabb a sokéves átlagnál.

A világ központi bankjai 97,6 tonna aranyat vásároltak a harmadik negyedévben, ami kilencszázalékos növekedés 2011 július−szeptemberéhez képest. Az elmúlt hét negyedévből hatban 100 tonna körül alakult a jegybankok kereslete, ami hatalmas ugrás 2010-hez képest − hívja fel a figyelmet a WSG. A technológiai szektor vásárlásai ugyan hat százalékkal estek a negyedévben, ám ennek ellenére stabilnak tekinthetők 2011 utolsó negyede óta, mivel az okos mobiltelefonok és a táblakomputerek népszerűsége támaszt ad a bennük felhasznált arany értékesítésének is. Aranybányászatból egy százalékkal, újrafelhasználásból két százalékkal került kevesebb arany a piacra.

Feltámad az "aranystandard"

Az arany az utóbbi időben bizonyos fokig elkezdte visszanyerni a világ pénzügyi rendszerében korábban betöltött szerepét − jelentette ki Marcus Grubb, a WSG befektetési részlegének ügyvezető igazgatója. Középtávon emellett szól a nyugati világ jegybankjainak monetáris enyhítési politikája, illetve az ázsiai országok − különösen India és Kína − gyors gazdasági növekedése. Ezek erősítik a sárga nemesfém piacának bővülését − csak hab a tortán, hogy az elmúlt hónapokban szezonális hatások is hozzájárulnak a kereslet bővüléséhez.

A világgazdasági környezet kitartó bizonytalansága, amit az elmúlt időszakban a kínai vezetőváltás, illetve az amerikai elnökválasztás is fokozott, rávilágít az arany jelentőségére a vagyonok értékének védelmében. Ennek bizonyítékai a Gold Demand Trends jelentésből kivilágló adatok: a tőzsdei aranykereskedés mennyiségének másfélszeres ugrása, illetve az, hogy a jegybankok érezhetően fokozták a világ legértékesebb nemesfémének felhalmozását − érvelt Grubb.

A WSG értékelése szerint az eurózóna válságkezelésében is jelentős szerepet játszhatna az arany. Elemzésük szerint az övezet jegybankjaiban őrzött, összesen tízezer tonnára becsült aranytartalék fedezetet adhatna a tagországok kötvénykibocsátásához, ami mérsékelhetné hitelhez jutásuk árát. Az így szerzett pluszforrás segítségével enyhíthetnének a gazdasági növekedést fékező megszorításokon. Az arany fedezetcélú felhasználása nem ismeretlen: megtették ezt korábban európai országok is és a magáncégek sem haboztak ehhez a védekező eszközhöz nyúlni a pénzügyi válság idején. Az Európai Bizottság is tett javaslatokat erre vonatkozóan.

A WSG szakértői szerint az arany az érvényben lévő nemzetközi szerződések megsértése nélkül hátteret adhatna a közös európai kötvények kibocsátásához is. Nem része a eurótagállamok költségvetésének, nem növelné adósságukat, mint fedezetnek kicsi az inflációs kockázata, így felhasználásához nem kellene újabb áldozatot kérni az adófizetőktől. Az arany fedezetével kibocsátott kötvényekre épülő forrásgyűjtés összességében nem jelentene rosszabb megoldást, mint amilyenekkel jelenleg kezelik Európa válságát.

Aranykereslet
2012. III. n.-év (tonna)Változás* (százalék)
Befektetési célú**429,9−16,0
Tőzsdei kereskedés136,0+56,0
Ékszerek448,8−2,0
Technológiai szektor108,0−6,0
Összesen1084,6−11,0
*2012. III. n.-év/2011. III. n.-év
**tőzsdei értékesítés, aranyrudak és -érmék eladása együtt
Forrás: Forrás: Gold Demand Trends Report