T-Com és civilek a Király utcáért

A Király utca sok helyütt ma is méltatlan állapotán az érintett két önkormányzat és elkötelezett civilek igyekeznek változtatni. A törekvéshez a Magyar Telekom is csatlakozott: a vállalat a volt "Splényi-ház" gettófalhoz átvezető belső homlokzatának felújítását, újraértelmezését támogatja.
NAPI, 2013. május 27. hétfő, 14:41

A Király u. 15. alatt lévő ház homlokzatát évek óta állványzat takarja, az udvaron valaha vizet adó vörösmárvány kút darabokban hever, a belső udvar túloldalán a régi gettófal méltatlan állapotú idegenforgalmi zarándokhely. A KultUnio, a Kortárs Építészeti Központ, a BME és a VII. kerületi önkormányzat ötletpályázatot írt ki felsőoktatási intézmények számára, a holokauszt idején a gettót határoló falként használt − és Magyarországon az egyetlen ilyen − kerítésfal fogadóépületének belső homlokzati renoválására. A Magyar Telekom Civil Liciten nyerte el a projekt támogatói lehetőségét. Így a vállalat anyagi és munkatársainak önkéntes fizikai hozzájárulásával újul meg a belső udvar homlokzata, első ütemben a nyertes pályázat tervei szerint hordozva a ház sorsát, történelmét. A hányatott sorsú városrész a rendszerváltásig elhanyagolt, folyamatosan leépülő környék volt, a tehetősebb lakók elköltöztek. Az ezredforduló után a kiüresedett házakban és azok belső udvarain megjelentek a romkocsmák, míg néhány épület kulturális színtérként kapott egészen új értelmet.

HOZZÁSZÓLÁSOK