− Miért épp most döntettek úgy, hogy bővítik a csoport profilját és létrehoznak egy hitelezési tevékenységet folytató céget?
− Magyarországon egyre népszerűbb befektetési instrumentum az arany. Nemcsak azért, mert az elmúlt tíz évben igen kedvező hozamot lehetett vele elérni − euróban négyszeresére, dollárban hétszeresére emelkedett a nemesfém ára −, hanem azért is, mert az arany igazi tartalék, biztonságos menedék, s a nemzetközi piacok az áremelkedési trend folytatódását várják. Úgy gondoltuk, hogy ezzel az egyedülálló megoldással duplán is jól jár a cégcsoport. Egyrészt egyfajta hiányt elégítünk ki, ugyanis a bankok hitelezési aktivitása az elmúlt években jelentős mértékben csökkent és a jövőben tovább csökkenhet, elsősorban azért, mivel a Bázel III. szabályok bevezetése miatt a magyar bankszektorból akár tőke- és forráskivonás is várható. Másrészt viszont a felügyeleti engedéllyel rendelkező Arteus Credit révén a cégcsoporttal szembeni bizalmat is jelentősen növelni tudjuk. Hisz nemcsak megvehetik nálunk az aranyat a befektetők, hanem ha minket választanak tárolási partnerként, akkor nagyon rövid időn belül hitelhez is juthatnak, méghozzá befektetésüknek csaknem 70 százalékáig.

− Ön szerint milyen élethelyzetben érdemes élni a lehetőséggel?
− Ez rendkívül összetett kérdés. Számos olyan esemény adódhat vagy épp a piaci helyzet alakulhat úgy, hogy az ügyfélnek nem érdeke, hogy aranybefektetését értékesítse, sokkal előnyösebb számára, ha hitelt vesz fel, így orvosolva likviditási problémáit. Az Arteus Credit olyan hitelezési szolgáltatást kínál, ami az öngondoskodást és a családi vagyon megőrzését fontosnak tartó emberek hiteligényére épít. Ebből adódóan tehát nemcsak az ügyfél lehet kedvezményezettje a szolgáltatásunknak, hanem ha például az ügyfél rokonának, ismerősének vagy éppen cégének van szüksége kölcsönre, akkor ez is könnyen megoldható. Ez annak köszönhető, hogy a fedezetet fizikailag mozgatjuk − átszállítjuk a letétbe helyezett aranytömböket svájci bank partnereinkhez −, tehát elválhat a hitelfedezetet nyújtó és a hitelt felvevő személye. Ugyanakkor fontos tényező az is, hogy az arany ára hullámzó mozgást produkálva emelkedik, előfordulhat, hogy az ügyfél úgy véli, egy ciklus, egy bizonyos időtáv mélypontján vagyunk, tehát semmiképp nem érdemes eladni a befektetését. Ilyenkor is ideális megoldás a hitel.

− Amit elmond, abból úgy érzékelem, hogy ügyfeleik motivációja sokféle és/vagy sokrétegű. Mi volt a céljuk, amikor ezt a szolgáltatást elkezdték előkészíteni?
− Mindenképp szeretnénk az aranybefektetés népszerűségét tovább növelni, mert ugyan az elmúlt években jelentős mértékben javult a magyarok befektetési hajlandósága, azonban még mindig messze elmarad a nyugat-európai szinttől, így hosszú távon a vagyon értékállóságát illetően a magyar befektetők hátrányba kerülhetnek.

− Úgy gondolja, hogy van egy bizonyos ideális arány, ami meghatározza, hogy a vagyonnak hány százalékát érdemes aranyba fektetni?
− Ez ízlés dolga, hisz az 5−10 százaléktól egészen a vagyon egyharmadáig terjedő mértéket is javall a népi bölcsesség. Én azt szoktam mondani, hogy fizikai aranyra úgy tessék átváltani pénzt, mint ha egy befektetési céllal vásárolt lakásba tennék. Akinek már volt lakóingatlana, az pontosan tudja, hogy ha hirtelen szeretne megszabadulni tőle, akkor nem biztos, hogy jó áron tudja eladni. Ráadásul azért az ingatlan esetében jóval nagyobb lehet a kilengés, mint az arany standardizált piacán.