A tehetséges gyermek nagy ajándék, de egyben nagy teher is lehet a család és az iskola számára. Különleges képességei miatt külön fejlesztésre szorul, a különórák időben és anyagiakban több áldozatot kívánnak meg a szülőktől. A MOL Tehetségtámogató Program azon gyermekek családjainak nyújt segítséget, akik tehetségesek, és tehetségüket már versenyeredményekkel is igazolták. Az őszi pályázati lehetőségről Gáborné Haáz Andreát, a pályázatot kezelő Új Európa Alapítvány ügyvezetőjét kérdeztük.

- Milyen korosztálynak szól a pályázat és mire lehet pontosan támogatást igényelni?
Azoknak a 10-18 év közötti gyermekeknek és fiataloknak a pályázatait várjuk, akik a művészet és tudomány területén legalább hazai fórumokon már bizonyították tehetségüket. Eszközök vásárlására vagy útiköltségekhez igényelhetnek támogatást.Például komoly zenét tanulnak és már saját hangszerre van szükségük a gyakorláshoz, nem elegendő a zeneiskolai kölcsönhangszer használata. Vagy szeretnének eljutni rendszeresen a természettudományos tantárgyakból versenyekre felkészítő szakkörökre, és aztán a versenyekre. Vagy a tanuláshoz saját számítógépre, laptopra van szükségük, amit a családjuk nem tud számukra megvásárolni. A pályázat elsősorban egyéneknek szól, de tudunk fogadni csoportoktól pl. színjátszóköröktől, kórusoktól is pályázatot.

- Milyen formában kell benyújtani a támogatási kérelmet?
Pályázati űrlapunk elérhető a www.ujeuropaalapitvany.hu oldalon. Az alapadatok és célok mellett kérjük a felkészítő tanár véleményét a diákról, az eredményeket oklevél másolatokkal kell igazolni. A megvásárolni kívánt eszközről árajánlatot kell mellékelni vagy az utazásokhoz útitervet készíteni költségvetéssel. A pályázatokat postai úton kérjük beküldeni legkésőbb 2014. szeptember 30-ig. A pályázatokról november végéig hozza meg a végső döntést az Új Európa Alapítvány kuratóriuma.