Karrierjét tekintve ez talán nem is olyan meglepő, hiszen a berkeleyi California Egyetemen szerzett doktori cím óta folyamatosan ezen a területen dolgozik. A John Hopkins Egyetemen és az oklahomai Tulsa Egyetemen egyaránt a Pszichológia Tanszéken dolgozott, sőt, ez utóbbinak mind a mai napig vezetője. Első tesztjét 1980-ban mutatta be, mivel úgy gondolta, hogy az akkor (és ma is) meglévő eszközök többségénél hasznosabb megközelítést tud nyújtani egy olyan személyiségteszttel, amely egy másik személy szemszögéből mutatja be a kitöltőt.

Fókusza természetesen már a kezdeti pillanatban a szervezetek világát jelentette, amely kiváló terep az általa is támogatott és képviselt szocio-analitikus elméletnek. Eszerint ugyanis az embert, mint egy eredetileg csoportban élő lényt, alapvetően két feladat vagy vágy hajtja. Az egyik, hogy kijöjjön a többi csoporttaggal, a másik pedig, hogy előrejusson a ranglétrán. Ez az evolúciós szemléletű, a munkahelyen könnyen tetten érhető rendszer áll a három ismert teszt, a Hogan Személyiségleltár, a Hogan Fejlesztési Felmérés és a Motivációk, Értékek és Preferenciák Leltára mögött is.

Munkásságának egyik legutóbbi csúcspontja, hogy közel 300 cikke és könyvfejezete után 2006-ban megjelent a "Personality and the Fate of Organizations" című könyve (A személyiség és a szervezetek sorsa), amely kifejezetten a személyiség szervezeti felhasználásáról szól, arról, hogyan építsünk csapatot, hogyan válasszunk ki, értékeljünk és képezzünk embereket, de a világhirű menezsmentguruval Ram Charammal együtt irt bevezetőt a "Why CEO's fail?" cimű vezetők gyakori hibáira rámutató nagy sikerű könyvhez is.

Sikerének egyik titka, hogy nemcsak a szakma, de az üzleti élet számára is fontos eredményekkel támasztja alá tesztjei erejét, és azt, hogy azok hogyan képesek javítani egy szervezet teljesítményét. Ezáltal elmondható, hogy bár első látásra csupán teszteket és riportokat árul, a valóságban egy üzleti megoldást kínál mindazoknak, akik sikeresek és profitábilisak akarnak maradni.

A Hogan Assessments Systems alapítójaként mindeközben Dr. Robert Hogan egy olyan rendszer központi alakja, amely mára több mint 40 országban van jelen, és amelynek tesztjeit havonta közel 50.000-en töltik ki, kifejezetten éles, azaz fejlesztési vagy kiválasztási helyzetben.

Ha Ön is találkozni akar vele, jöjjön el a Miért buktak el a felsővezetők? A személyiség sötét oldala és a világgazdasági krizis cimű konferenciánkra , ahol a professzor személyes ad elő, itt Budapesten, június 9-én délután.

REGISZTRÁCIÓ: www.asystems.hu/konferencia