Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az újrahasznosítás témájában számtalan szép és igéretes ötlet, kezdeményezés és program lát napvilágot; a megvalósult és üzleti értelemben is eredményes projektek azonban ritkábbak. A tavaly első alkalommal kiírt RFH Ecospinning Díj nyertese sok szempontból, köztük a megvalósítás és az üzleti eredményesség vonatkozásában is mintaértékű.

A Regionális Fejlesztési Holding Zrt. tavaly ősszel indította útjára a hazai KKV-szektor túlélési, megújulási és innovációs képességeit elismerő RFH Ecospinning Díjat, amelyre 2012 utolsó két hónapjában a vártnál nagyobb érdeklődés mutatkozott. Az RFH Ecospinning Díjra ötletes, megalapozott, életképes és hasznos, vagyis finanszírozható projekt-tervekkel lehetett nevezni, olyanokkal, amelyek a száraz adatok, megtérülési mutatók mellett tükrözik a vállalkozói kreativitást, a személyes hozzáadott értéket is.
A Budafilter-94 Kft. GREENPET elnevezésű projektje minden felsorolt elvárásnak eleget tett, illetve még plusszokat is nyújtott. Az egyedülálló fejlesztési projektről Papp Józsefet, a Budafilter-94 Kft. stratégiai tanácsadóját, a Corvinus Egyetem Stratégiai és Projektvezetés Tanszékének docensét kérdeztük.

Mi az Önök projektjének története és lényege?

A Budafilter-94 Kft. a PET palackok zsugorításán alapuló visszagyűjtő és újrahasznosító GREENPET-rendszer kiépítését 2002-ben kezdte el, a tulajdonos-ügyvezető Simon Lajos szabadalmán alapuló háztartási elektromos zsugorító készülék gyártásával és a saját visszagyűjtő rendszer kifejlesztésével. A háztartási zsugorító készülékkel az eredeti térfogatuk 12-ed részére összenyomott PET palackokat a Magyar Posta logisztikáján keresztül, két forintos átvételi ár ellenében visszagyűjtjük, a nagy tisztaságú zsugorítmányokat a 2012. decemberében átadott, részben uniós támogatásból létesített korszerű újrahasznosító üzemünkben dolgozzuk fel.

Annak, hogy a zsugorított és begyűjtött PET palack nagy tisztaságú, van jelentősége?

Óriási jelentősége van, mert az újrahasznosítás szempontjából értéket a homogén alapanyagú hulladék képvisel. Ezért fontos, hogy GREENPET-rendszerben a háztartásokból és vállalati hulladékból tisztán a PET palackok jutnak az újrahasznosító üzembe, míg például önmagában a szelektív hulladékgyüjtési szisztéma erre nem képes.

De mi történik a zsugorított PET palackokkal, milyen célra kerülnek újrahasznosításra?

Az innovativitásnak a GREENPET esetében a teljes folyamatra kellett kiterjednie, vagyis nem csak azt kellett kitalálni, hogy miként zsugoríthatóak a PET palackok, hogy miként építhető fel a visszagyűjtés, hanem azt is, hogy hogyan válik az újrahasznosításban értékké a hulladék. Az 1.200 tonna kapacitású új üzemünkben a ledarált zsugorítmányokból fele-fele arányban granulátumot, illetve nagy szakítószilárdságú pántoló-szalagot állítunk elő. A granulátumból az általunk kifejlesztett zsugorító készülékek műanyag burkolatát és egyes alkatrészeit, valamint PET-előformát is gazdaságosan legyártunk. Ilyen magas hozzáadott értékű újrahasznosított anyagok előállítására más feldolgozó jelenleg nem képes. Stratégiai fejlesztésünk a PET-palackokból gyártott elemes szűrők gyártása, emellett a járműipar is jelentős érdeklődést mutat a PET palack-újrahasznosítás iránt.

Hova, meddig fejlődhet a GREENPET-projekt?

A háztartási-postai begyűjtés mellett újabb modulok kialakítását tervezzük: iskolákon keresztül helyezünk ki háztartási zsugorító készülékeket ill. bevásárlóközpontokba telepítünk a jövőben olyan automatákat, amelyek zsugorításra és begyűjtésre egyaránt képesek. Elképzeléseink szerint a kiskereskedelmi egységekben történő leadás esetén a palackok árát például az adott üzletben le is vásárolhatják majd a fogyasztók. A begyűjtés bővítésére bőven van tér, hiszen Magyarország PET-kibocsátása jelenleg évi 50 ezer tonna, amiből alig 20 ezer tonnát gyűjtenek vissza, és ennek is csak harmadát dolgozzák fel. Igazi áttörést az hozhatna, ha a begyűjtésbe az önkormányzatok is beszállnának, amire szintén van tervünk a vállalatnál. Fontos adat, hogy ha az egész világon a GREENPET rendszerrel gyűjtenék vissza és hasznosítanák újra a PET palackokat, akkor felére csökkenne a széndioxid kibocsátás a hagyományos szelektív gyűjtéshez képest, így távlati célunk a GREENPET franchise rendszer nemzetközi felépítése.

A Regionális Fejlesztési Holding Zrt. idén is kiírja az RFH Ecospinning Díjat, amelyre szeptember végétől várja az ötletes, megalapozott, életképes és hasznos, vagyis finanszírozható projekt-terveket.