"A 2020-ban megváltozó uniós támogatási rendszerre való felkészülés, az eddiginél hatékonyabb termelés és a magas hozzáadott értéket generáló piacokra való betörés jelentik a hazai mezőgazdaság legnagyobb kihívásait" - véli Hollósi Dávid, az Erste Bank Agrárkompetencia Központ vezetője. Elmondása szerint több szempontból is szezonálisnak tekinthető ez a szektor, ami a finanszírozási igényekre is kihat. A ciklikusság köthető egy részről az időjáráshoz, hiszen például a szántóföldi növénytermesztés esetében egész évben szó szerint a földbe fektetnek a gazdák, hogy aztán év végén két időszakban, mindössze néhány nap alatt learassák ennek eredményét. Másrészről az Európai Uniós támogatások kifizetése is hullámokban történik, ami szintén jelentősen befolyásolja a szektorban tevékenykedő vállalkozások likviditását.

Hollósi Dávid, az Erste Bank Agrárkompetencia Központ vezetője

Erre a szezonalitásra a finanszírozó bankoknak mindenképpen tekintettel kell lenniük. "Az agráriumot évek átlagában érdemes nézni: az általunk felállított úgynevezett "5/3-as szabály" azt írja le, hogy a mezőgazdaságban általában öt évből három jó, kettő viszont kevésbé. Az első és legfontosabb tehát az a finanszírozók számára, hogy felismerjék és elfogadják az agrárium erősen ciklikus, szezonális voltát. Ez esetünkben többek közt azt is jelenti, hogy az ebben a szektorban tevékenykedő ügyfeleinket speciális termékportfólióval látjuk el, illetve felhívjuk a figyelmüket a rugalmas törlesztés lehetőségére" - mondja Hollósi Dávid. Annak érdekében pedig, hogy még jobban megismerjék az agrárium területén tevékenykedő vállalkozásokat, az Erste Banknál speciálisan képzik az agrárfinanszírozással foglalkozó kollégákat.

Ennek érdekében tavaly májusban létrehozták az Erste Bankon belül az Agrárkompetencia Központot, hogy az agrárhitelezésben már felhalmozott tapasztalatokat egyfajta agrár-tudásbázisként tovább hasznosítsák, bővítsék, és az ügyféligényekhez igazítsák. Az említetteken túl a központ egyik kiemelt feladata közé tartozik egy új termék, az Erste Növekedési Program (ENP) támogatása is. Ez utóbbival egy olyan, versenyképes finanszírozási forrást hozott létre az Erste Bank a KKV-k számára, amely 5 évre kínál az MNB NHP-hoz nagyon hasonló szinten fix kamatot nemcsak beruházásokra, hanem forgóeszköz-finanszírozásra, illetve a különböző támogatások előfinanszírozására is. Ez egy államilag nem támogatott konstrukció, saját forrásból finanszírozza a pénzintézet, tehát nem terheli a "de minimis" támogatási keretet sem. Szintén fontos fejlesztése az Erste Banknak, hogy az idén kiépítette az AgriNetwork speciális finanszírozási hálózatát. Ez kapcsolja össze azokat a tanácsadókat, akik dedikált kapcsolattartóként a mezőgazdasági szempontból jelentős megyékben és megyeszékhelyeken dolgoznak. Ezek a szakemberek a pénzügyek mellett jártasak a mezőgazdaságban is, így jobban megértik a szektorban tevékenykedő ügyfelek problémáit.

"Az újításoknak köszönhetően az Erste Bank nem titkolt szándéka megduplázni a piaci részesedését az agrárfinanszírozás területén 2018-ig, illetve bekerülni a három legnagyobb szereplő közé" - mondja Hollósi Dávid. Hozzáteszi: ez az elképzelés ambiciózus, de egyben reális is, hiszen a 2015-ben kihelyezett KKV-hiteleik körülbelül fele már az agráriumba ment.

Ezek lehetnek a magyar agrárium fő kihívásai

A mezőgazdaság olyan ágazat, amelyet az Európai Unió a kezdetektől fogva támogat, az uniós támogatási rendszer azonban 2020 után biztosan átalakul majd, de azt még nem tudni, hogy pontosan hogyan. Az Erste Bank Agrárkompetencia Központjának szakértői szerint a támogatások intenzitása jelentősen csökkenni fog, de nem szűnik meg egy csapásra teljesen. Minden országban kihívást jelent az, hogy a 2020-ban megváltozó támogatási rendszerre hogyan készülnek fel a cégek. Vannak azonban hazai sajátosságok is. A magyar agrárium tekintetében az előbbi mellett két fő kihívást lát az Erste Bank. Az egyik a hatékonyság kérdése. Aki képes és hajlandó lesz haladni a korral, le fogja hagyni a versenytársakat, mert magasabb fajlagos mutatókat tud majd elérni. Az első generációs agrárértelmiség visszavonulóban van, az új generáció pedig fogékony az innovációra. Amennyiben ez a generáció képes lesz átvenni az előző tapasztalatát és ötvözni az új technológiákkal, az jó irányba viheti a magyar agráriumot. A második kihívás pedig hozzáadott érték fokozása, jelen pillanatban talán ez a legégetőbb kérdése a magyar élelmiszergazdaságnak. Összességében tehát az Erste Bank Agrárkompetencia Központjának szakértői szerint az agráriumban tevékenykedő cégek sikere nagyrészt azon múlhat, ki hogyan tud fejleszteni, fejlődni. Kulcskérdés tehát, hogy az agrárcégek - egy hasonlattal élve - nemcsak a földeken, hanem a fejekben és a pénzügyekben is minél előbb bevezessék a "precíziós gazdálkodást". Az Erste Bank ebben segít nekik a széles termékportfólióval, illetve magas szintű, szakmai tanácsadással.