Ma már alapkövetelménynek számítanak a csillogó színek, a hanghatás és a korszerű design a lapostévék piacán. A kemény piaci versenyben ezért nehezen lehet kitűnni egy, a többivel közel azonos képességekkel rendelkező tévével. A Sony most bemutatott Bravia OLED készüléke azonban szó szerint látványosan bizonyítja a japán cég fejlesztésének eredményét: hangban és képben is. A Magyarországon most bemutatott készülék minimum "egy kört ver" a hagyományos led televíziókra. Persze nem árban, de elvégre a Sony termékei eddig sem tartoztak az olcsó tömegáruk közé.

Az OLED technológiát kifejlesztő Sony úgy tűnik szélesebb közönség számára szeretné elérhetővé tenni a 4K HDR élményét. Az A1 néven forgalomba kerülő televízió teljesen új vizuális élményekbe kalauzolja nézőit, amelyhez hozzájárulnak az OLED háttér-megvilágítás és az X1 Extreme képfeldolgozó processzor, az egyedi, a nagyképernyős tévékben a világon elsőként használt hangrendszer és a Sonytól már megszokott prémium design.

Az OLED technológia több mint 8 millió önállóan világító képpontjának köszönhetően az A1 sorozat gazdag vizuális élményt kínál példátlan feketével, valósághű színekkel, elmosódásmentes képekkel és széles betekintési szöggel. A rendkívüli 4K HDR megjelenítés érdekében az X1 Extreme processzor gondoskodik a megjelenítendő pixelek tömkelegéről és kihasználja az OLED technológia által nyújtott lehetőségeket.

A Sony vállalatcsoport vezető szerepet tölt be a zene és képalkotás, továbbá a játékok, valamint infokommunikációs termékek területén - mind a fogyasztói, mind a professzionális felhasználói szegmensben. A Sony igazán egyedi piaci pozícióját a saját gyártású zenei, mozgóképi tartalmai mellett számítástechnikai szórakoztató eszközei és megoldásai, valamint online szolgáltatásai adják. A Sony éves konszolidált árbevétele megközelítőleg 72 milliárd dollár volt a 2016. március 31-ével véget érő pénzügyi évben.

A Bravia OLED azonban nem csak a csúcsminőségű képről szól. Az A1 sorozat ugyanis a világ első nagyképernyős tévéje, amely kiváló hangzást biztosít, egyenesen a képernyőről. Így feleslegessé válnak a tévéhez kapcsolt hangrendszerek és hangsugárzók. Az új Acoustic Surface hangtechnológia segítségével egyesül a kiváló képi megjelenítés és a hangzás, amire a hagyományos lapostévék nem képesek. Ez a televízió széles hang- és képi szinkronizálást hoz létre a képernyő szélein is. Az OLED technológia széles betekintési szögének köszönhetően az A1 sorozat páratlan vizuális- és hangzásélményt kínál, bárhonnan is nézzük. Ráadásul az A1 sorozat támogatja a Dolby Laboratories HDR formátumát, a Dolby Visiont, amely a Sony egyedi képi és hangtechnológiáival ötvözve még gazdagabb vizuális élményeket kínál.

A Sony éppen tíz évvel ezelőtt hozta létre a világ első OLED (szerves fénykibocsátó dióda) televízióját, a XEL-1-t, amely csupán 3 milliméteres vastagságával a létező legvékonyabb televízió volt akkoriban. Az utóbbi években a Sony tovább tökéletesítette a technológiát, amelynek eredményeképpen 2017-ben a Las Vegas-i CES kiállításon mutatta be a vadonatúj A1 sorozatot, amely most már itthon is elérhető.

Az A1 újszerű formatervezésének és okos kábelrendezőjének köszönhetően nincsenek felesleges kábelkötegek sem, így a készülék úgy néz ki, mintha lebegne. Csúcstechnológiás OLED televízió-sorozatával a Sony újra bebizonyította, hogy vezető szerepe van a világ televíziógyártói között.

A cikk a Sony támogatásával készült.