2019-ig megduplázódhat, azaz 1,8 milliárd főre nőhet világszerte a különböző mobilbank applikációk felhasználóinak száma - derül ki a KPMG által a közelmúltban publikált, Global Mobile Banking Report nemzetközi tanulmányból. A trend pedig várhatóan Magyarországon is hasonlóan alakul majd, a hazai pénzügyi szakemberek feltételezései szerint.

"Olvasóink visszajelzései alapján kijelenthető, hogy egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a különböző digitális banki megoldások, amely iránt már az idősebb korosztály tagjai is aktív érdeklődést mutatnak" - hívja fel a figyelmet az aktuális trendre a Nextlevel.hu blog szerkesztője Kántor Endre, akit egyúttal arra kértünk, meséljen nekünk a meglévő és várható digitális újításokról.

  • Sorszámhúzás mobilról: Az elmúlt évek egyik legpraktikusabb banki dobása, az ún. "Sorszámhúzó alkalmazás" megjelenése volt, melynek segítségével már útközben, mobiltelefonunk segítségével is húzhatunk sorszámot. Az alkalmazás megjeleníti az egyes fiókok leterheltségét, majd a sorszámhúzás után, egyszerűen a kiválasztott fiókhoz navigál bennünket.
  • Pénzügyi Monitor: Szemléletes és praktikus NetBank-i szolgáltatás, melynek segítségével az ügyfelek kategóriákra bontva, könnyen értelmezhető grafikonok segítségével követhetik nyomon bevételeiket és kiadásaikat, amelyhez költési limiteket állíthatnak be. Kiváló eszköz a cash-flow optimalizálására!
  • Mobiltelefonnal fizetni: Egyre több ügyfél fedezi fel magának a MobilePay alkalmazást, amellyel szinte bárhol lehet fizetni, amennyiben rendelkezünk forint alapú bank- vagy hitelkártyával. Előnye, hogy az adatok hosszadalmas megadása nélkül indíthatunk átutalási megbízást, parkolhatunk vagy vásárolhatunk autópálya matricát és akár még sárga csekkjeinket is, néhány kattintással befizethetjük.


"Még elképesztőbb lehetőségeket rejthet a jövő" - véli a szerkesztő.

  • Életre kel a korábbi "Science fiction": A jövőben olyan újítások válhatnak elérhetővé, amelyek korábban csak a filmvásznon léteztek. Azonosítás hang, ujjlenyomat és gesztusok alapján vagy éppen arckép segítségével, biometrikusan. Hihetetlen technológiák, amelyek mára valósággá váltak és hamarosan akár világszerte is elterjedhetnek majd.
  • Személyzet nélküli bankok: Bankfiókok, ahol kizárólag az ügyfelek lesznek jelen személyesen, az ügyintézők pedig egy központi irodában ülve szolgálják ki az igényeket, online, videó hívásokon keresztül, akár több száz kilométer távolságból.
  • Robot tanácsadók: "Robo-Advisor"-ok, amelyeket leginkább pénzügyi tanácsadás során vehetnek majd igénybe az ügyfelek. Intelligens robotok, amelyek az ügyfelek paraméterei alapján komplex pénzügyi elemzést készítenek, majd személyre szabott megtakarítási és befektetési portfóliót javasolnak.


Ha tetszett a cikk, iratkozz fel a Nextlevel.hu hírlevelére, ahol a hasznos információk mellett, 2017-ben számos ingyenes eBook-ot is "bezsebelhetsz" majd!