Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Szeretünk ajándékozni

A magyarok 37 százaléka érzi úgy, hogy többet költ karácsonykor, mint megengedhetné magának - derült ki az Intrum Justitia Európai Fogyasztói Fizetési Jelentéséből. Nemzetközi összehasonlításban egyáltalán nem számít kiugrónak ez az adat, hiszen például Romániában a megkérdezettek 45 százaléka érezte így, míg Írországban minden második ember.

Nem jellemző azonban, hogy a többletfogyasztást hitelből finanszíroznánk. Hazánkban a megkérdezettek 23 százaléka jelezte, hogy valamilyen formában hitelből rendezi karácsonyi bevásárlását. Ezzel a magyar mutató szintén az európai átlaghoz tartozik, nem tér el jelentősen a többi vizsgált országban tapasztalttól. Összehasonlítva: Lengyelországban közel minden harmadik ember kölcsönhöz folyamodik a karácsonyi ajándékok megvásárlása miatt.

Önmagában a hitelfelvétellel semmi baj nincs mindaddig, amíg megfontoltak maradnak a fogyasztók. Az Intrum Justitia szakértői is hangsúlyozzák, hogy tudatosan kell tervezni decemberben ahhoz, hogy januárban is stabil maradjon a családi kassza. Odafigyeléssel sokat tehetünk azért, hogy az év első hónapja ne váljon rémálommá.

Az adatok szerint a magyarok közel fele szerint anyagi szempontból az év legmegterhelőbb hónapja január. A válaszok együtt mozognak az életkorral: a 18-24 évesek 30 százaléka vélekedik így, az 50 évnél idősebb korosztályból azonban minden második ember.

Egyre népszerűbb az online vásárlás

A kutatásból az is kiderült, hogy egyre népszerűbb az online vásárlás - és nemcsak a karácsonyi időszakban. A magyarok fele állította, hogy az egy évvel korábbihoz képest ma már nagyobb részben vásárol az interneten.

Az Intrum Justitia, Európa vezető követeléskezelő vállalatcsoportja évente elkészíti Európai Fogyasztói Fizetési Jelentését. Az idei kutatásban 24 országból 24 401 európai - köztük 1006 magyar - állampolgár vett részt.