Az ügyfelek és a bank szempontjából mi a csatlakozás jelentősége?

Az új elszámolási csatornák révén az ügyfelek által indított, illetve javukra érkező euró fizetések a lehető legrövidebb úton jutnak el a megbízótól a kedvezményezettig, további közreműködő bankok igénybe vétele nélkül.
A csatlakozási folyamat az OTP Bank számára kiemelten fontos volt, mert ezzel a hitelintézet az euró zóna pénzintézeteivel egyenrangú szereplőjévé vált az euró pénzforgalmi piacnak.
A tranzakciók java részének lebonyolítása háromszereplőssé vált, a megbízó bankja, a klíringház (vagy a bruttó elszámolórendszer) és a kedvezményezett bankja vesz részt az ügyletek lebonyolításában, további résztvevőkre nincs szükség.

Koren Andrásné, az OTP Bank igazgatója

Mit érzékelhetnek ebből az ügyfelek?

Ügyfeleink mindenekelőtt azt tapasztalják majd, hogy a korábbinál jóval hamarabb érkeznek célba az indított és fogadott euró átutalásaik, hiszen a köztes bankok feldolgozási gyakorlatában általában tapasztalható egy munkanapos késleltetési idő a bankközi elszámolás folyamatában megszűnt. A tranzakciók teljesítési ideje így akár 30%-kal is rövidebb lehet, ami gyakorlatilag a jogszabály által előírt 3 napos határidő helyett 2 napos időigényt jelent.
A különösen hatékony és likviditáskímélő elszámolási csatornák azonban még ennél is többre adnak lehetőséget. Az OTP Bank februárban bevezette az új, Euró Expressz átutalást, amelynek keretében vállalja - bizonyos feltételek teljesülése esetén - az euró átutalási megbízások napon belüli teljesítését a kedvezményezett bankja felé. Ez lényegében néhány órás átfutási időt jelent.

Ez ígéretesen hangzik, de mik ezek a feltételek, és mi ennek az értéknövelt szolgáltatásnak az ára?

A feltételek technikai jellegűek: az euró pénznemben vezetett számláról - tehát konverzió nélkül -, déli 12:00 óráig, elektronikus csatornán keresztül, sürgős átutalásként indított euró átutalásokat "Euró Expressz átutalásnak" tekintjük. Az átutalt összeget már a megbízás benyújtásának napján a kedvezményezett bankjának rendelkezésére bocsátjuk. A szolgáltatás ára kiemelten kedvező: megegyezik az egy napos teljesítési idejű sürgős átutalások díjával.

Várható-e valamilyen újdonság a jövőben?

A közeli jövőben a más bankoknak, elsődlegesen az OTP Bank külföldi leánybankjainak nyújtott elszámolási szolgáltatások kialakítására összpontosítjuk figyelmünket. Arra törekszünk, hogy a bankcsoport euró-pénzforgalmát a lehető legnagyobb mértékben integráljuk, ezzel is erősítve a bankcsoport egységét, továbbfejlesztve csoportszintű szolgáltatásainkat.