Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

- Hogyan indult az Optimum Solar Kft.?

Lugos Attila: A fiam megkeresett, hogy a barátaival valamilyen vállalkozást szeretne indítani. Ezt nem tartottam jó ötletnek, inkább azt javasoltam, hogy kezdjünk el együtt valamit. Én korábban karosszérialakatosként dolgoztam vállalkozóként, a fiam pedig építőmérnökként végzett. A megfontoltság és "lépésről lépésre" elvek szerint fejlődtünk, mely korlátokra és a gyakorlatiasságra mindig szükség volt.

A 2011-es indulás idején négyen kezdtük el szerelni a napelemeket a családi házakra. Ahogy beindult az üzlet, gyorsan bele kellett tanulnunk többek közt a cégépítésbe, a közbeszerzésekbe és a nagyobb volumenű megbízások lebonyolításába is. A cégcsoport jelenleg sok bajai és vidéki embernek ad munkát közvetve vagy közvetlenül.

Lugos Roland: A BME építőmérnöki karán diplomáztam, majd egy napelem kereskedő és szerelő cégnél dolgoztam. Édesapámhoz 2013-ban csatlakoztam igen nagy lelkesedéssel. Munkamegosztás van köztünk: édesapám a építés szervezési és a gyártásirányítás részét viszi a vállalkozásnak, míg én az értékesítéssel, a támogatási lehetőségek feltérképezésével, stratégiai tervezéssel foglalkozom.

Az energetikai megbízásokra próbáltuk optimalizálni a működésünket, a tervezéstől, a kivitelezésen át a fenntartásig. Ökológia lábnyomunk pedig ma már jóval kisebb, mint a legtöbb hazai cégé, melyet az Ozone Network által kiosztott 3. helyezettnek járó Zöld-díj is bizonyít. Emellett többféle tanúsítványt is megszereztünk a gyártásirányítás és környezettudatos működési struktúra igazolására. A fiatal mérnökgárdánk kutatás-fejlesztéssel is foglalkozik, melynek hamarosan elkészülnek a prototípusai. A jövőben önkormányzatok számára a telephelyünkhöz hasonló energiagazdálkodásra történő átállításában, továbbá a nagyobb ipari létesítmények energiaoptimalizálásában is fantáziát látunk. Egy-egy gyár, üzem energiaellátásában ugyanis mindig van mit keresni, ezek jellemzően eléggé el vannak maradva a környező országok energiahatékonysági átlagától is.

Kép: Kattintson a képre, képgaléria nyílik!

- Jelenleg 50-50 százalék mindkettejük tulajdoni aránya. Nem gondolkodtak még befektető bevonásában?

Lugos Roland: A részemről felmerült az ötlet, de - hála istennek - édesapám lebeszélt róla. Így talán lassabban-nehezebben tudunk fejlődni, de biztonságosabban. Ketten pedig jól és hatékonyan tudunk dönteni.

- Hogy lehet Magyarországon a nulláról indulva közbeszerzéseket nyerni?

Lugos Attila: Nagyon nehéz. El kellett telnie egy-két évnek, amíg beletanultunk, meglettek a referenciáink. A sikeres szerepléshez pénz is kellett, ugyanis az uniós projekteknél az önkormányzati megrendelőknek komoly finanszírozási háttér is szükséges, amíg a vissza nem térítendő támogatásokat megkapják - ebben komoly segítséget jelentett számunkra a CIB Bank.

Amikor "gyengék" voltunk és bizalom is kellett a hitelezésünkhöz, akkor szükségünk volt arra, hogy a bank egy-egy 30-45 millió forintos projektnél ne csak a papírokat nézze mereven. Szerencsére a CIB Bankban ez a bizalom megvolt, ma pedig már könnyebb a megfelelő fedezetet is felmutatni.

Lugos Roland: Fokozatosan építettük ki az üzleti modellünket, amelyre a bankszektor alapvetően nem volt felkészülve. Az évek során tucatnyi bankkal kerültünk kapcsolatba és látom azt, hogy ki, milyen felkészültséggel és rugalmassággal tárgyal.

- Éles a verseny az iparágban. Mi az Optimum Solar sikerének titka?

Lugos Roland: Érezhetően nagy a küzdelem, mintegy hétszáz vállalkozás van a porondon. Cégünk két fő fegyvere a minőség és az ajánlás.

Lugos Attila: És a munkavédelem. Mindenre odafigyelünk, így nincs kockázat az ügyfél részéről. Igyekszünk a teljes folyamat során az ügyfél minden kívánságát figyelembe venni.

- Mennyi pénzbe és időbe kerül egy tipikus "napelem-projekt" megvalósítása?

Lugos Attila: Egy átlagos családi háznál - ahol a beruházási költség bruttó 2-2,5 millió forint - átlagosan két hónap a hálózati engedélyeztetés, két nap a szerelés, majd 45 napon belül cserélik le a mérőórát. Nagyobb projekteknél (50 kVA-ig) hasonló az engedélyeztetési idő, a kivitelezés időigénye pedig maximum két hét.

- Mennyi ideig működik egy napelemes rendszer?

Lugos Roland: Jellemzően 30-40 évig. A napelemes megoldással egy átlagos családi ház, két és fél millió forintos befektetéssel, 30 éven át kilowattonként bruttó 14 forintért veszi az áramot, miközben ez most az áramszolgáltatótól vásárolva a bő két és félszeresébe kerül. Fontos a garancia érvényesítés végett, hogy milyen terméket és kitől vásárolunk, hiszen a hibás modult a gyártóhoz kell eljuttatni, ami igen költséges is lehet.

- Baján megtalálnak minden szükséges munkaerőt?

Lugos Roland: Egyelőre igen, sikerült jól összeraknunk a csapatot, de azzal is szembesültünk, hogy ha helyben bővíteni szeretnénk, egyszerűen nem találunk megfelelő munkaerőt, a duális képzés keretein belül sem. A projektek során - szükség esetén - társcégek kapacitásait is igénybe vesszük, de általánosan elmondható, hogy szaktudással rendelkező villamos és gépész tervező vagy kivitelező szakembert nem lehet találni.

A közelmúltban Gödöllőn is nyitottunk irodát, melynek célja az agglomeráció számára színvonalasabb szolgáltatás nyújtása. Ráadásul a tapasztalataink szerint, ha valaki nyitott a napelem felszerelésére, az akár pályázati forrás nélkül, csak önerőből is hajlandó egy ilyen beruházást finanszírozni. Ebben pedig a személyes ajánlatkérés és tanácsadás szintén sokat segít. Jelenleg a cég árbevételének 10-15 százalékát adják a lakossági megbízások.

- Hol lesz a cég öt év múlva?

Lugos Roland: Reméljük, hogy a cégek és a lakosság számára is egyre fontosabb lesz az energiahatékonyság, ami a mi vállalkozásunk számára is pozitív hatással lesz, így több munkahelyet tudunk teremteni a fiatalok számára. Tavaly belekezdtünk a napelemparkok létesítésébe is, egy-egy ilyen egység kialakítása mintegy 250 millió forintba kerül. E parkok a nagy és hitelképes energiafelhasználó cégek számára hasznosak, amelyek beruházási hitelből építtetnek ilyeneket.

Sajnos Magyarországon jelenleg a projekthitelek súlya igen alacsony, különösen az ezen az újszerű területeken, amelyeket a bankok nem nagyon ismernek. Szerencsére e témában a CIB Bankkal jól megtaláljuk a közös hangot.

Lugos Attila: Ezenkívül a következő években egyre jobban nőhet a karbantartás és a szervizelés szerepe is.

- Külföldi tevékenységet terveznek?

Lugos Roland: A horvát piacban látunk potenciált, mely piacon Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt.-n keresztül tervezünk megjelenni.

A cikk a CIB Bank támogatásával készült.