Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A kormány 1,8 milliárd forint támogatást ad a vállalkozóknak ahhoz, hogy étel-ital automatáikat felszereljék az úgynevezett automatafelügyeleti egységgel, amely beköti a gépeket az adóhatósághoz - írja a Magyar Nemzet. Ez elvileg jó hír, ugyanis ha az automatások megkapják a korábban megígért 1,5 milliárdos támogatást is, akkor gépenként több mint 90 ezer forint körüli költségtérítés jöhet ki. Van azonban egy kis bibi.

Ilyen berendezés - amely ugyanazt a feladatot látja el, amelyet a boltok esetén a NAV-hoz bekötött online-pénztárgépek - egyelőre nincs a piacon. Van olyan gyártó, amely teszteket végez, de az eszközt hónapokig kellene tesztelni és piaci árusításuk előtt meg kellene szerezni hozzájuk a mérésügyi hivatal engedélyét.

Ezzel együtt minden bizonnyal drágulni fognak a változtatás miatt az automatákból vásárolható termékek, például a kávé, mert beszerelés ára 110-140 ezer forint, majd ezt követően 5000 forintot kell fizetniük adatszolgáltatási díjként. A szakma ismerői szerint ez utóbbi sok vállalkozót bedönthet.