Ha Marine Le Pen, a radikális jobboldali Nemzeti Front elnöke nyerné az április-májusi franciaországi elnökválasztást, az rossz hír lenne Vlagyimir Putyin orosz államfőnek - kezdi cikkét a Bloomberg. Annak ellenére, hogy a Kreml támogatja a pártot és Le Pent is.

A Nemzeti Front egy orosz banktól kapott hitelt és a Moszkva irányítása alatt álló média pozitív képet rajzol a politikus asszonyról. Ezzel egyidejűleg más jelöltek, például Le Pen jelenlegi legnagyobb ellenfele, a centrista Emmanuel Macron kampánystábja negatív manipulációval vádolja az oroszokat.

Többféle hatás

A Bloomberg értékelése szerint a történet vége az lehet, hogy a Kreml nem feltétlenül szeretné Franciaország élén látni a radikális politikust, vagy utólag rossz ötletnek tarthatja majd, hogy segítette, ha győzne, vagy úgy gondolhatja, hogy a támogatásért cserébe befolyásolhatná az új elnök politikáját.

Le Pen első számú ígérete ugyanis az, hogy kormánya és a pártja többségével felálló parlament kivezetné az országot az eurózónából. Ez egyben az euró végét jelentené, ami óriási károkat okoznak az orosz gazdaságnak.

Devizatartalékok

Először is Oroszország külföldi valutákban elszámolt devizatartalékai 36 százalékát euróban tartja. Ez 2016 végén 121 milliárd USA-dollárnyi eurót jelentett. A dollárban tartott tartalék aránya 48 százalék volt, a maradékot egyéb valutában jegyezték. Nem véletlen, hogy Putyin a Bloombergnek szeptemberben adott interjújában kijelentette: országa nem érdekelt az eurózóna széthullásában.

Befektetések

A közös európai valuta kimúlása leértékelné az orosz oligarchák európai befektetéseinek egy rését. Például Mihail Fridman 22 milliárd eurót fektetett Olaszországban működő távközlési közös vállalatába. Viktor Vekszelbergnek 3,1 milliárd eurója pihen svájci ipari üzletekben. Alekszej Mordaszov Európa legnagyobb utazási irodájában, a TUI-ban érdekelt 1,7 milliárd euró erejéig. A Rosztnyeftnek Németországban, a Lukoilnak több országban van összesen 1-1 milliárdos befektetése.

Kereskedelem

Az EU továbbra is Oroszország legnagyobb kereskedelmi partnere annak ellenére, hogy az orosz gazdaság az elmúlt két évtized legnagyobb recesszióján ment keresztül az utóbbi időszakban és a felek az ukrán válság nyomán kölcsönösen kereskedelmi szankciókat vezetettek be egymással szemben. Az orosz uniós kivitel majdnem négyszer nagyobb a kínai exportnál és közel 11-szer több az USA-ba irányuló szállításoknál.

Működőtőke

Végül, de nem utolsósorban az Oroszországba kerülő működőtőke 70 százaléka az eurózónából érkezik. A küldő országok listáját kimagasló előnnyel vezeti Ciprus, a második Luxemburg és Hollandia áll - mindhárom ország az orosz tőke kedvenc célpontja.