Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Gáspár Gyula
Agrárgazdaság

Becsült vagyon: 6,1 milliárd

A korábbinál sokkal jobb esztendőt zárt a magyar mezőgazdaság, de ez még nem jelenti azt, hogy az Agropoint Kft., a Gáspár család társaságának gazdálkodása minden szempontból kiemelkedően eredményes lett volna. A korábban felvett hitelek visszafizetése még akkor is jelentős terhet jelent, ha a tavalyi bevételből ennek egy részét törleszteni tudta. A gazdaság 3600 hektár termőföldből áll, amit családi vállalkozásban irányítanak, Gáspár Gyula azonban nem titkolja, hogy Romániában 800 hektár föld megvásárlását tervezi.

Az agrárvállalkozó szerint a fejlesztéshez sohasem elég a saját erő, a bankok pedig még azoknak sem adnak (vagy csak nagyon nehezen) hitelt, akikkel évek óta korrekt üzleti kapcsolatban állnak, és akik pontosan fizetik a törlesztőrészleteiket. A helyzetet bonyolítja, hogy a jó termőképességű föld értéke ugyan növekedett, de ez a termelni nem feltétlenül akaró, pusztán a tulajdonhoz köthető támogatásokat lefölözni óhajtók számának növekedéséhez vezetett. Az új gazdák − jó esetben − a már gazdálkodó, korszerű gépparkkal rendelkezők szolgáltatásait veszik igénybe, ami újabb gépi beruházásokat igényelne, ha ebben a bankok is partnerek lennének.

A korszerű farmgazdaságban hobbiként lovakkal is foglalkoznak, és az állattenyésztés bővítését is tervezik, elsősorban szarvasmarha-tartásban gondolkodnak. A növekvő gazdasághoz szükség van szakember-utánpótlásra is, és ezt a családon belül már régen eltervezték Gáspárék.

2002
2,5 milliárd forint
2003
2,6 milliárd forint
2004
3,5 milliárd forint
2005
3,8 milliárd forint
2006
5 milliárd forint
2007
6 milliárd forint
2008
6,9 milliárd forint
2009
7,5 milliárd forint
2010
8,2 milliárd forint
2011
5,6 milliárd forint