új hír érkezett
 • Ez történik a Marson éjszakánként

  Szabó Zsuzsanna, 2017. augusztus 22. kedd, 17:59

  Heves hóviharok dúlnak a Marson, kizárólag éjszakánként - derül ki egy tanulmányból, amely megváltoztathatja a vörös bolygóról kialakult eddigi elméleteket. Eddig a szakértők úgy hitték, hogy a hó alacsonyan fekvő marsi felhőkből hullik, amelyek lassan és ritkásan ereszkednek a talaj felé az erős szelektől mentes környezetben - írja az MTI.

  Az új felfedezések szerint, melyeket a Nature Geoscience című szaklapban mutattak be, a viharosan keringő jeges vízrészecskék percek alatt csapódnak a talajnak, nem pedig órák alatt, lassan ereszkednek.

  Mars (Forrás: AFP Photo/European Space Agency)

  Ezt nem úgy kell elképzelni, hogy hóembert lehetne építeni, vagy síelni lehetne a felszínen - mondta Aymeric Spiga, a párizsi Pierre Curie Egyetem kutatója, a bolygóatmoszféra dinamikájának szakértője. A Marson állva nem vastag hótakarót, sokkal inkább egy jégréteget láthatnánk - tette hozzá.

  A Mars légköre százszor ritkább, mint a Földé, de még mindig elég sűrű ahhoz, hogy változatos időjárása legyen, például felhők és szelek alakuljanak ki a légkörben. Páratartalma azonban nagyon alacsony, sőt a Mars gyakorlatilag egy száraz sivatag, melynek felszínén semmi folyadék nincsen. A marsi sarkvidékeken ellenben vízjég rejtőzik a homokréteg alatt.

  Ezt a NASA Phoenix nevű marsjárója fedezte fel, mely lapátjával behatolt a bolygó felszíne alá 2008-ban - írja a PhysOrg tudományos-ismeretterjesztő hírportál. A robot a helyi időjárást elemezve a vízjégfelhők alatt csapadék jeleit észlelte. Egy pár keringő műhold pedig az éjszakai időjárásról tett megfigyeléseket, főként az északi sarkvidék felett. Mindkét megfigyelés meglepő volt a kutatók számára.

  A marsi hóviharokat Spiga a Földön tapasztalható kis, lokalizált időjárási jelenségekhez, az úgynevezett mikro légzuhatagokhoz (microburst) hasonlítja, amelyekben hideg, sűrű levegő süllyeszti le gyorsan a havat vagy az esőt a felhőből. A légzuhatag, vagy más néven lecsapó légtest olyan erős leáramlás, mely hirtelen pusztító szélvihart eredményez a talajfelszínen vagy annak közelében. Jellemzője, hogy mindössze pár percig tart, de azalatt több száz kilométer per órás szélsebesség is előfordulhat.

  A Mars légköre 95 százalékban szén-dioxidból áll, két-két százalékban argonból és nitrogénből, emellett nyomokban oxigén, nitrogén-oxid, neon és kripton is előfordul benne.

 • Péntekig lehet licitálni a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő elektromos árverési felületén egy Joha típusú fagylaltárusító triciklire. A kikiáltási ár 55 ezer forint, de ha felpörögne az érdeklődés, akkor 1000 forintos licitlépcsővel próbálhatnak meg rákínálni a potenciális vevők.

  Forrás: MNV

  Az árverés leírásából az sajnos nem derül ki, hogy pontosan melyik állami feladat ellátásához volt szükség a 260 centiméter hosszú, alapból 140 kilogrammos, megpakolva nagyjából 200 kilogrammos 6 tégelyes lábhajtotta fagyi-logisztikai eszközre. A legvalószínűbb az, hogy egy örökös nélkül meghalt emberé, vagy cégé lehetett, így hagyatékként kerülhetett a vagyonkezelőhöz, mely jelenleg csak ezt az egy ingóságot kínálja megvételre.

  MNV

  A tricikli a képek alapján nincs jó állapotban, melyet a bürokratikus bikfanyelv a következőképpen fogalmaz meg: "Az eszköz eredeti funkciójának megfelelő használatra javítás után alkalmas, reklám és dekoráció céljára történő felhasználása javasolt." Ez vélhetően enyhén eufemizálva azt jelenti, hogy "csak a Nébih meg ne tudja, hogy ebből fagylaltot árul."

 • Három hónap alatt a Kaspersky Lab több mint ötmillió olyan támadást blokkoltak, amelyek exploitokat használtak, azaz olyan típusú malware-eket, amelyek egy szoftver hibáit kihasználva megfertőzi az informatikai eszközöket rosszindulatú kódokkal, mint például banki trójaival, zsarolóvírussal vagy kiberkémkedő malware-rel. Ezek a támadások a leghatékonyabbak a Kaspersky Lab szerint, mivel általában nem igényelnek felhasználói interakciót, és a felhasználó tudta nélkül telepíthetik a készülékekre a rosszindulatú kódokat, programokat.

  Idén a második negyedévben az ilyen támadások óriási hullámát tapasztalta a vírusírtó cég, amely egyben jelentős változást is mutatott az eddig ismert számítógépes fenyegetéseknél. Annak ellenére, hogy a Microsoft biztonsági frissítéseit egy hónappal a támadás előtt kiadta, a közzétett exploitok világméretű katasztrofális következményekkel jártak. A támadások napi átlagszáma folyamatosan nőtt: az összes támadás 82 százalékát észlelték a vizsgált negyedév utolsó 30 napjában.

  Összesen mintegy 342 566 061 támadást azonosítottak és blokkoltak a Kaspersky Lab termékei világszerte 191 országban. 224 675 felhasználó számítógépén detektáltak olyan rosszindulatú programokat, amelyek online bankszámlákon keresztül kerestek pénzt - az első negyedévben ez még 288 ezer számítógépet jelentett.

  A világon internettel rendelkező számítógépek átlagosan 17,26 százalékát érte legalább egyszer támadás. Magyarországon a Kaspersky Security Network (KSN) összesen 394 962 darab malware-t (15,6 százalék) azonosított, ami azt jelenti, hogy hazánk a 74. legveszélyesebb ország a kibertérben. Az öt legveszélyesebb ország sorrendben: Algéria (31,5 százalék), Fehéroroszország (28,5 százalék), Albánia (27,8 százalék), Ukrajna (26,8 százalék) és Vietnam (26 százalék).

  AFP