új hír érkezett
 • A mienkhez hasonló naprendszert találtak

  Szabó Dániel, 2017. december 15. péntek, 14:24

  Felfedezték egy távoli csillag, a Kepler-90 nyolcadik bolygóját, vagyis ez a rendszer legalább annyira bolygógazdag, mint a mi Naprendszerünk - írja az MTI a BBC alapján.

  A központi csillag érdekessége, hogy csak kicsit forróbb és nagyobb a Napnál, de összességében kisebb, mint a Föld rendszere. Korábban is tudtak már hét darab itteni bolygóról, de a legújabban azonosított bolygót a Google mesterséges intelligenciája szúrta ki. A felfedezés az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) Kepler űrtávcsöve által gyűjtött adatokon alapult.

  Forrás: NASA

  A csillag távol, a Földtől 2545 fényévre található, ám bolygórendszere a Naprendszeréhez hasonló elrendezést mutat. A Kepler-90 bolygói annyira közel keringenek egymáshoz, hogy a legkülső planéta ugyanolyan távolságra van a csillagától, mint a Föld a Naptól. Mivel az új bolygó, amelyet Kepler-90i-nek neveztek el, a rendszeren belül sokkal beljebb kering a csillagához, felszínén perzselő forróság uralkodik, nagyjából 425 Celsius-fok. A bolygó 14,4 nap alatt kerüli meg csillagát.

 • Uzsorás ügyvéd ellen emeltek vádat

  Szabó Dániel, 2017. december 15. péntek, 12:49

  A Szegedi Járási és Nyomozó Ügyészség vádat emelt azzal a kecskeméti, ügyvédként is dolgozó férfival szemben, aki 2003 és 2014 között jogosulatlanul nyújtott pénzkölcsönöket magánszemélyeknek és gazdasági társaságoknak - írja közleményében a vádhatóság.

  A férfi a vád szerint rendszeresen kölcsönt adott 250 000 forinttól 10 000 000 forintos összegig. A visszafizetésére egy hónaptól hat hónapig adott határidőt. Emellett 15-20 százalékos ügyleti kamatot, vagy előre meghatározott pénzösszeget kötött ki kamatként, késedelem esetén a kamat összege 30 százalékra nőtt. A kölcsönök fedezeteként gépjárművekre, ingatlanokra jegyeztetett be zálogjogot, illetve kezesek bevonását kérte. A férfi huszonkét ügylet során összesen mintegy 76 000 000 forint összegben nyújtott kölcsönt.

  Ez viszont pénzügyi szolgáltatási tevékenységnek minősül, ha ellenérték fejében, nyereség érdekében, rendszeresen történik. Ilyet pedig csak hatósági engedéllyel lehetne végezni, amivel nem rendelkezett az ügyvéd.

  A Szegedi Járási és Nyomozó Ügyészség az elkövetőt jogosulatlan pénzügyi tevékenység bűntettével vádolja. Az ügyészség a vádlottal szemben, a három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő bűncselekmény miatt végrehajtásában felfüggesztett börtönbüntetés és pénzbüntetés kiszabását indítványozta. A vádlott bűnösségének kérdésében a Kecskeméti Járásbíróság fog dönteni.

 • Kitüntetést kapott Angela Merkel

  Szabó Dániel, 2017. december 15. péntek, 11:03

  Finnország kitüntette Angela Merkelt a nemek közötti egyenlőség előmozdításáért - idézi az MTI Juha Sipila finn miniszterelnök csütörtöki brüsszeli bejelentését.

  A díjazást azzal indokolták, hogy Angela Merkel, aki sok nő és fiatal lány példaképe, azért kapja a kiemelt jelentőségű - 150 ezer euróval járó - díjat, mert a világ egyik legbefolyásosabb politikusaként elkötelezett védelmezője az emberi méltóságnak és az emberi jogoknak. Merkel többször is az uniós állam-, illetve kormányfők csúcstalálkozóinak témái közé emelte a nemek közötti egyenlőség kérdését, és sokat tett a nők jogainak elismeréséért a fejlődő országokban.

  Finnország a most először átadott díjjal világszerte erősítené a nemek közötti egyenlőség elismerését. A finn kormányfő kiemelte, hogy az övé a világ első országa, amely 1906-ban egyenlő politikai jogokat biztosított a nők számára, és azóta a nemek közötti egyenlőség alapvető értékei közé tartozik.