új hír érkezett
 • Rumli van Angyalföldön, felkészül a Józsefváros

  Csernátony Csaba, 2017. március 1. szerda, 17:10

  A fővárosban már megkezdődött a lomtalanításai szezon.

  A Fővárosi Közterület-fenntartó az V. kerületet már "letudta". Március 5-ig a XIII. kerület különböző részein lehet kipakolni a felesleges kacatokat, március 6-tól pedig a VIII. kerületen a sor.

  A lomtalanításról szóló részletesebb cikkünket itt olvashatja.


  Napi Gazdaság, Napi Gazdaság​​

   

 • Miután hétfőn a Heineken egyezségre jutott az Igazi Csíki Sör gyártójával, eldőlt két brit cég, a LoneWolf és a Brewdog névhasználati vitája is. A két cég erőméregetése azzal kezdődött, hogy az önmagát "punksörgyártónak" nevező Brewdog beperelt egy birminghami pubot tavaly nyáron, mondván azt illetéktelenül keresztelték Lone Wolfra, hiszen cégük hasonló néven korábban piacra dobott egy sörpárlatot - írja a Guardian.

  Innentől kezdve jogi huzavona kezdődött a felek között, a betámadott vendéglátósok azzal érveltek, hogy a világon senki nem keverne össze egy szórakozóhelyet egy töménnyel, ráadásul ők régebben találták ki a nevet. Míg a másik oldal azt hangoztatta, hogy márpedig az emberek képesek bemenni egy kocsmába, ha azt hiszik, hogy ott a kedvenc szeszüket adják.

  A közvélemény hamar a Brewdog ellen fordult, hiszen a legkevésbé anarchista és punk dolog jogászokat fogadni, majd beledöngölni egy családi vállalkozást a földbe. A vitát így a sörgyártó azzal próbálja lezárni, hogy ejtette a keresetét a Lone Wolf ellen, sőt, engedélyezte számára a névhasználatot. A cég vezetője a Twitteren azt írta, hogy "a jogászok lihegték túl a dolgot, de most felmosási munkákat kapnak."

   

   

  Az egymás nyakába borulás azzal együtt is elmaradt, hogy a punk útra visszatalált gyártó a kellemetlenségek miatt több hordónyi csapraverhető ajándékot küldött a kocsmárosoknak. A Lone Wolf ugyanis a Twitteren nehezményezte, hogy "a jogászok túllihegése" neki kemény, arculatváltoztatásra elköltött pénzekbe került. Jelenleg pedig tömegek követelik, hogy a Brewdog térítse meg a rebranding költségeit.

   

   

   

 • Soha olyan gyorsan és annyi kampánytámogatást nem szedett össze még demokrata jelölt a georgiai kongresszusi választói körzetben, mint most márciusban Jon Ossoff. A 6. körzetben azért lesznek, mert az eddigi képviselő, Tom Price lemondott a posztjáról, mikor elfogadta az egészségügyi miniszteri kinevezését a Trump-adminisztrációban.

  Ossoff kampánystábjába már 7000 önkéntes lépett be és 3 millió dollárt gyűjtöttek össze a számára. Ez példátlan a kifejezetten konzervatív, általánosságban a republikánusokhoz húzó területen. A korábbi kampányokban három héttel a választások előtt a demokraták jó, ha 10-30 ezer dollárból gazdálkodhattak - írja a Vox.

   

  Azonban a helyiek azt mondják, hogy alig 70 napnyi kormányzás Donald Trumptól elég volt ahhoz, hogy tömegek kezdjenek neki a republikánus képviselőházi többségének lefaragásához. Ez viszont még így is komoly feladat: az Atlanta környéki területen általában óriásit buktak a liberális-progresszív jelöltek. Legutóbb 30 százalékkal veszítettek. Így a demokraták most is óvatosak a kijelentéseikkel: győzelem helyett szoros versenyről beszélnek. 

  Inkább a tapasztalatszerzés a fontos most a pártnak, mivel jövőre több szenátusi és képviselői helyért is verseny lesz. Fontos, hogy ha az elnöki mandátumot el is veszítették négy évre, legalább a szenátusban és a képviselőházban visszaszerezhetik a többséget.

 • Új, tizenkét szögletű 1 fontos pénzérméket bocsátanak ki Nagy-Britanniában. A korábbi, snassz kerek érméket azért cserélik le, mert túl sok hamisítvány készült róla. Úgy becsülik, hogy minden harmincadik fizetésnél egy másolatot adtak át a boltosnak - írja az ITV.

  A mostani érmét viszont szinte lehetetlen lesz hamisítani. Ezt biztosítja a szögletes kialakítás, a rajta elhelyezett nagyon apró betűk. De még egy hologramos képet is ráütöttek a felületére: egy fontjel (£) átalakul egy 1-es számjeggyé, ha különböző szögekből nézzük.

   

  Ha pedig már lecserélik az érméket, akkor néhány statisztikát is közöltek a címlettel kapcsolatban: úgy becsülik, hogy Egyesült Királyság-szerte 1,3 milliárd fontnyi (466 milliárd forint) apró van malacperselyekben. Ezek közül pedig minden harmadik egy egyfontos érme lehet. A tizenkét szögletű formával pedig a 12-es számrendszerre akartak utalni, amelyet az angol nyelv használ.

www.Napi.hu Online Kft. Napi.hu - Független üzleti és pénzügyi portál, benne magyar és nemzetközi hírek, elemzések, tőzsdei információk. Helye: Flórián tér 1. 2. emelet, Budapest, Budapest. 1033 Telefon: +36-1-506-0930. Telefax: +36-1-506-0931. .