új hír érkezett
 • Újra kalapács alatt a legértékesebb gyémánt

  Dzindzisz Sztefan, 2017. március 20. hétfő, 15:49

  A rendkívül ritka rózsaszín drágakő, melyet Pink Star néven ismernek, becslések szerint rekordáron, legalább 60 millió dollárért cserélhet gazdát április negyedikén, Hongkongban.

  Mindezt három évvel az után, hogy ennél is többet kínáltak érte, ám a vevők végül mégis visszaléptek a tranzakciótól. A 2013. novemberi genfi árverésen 83 millió dollárnál csapott le a kalapács, a vevő - többek nevében - Isaac Wolf New York-i gyémántcsiszoló volt, de az üzlet végül kútba esett, a drágakő pedig széfbe került.

  A Pink Star az ismert legnagyobb a belül tökéletes, élénk fantázia rózsaszín gyémántok között. 1999-ben bányászta a De Beers társaság Dél-Afrikában. Nyersen 132,5 karátos volt, csiszolás után 59,6 karátos lett. Ez a valaha volt legértékesebb gyémánt, amelyet aukcióra bocsátottak – számol be az MTI.

 • Kiengedték Mubarakot a börtönből

  Domokos László, 2017. március 24. péntek, 16:58

  Szabadon engedték a 88 éves Hoszni Mubarakot, Egyiptom egykori urát, aki harminc évig vezette az országot, hatalmát a 2011-es tüntetések döntötték meg - írta a BBC alapján a 444.hu.

  A bukott elnök ellen több büntetőeljárás is indult. A kisebb ügyek korrupcióval voltak kapcsolatosak, azokért három évet kapott, de az igazán komoly eljárás tömeggyilkosság miatt indult ellene, mert a vád szerint az ő parancsára öltek meg 239 tüntetőt. Első körben életfogytiglani börtönbüntetést kapott.

  A gyilkosságok vádja alól Mubarakot idén március 3-án harmadfokon is felmentették. Mivel a korrupciós ügyben már leülte a büntetését, a politikus most hazatérhet otthonába.

  Reuters
 • Hová tűnt az Antarktisz jege?

  Domokos László, 2017. március 24. péntek, 16:45

  Az Antarktisz körüli tengeri jég valaha mért legkisebb nyári kiterjedését érte el március 3-án, ezzel megdöntötte az 1979 óta tartó mérések rekordját. Az Antarktisz legkisebb nyári kiterjedése 2,11 millió négyzetkilométer volt, ez 184 ezer négyzetkilométerrel kisebb, mint a korábban a műholdak által mért legkisebb minimális kiterjedés, amelyet 1997-ben jegyeztek fel.

  A déli-sarkvidéki tengeri jég 2016-ban korán elérte maximális kiterjedését, amit gyors jégveszteség követett szeptember elején, a nyár kezdetén. November óta az Antarktisz jege naponta döntötte meg a korábbi rekordminimumokat. A jég zsugorodásának sebessége februárban lelassult - ismertette a Science Daily online tudományos lap a NASA-jelentését.

  Március 7-én a világ másik felén az északi-sarki téli tengeri jég kiterjedése is rekordot döntött, ekkor mérték a legkisebb téli maximális kiterjedést a feljegyzések óta.
  A déli sarkvidéki jég rekordja mindössze két évvel azután következett be, hogy évtizedeken át mérsékelten növekedett a tengeri jég és hónapokon át rekordokat döntött az Antarktisz jegének kiterjedése - írta az MTI.

   

 • Rossz hírt kapott Putyin

  Komócsin Sándor, 2017. március 24. péntek, 16:25

  Orosz mércével mérve nagyot ugrott azon emberek aránya, akik szerint az Oroszországgal szembeni nyugati gazdasági szankciókra válaszul bevezetett élelmiszerimport-korlátozás több kárt okoz, mint amennyi hasznot hoz - derül ki a Moscow Times cikkéből.

  A 2014-es összeveszés nyomán hozott szabályok, amelyek korlátozzák az EU-tagállamok élelmiszereinek bejutását az orosz piacra, az oroszok 26 százaléka szerint károsak  - derült ki az állami VTsIOM közvélemény-kutató intézet felméréséből. A nagy nemzeti felbuzdulás idején, három évvel ezelőtt csak kilenc százalék volt ez az arány.

  A nagy többség - a megkérdezettek 72 százaléka - persze továbbra is egyetért a mindennapi életét megnehezítő beviteli tilalommal. Ugyanakkor 2014-ben még 84 százalék volt ez az arány. Az emberek véleményét alapvetően az határozza meg, hogy gyűlölik az nyugati szankciókat - magyarázza az eredményeket Mihail Mamanov, a VTsIOM elemzője. Úgy vélik, hogy Vlagyimir Putyin, minden oroszok elnöke az importkorlátozással korrekt választ adott a Nyugat lépésére.

www.Napi.hu Online Kft. Napi.hu - Független üzleti és pénzügyi portál, benne magyar és nemzetközi hírek, elemzések, tőzsdei információk. Helye: Flórián tér 1. 2. emelet, Budapest, Budapest. 1033 Telefon: +36-1-506-0930. Telefax: +36-1-506-0931. .