új hír érkezett
 • Akire büszkék lehetünk - itthon is díjazták a magyar írót

  Domokos Erika, 2017. március 22. szerda, 13:17

  A világ legelismertebb kortárs magyar írója, Krasznahorkai László kapja az idei, 12. alkalommal átadott Aegon Művészeti Díjat és a vele járó nettó hárommillió forintot Báró Wenckheim hazatér című regényéért - jelentette be az Aegon Magyarország Zrt.

  A díj Magyarország független, legnagyobb pénzjutalommal járó magánalapítású elismerése, az előző év kiemelkedő kortárs szépirodalmi alkotását díjazza.

  "… folyton mondatok vannak a fejemben, születőben lévő és kész mondatok, de nem szabad írás közben a díjakra gondolni, sem a szakma, sem a közönség elismerésére, tilos, kizárólag arra szabad figyelni, hogy a szöveg létre akar jönni" – mondta a Man Booker-díjas Krasznahorkai pár perccel azelőtt, hogy megtudta, elnyerte a hazai irodalmi díjat is.

  MTI

  A Báró Wenckheim hazatér a szerző nyolcadik regénye. A főhős, az Argentínából hazatérő báró Wenckheim Béla – Szirák Péter zsűritag szerint egy „klasszikus Dollár-papa történettel van dolgunk” – visszatér ősei földjére, a Viharsarokba. És közben szétnéz, szétnézeti a szerző, és szinte ugyanazt találja, amit itt hagyott.

  A kritikusok az életmű összegzésének tekintik a gigantikus regényt. Felsorakoztatását mindannak, amit Krasznahorkai az elmúlt több mint harminc évben prózaíróként kimunkált.

  A szakmai zsűri minden évben új tagokból áll. Idén a zsűrielnök Bazsányi Sándor egyetemi oktató, irodalomtörténész, kritikus mellett Máté Gábor színművész, rendező, Nagy Gabriella író, szerkesztő, Porogi András, a Toldy Gimnázium magyartanára, Radics Viktória író, műfordító, kritikus, Szirák Péter irodalomtörténész, szerkesztő, kritikus, Thimár Attila, egyetemi oktató, szerkesztő.

  Az Aegon Művészeti Díj zenei és irodalmi műsorral köszönti a díjazottat április 5-én 19 órakor a Katona József Színházban.

 • Digitalizálták a Sixtus-kápolnát

  Domokos Erika, 2017. július 27. csütörtök, 18:16

  A vatikáni Sixtus-kápolna részleteit öt évig fényképezték a legmodernebb digitális technológiával. A képekből egy háromrészes, díszes kiadvány készült, limitált példányszámban, az ára 13 ezer dollár, azaz közel 3,4 millió forint - írja a BBC News-ra hivatkozva a hvg.hu.

  A 21 méter magas kápolnáról 270 ezer digitális képrészletet rögzítettek. A projekt a Michelangelo-képek szabad szemmel nem feltétlenül látható részleteit is bemutatja. A műemlék épületet naponta 20 ezer turista látogatja.

  Pixabay

   

 • Nagy bejelentést tesz Rihanna

  Domokos Erika, 2017. július 27. csütörtök, 17:33

  Emmanuel Macron és felesége a párizsi Elysée-palotában fogadta Rihannát, aki korábban egy Twitter-üzenetben kérdezte meg, hogy a francia elnök támogatja-e a fejlődő országokat segítő oktatási alapítványát. Az énekesnő a találkozó után csupán annyit árult el, hogy szeptemberben nagy bejelentésre készül, és októberben Afrikában dolgozik majd a támogatásokon - írta az MTI-re hivatkozva a 444.hu.

  A barbadosi születésű sztár idén elnyerte a Harvard Egyetemtől az év humanitáriusa elismerést. Rihanna az általa létrehozott Clara Lionel alapítványon keresztül támogat oktatási és egészségügyi programokat a világ szegény országaiban. Ezen kívül két humanitárius alap, a Global Partnership for Education és a Global Citizen nagykövete. Rihanna alapítványa a két szervezettel együttműködve elsősorban a háborús és válságövezetekben finanszíroz oktatási programokat.

  MTI/EPA/Chirstophe Jue


 • Álhír az ukrán vesztegetés

  Szakonyi Péter, 2017. július 27. csütörtök, 16:55

  A Fővárosi Törvényszék ítélete szerint megalapozatlanul híresztelte a 24.hu, hogy Alexander Rovt (a magyar származású Róth Sándor) műtrágyát lopott az ogyesszai kikötőből és cserébe lefizette Pavel Lazarenko és Julia Tyimosenko korábbi ukrán miniszterelnököket. A bíróság ezért helyreigazításra kötelezte a hírportált. Az alaptalanul hírbe hozott, New Yorkban élő ingatlanmágnás lapunknak adott interjúban korábban cáfolta a cikk megállapításait. Ebből is kiderült, hogy az amerikai cégnyilvántartásokból kideríthető lett volna, hogy Rovtnak semmi köze az írásban említett World Wide Chemicals Inc. nevű céghez, illetve a vesztegetésre bizonyítékul hivatkozott pénz átutalásának időpontjában nem volt ilyen nevű vállalkozása. A Woldwide Chemicals LLC nevű cége ugyanis csak nyolc évvel később alakult, így nem is utalhatott 1995-1996-ban ezen keresztül 14 millió dollárt a két ukrán politikusnak.