új hír érkezett
 • Akire büszkék lehetünk - itthon is díjazták a magyar írót

  Domokos Erika, 2017. március 22. szerda, 13:17

  A világ legelismertebb kortárs magyar írója, Krasznahorkai László kapja az idei, 12. alkalommal átadott Aegon Művészeti Díjat és a vele járó nettó hárommillió forintot Báró Wenckheim hazatér című regényéért - jelentette be az Aegon Magyarország Zrt.

  A díj Magyarország független, legnagyobb pénzjutalommal járó magánalapítású elismerése, az előző év kiemelkedő kortárs szépirodalmi alkotását díjazza.

  "… folyton mondatok vannak a fejemben, születőben lévő és kész mondatok, de nem szabad írás közben a díjakra gondolni, sem a szakma, sem a közönség elismerésére, tilos, kizárólag arra szabad figyelni, hogy a szöveg létre akar jönni" – mondta a Man Booker-díjas Krasznahorkai pár perccel azelőtt, hogy megtudta, elnyerte a hazai irodalmi díjat is.

  MTI

  A Báró Wenckheim hazatér a szerző nyolcadik regénye. A főhős, az Argentínából hazatérő báró Wenckheim Béla – Szirák Péter zsűritag szerint egy „klasszikus Dollár-papa történettel van dolgunk” – visszatér ősei földjére, a Viharsarokba. És közben szétnéz, szétnézeti a szerző, és szinte ugyanazt találja, amit itt hagyott.

  A kritikusok az életmű összegzésének tekintik a gigantikus regényt. Felsorakoztatását mindannak, amit Krasznahorkai az elmúlt több mint harminc évben prózaíróként kimunkált.

  A szakmai zsűri minden évben új tagokból áll. Idén a zsűrielnök Bazsányi Sándor egyetemi oktató, irodalomtörténész, kritikus mellett Máté Gábor színművész, rendező, Nagy Gabriella író, szerkesztő, Porogi András, a Toldy Gimnázium magyartanára, Radics Viktória író, műfordító, kritikus, Szirák Péter irodalomtörténész, szerkesztő, kritikus, Thimár Attila, egyetemi oktató, szerkesztő.

  Az Aegon Művészeti Díj zenei és irodalmi műsorral köszönti a díjazottat április 5-én 19 órakor a Katona József Színházban.

 • Már több mint 50 ezer embert kellett evakuálni az Indonéziához tartozó Bali szigetéről, mert hamarosan kitörhet a Mount Agung vulkán. A mérőállomások már több mint 400 apróbb rengést érzékeltek a mintegy 3000 méter magas vulkáni kúp környezetében, hétfőn pedig már 200 méterre magasra szállt belőle a füst. - írja a Quartz.

  Mount Agung
  Forrás: AFP PHOTO / Sonny Tumbelaka

  A vulkán legutoljára 1963-ban tört ki ezzel mintegy ezer ember halálát okozva. A hatóságok most mindenkit figyelmeztetnek, hogy 12 kilométernél ne menjen közelebb a Mount Agunghoz.

  Az 54 évvel ezelőtti aktivitáskor több száz méter magasra szórta a hamut a vulkán, ezzel nehezítve a légi közlekedés. A szakértők most attól tartanak, hogy a térség repülőjáratait törölni kell a levegőbe kerülő hamu miatt. Egyes becslések szerint akár Japánban és Kínában is megbénulhat a légi közlekedés. Több légitársaság - köztük a JetStar és Virgin Australia - is arra figyelmeztette az utasait, hogy előfordulhat, több gépük nem indulhat el.

 • Több mint 10 éve, 2005 májusa óta nem gyártottak semmilyen Star Trek-sorozatot. Bár a jogtulajdonos CBS már 2009-ben, a franchise filmes újraindításakor után beígért egy sorozatot - látva, milyen jól teljesít a mozi -, így is 8 évet kellett várni, míg a stúdió bemutatta a Discovery névre keresztelt új szériát. 

  A kritikusok és a nézők is szerették a vasárnap adásba került kétrészes premiert. Bár a CBS-nek ez is fontos lehet, de jóval fontosabb, hogy rengetegen fizettek elő a csatorna online közvetítési rendszerére az All access-re. Ugyanis csak a nyitányt közvetítették hagyományos módon a tévében, az évad többi epizódját csak interneten keresztül lehet majd megnézni - a hazai rajongók örülhetnek, mert a Netflix rendszerén is elérhető a sorozat.

  Forrás: CBS

  A CBS hétfőn kiadott közleményében azt írja, rekord számú ember fizetett elő az online szolgáltatására, azonban arra nem térnek ki, hogy ez pontosan hány főt jelent. A Deadspin cikke szerint, ha igaz a bejelentés, az azért jó hír a cégnek, mert az amerikaifoci-közvetítések és a Big Brother nevű valóságshow sem mozgatott meg ennyi előfizetőt. Több szakértő szerint is komoly hátrányban vannak a hagyományos adók az olyan szolgáltatásokkal szemben, mint a Netflix vagy az Amazon. Így jelentős bevételtől eshetnek el.

 • Elhunyt a híres magyar agykutató

  Szabó Dániel, 2017. szeptember 25. hétfő, 15:47

  Székely György neurobiológus, az MTA rendes tagja életének 91. évében meghalt - írja az MTI az akadémia bejelentése alapján.

  Tudományos eredményei közül kiemelkedik a gerincvelő és az agytörzs szerkezetének részletes leírása. Összehasonlító neurohisztológiai vizsgálatok alapján új szempontok szerint csoportosította az agyidegek magvait. Az 1926-ban, Püspökladányban született Székely Pécsett végezte el az orvostudományi egyetemet, az 1940-es évek végétől pedig a híres magyar anatómussal, Szentágothai János munkatársaként dolgozott a Pécsi Orvostudományi Egyetemen. 1962-től adjunktusként, 1966-tól egyetemi docensként tevékenykedett.

  Munkásságát egyebek mellett Akadémiai Díjjal, Szent-Györgyi Albert-díjjal, illetve Széchenyi-díjjal ismerték el. "Halálával a magyar agykutatás egyik kimagasló alakját veszítette el" - olvasható az MTA honlapján.