új hír érkezett
 • Akire büszkék lehetünk - itthon is díjazták a magyar írót

  Domokos Erika, 2017. március 22. szerda, 13:17

  A világ legelismertebb kortárs magyar írója, Krasznahorkai László kapja az idei, 12. alkalommal átadott Aegon Művészeti Díjat és a vele járó nettó hárommillió forintot Báró Wenckheim hazatér című regényéért - jelentette be az Aegon Magyarország Zrt.

  A díj Magyarország független, legnagyobb pénzjutalommal járó magánalapítású elismerése, az előző év kiemelkedő kortárs szépirodalmi alkotását díjazza.

  "… folyton mondatok vannak a fejemben, születőben lévő és kész mondatok, de nem szabad írás közben a díjakra gondolni, sem a szakma, sem a közönség elismerésére, tilos, kizárólag arra szabad figyelni, hogy a szöveg létre akar jönni" – mondta a Man Booker-díjas Krasznahorkai pár perccel azelőtt, hogy megtudta, elnyerte a hazai irodalmi díjat is.

  MTI

  A Báró Wenckheim hazatér a szerző nyolcadik regénye. A főhős, az Argentínából hazatérő báró Wenckheim Béla – Szirák Péter zsűritag szerint egy „klasszikus Dollár-papa történettel van dolgunk” – visszatér ősei földjére, a Viharsarokba. És közben szétnéz, szétnézeti a szerző, és szinte ugyanazt találja, amit itt hagyott.

  A kritikusok az életmű összegzésének tekintik a gigantikus regényt. Felsorakoztatását mindannak, amit Krasznahorkai az elmúlt több mint harminc évben prózaíróként kimunkált.

  A szakmai zsűri minden évben új tagokból áll. Idén a zsűrielnök Bazsányi Sándor egyetemi oktató, irodalomtörténész, kritikus mellett Máté Gábor színművész, rendező, Nagy Gabriella író, szerkesztő, Porogi András, a Toldy Gimnázium magyartanára, Radics Viktória író, műfordító, kritikus, Szirák Péter irodalomtörténész, szerkesztő, kritikus, Thimár Attila, egyetemi oktató, szerkesztő.

  Az Aegon Művészeti Díj zenei és irodalmi műsorral köszönti a díjazottat április 5-én 19 órakor a Katona József Színházban.

 • Meghalt a híres magyar képregényíró

  Domokos Erika, 2017. június 22. csütörtök, 18:33

  Hosszú betegség után elhunyt Marosi László, a '80-as évek kultikus ifjúsági képregényének, a Bucó, Szetti, Tacsi sorozatnak az írója, a Táltos Kiadó alapítója, 81 éves volt - írja a Port.hu. A hírt a nemrég újraindult képregénysorozat hivatalos Facebook-oldalán jelentették be.

  A Bucó, Szetti, Tacsi legelső füzete 1984-ben jelent meg, Három kiskutya története címmel. A vagány pointer, ír szetter és tacskó trió az 5. füzettől az uszkár Micikével bővült ki, együtt törtek borsot az ellenük ármánykodó gengsztercsapat: Főnök, a róka, K.O., a buldog, Umbi, a farkas és Patkány orra alá. Marosi Lászlóról bővebben a Port-hu-n olvashat.

 • Az American Airlines eladhatja részvényeinek 10 százalékát a Qatar Airways-nek – adta hírül a Reuters. A vételár mint 808 millió dollár lenne. Bár a részleteket nem ismerni, a hírre 5,5 százalékkal erősödtek az American Airlines részvényei. 


  Reuters

  A légitársaság azt is megemlítette, hogy a törvényi előírások miatt a külföldi tulajdoni hányad nem haladhatja meg a 24,9 százalékot a cégben. Érdekesség, hogy a bejelentés nem sokkal azután történt, hogy néhány arab ország a terrorizmus támogatása miatt megszakította diplomáciai kapcsolatait Katarral.

 • Újít a magyar borágazat

  Dzindzisz Sztefan, 2017. június 22. csütörtök, 16:43

  Uniós pénzből alakítják ki a szőlő- és borágazat elektronikus rendszerét. Az új, integrált, az FM kezelésében álló központi közhiteles ágazati nyilvántartás létrehozásával megteremtődik annak lehetősége, hogy a borágazati szereplők papír alapú ügyintézése visszaszoruljon, helyette újraszervezett - egykapus -, elektronikus ügyintézés működjön. 

  A rendszer révén a remények szerint szélesedni fognak a fogyasztók tájékozódási lehetőségei, nő a termék iránti bizalom, továbbá a hatósági háttérműveleti folyamatok is hatékonyabbak lesznek. A projekt szakmai taralma három pillérre épül: a szervezetfejlesztés mellett a komplex informatikai fejlesztésre, illetve igazgatásszervezés hatékonyabbá tételére – írja az MTI.

  Így például kiépül a hiteles és megbízható alapinfrastruktúra, ami elérhető lesz 24 órán át, kialakítják a közhiteles nyilvántartást és annak adatbázisát; létrehozzák a munkafolyamat támogatást biztosító rendszert; továbbá kialakítják az interfészeket - a csatlakozási pontokat - a kapcsolódó rendszerekhez, létrehozzák a térképi megjelenítést szolgáló alrendszert is - tartalmazza a tájékoztatás.