új hír érkezett
 • Emelkedett a gázolaj ára

  , 2017. április 21. péntek, 08:17

   Emelte bruttó 2 forinttal a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát pénteken a Mol Nyrt., a 95-ös benzin ára nem változott.

  Az emeléssel a gázolaj átlagára 365 forintra nőtt, a benzin 366 forint maradt.


  Kapott_NEM_jelenik_meg_FE-n
 • Vajon észrevették-e az autósok, hogy vidéki útjaik után mostanában jóval kevesebb „bogarat” kell eltávolítaniuk járművük szélvédőjéről, mint tíz évvel ezelőtt? - teszi fel a kérdést a BBC egy tudományos kutatás megdöbbentő eredményéről szóló cikkében. A kutatók régóta sejtik, hogy csökken a repülő rovarok száma, ám az új bizonyítékok, amelyekből kiderül, milyen őrült tempójú a zuhanás, még őket is meglepték. A Németország 63 természetvédelmi területén végzett mérések tanúsága szerint közel 30 év alatt 75 százalékkal esett a repülő rovarok száma.

  Ez az első vizsgálat, amely a méhektől a pillangókon át a molylepkékig a repülő rovarok teljes körére kiterjedt, és megerősítette a számuk zsugorodásával kapcsolatos gyanúnkat – mondja Caspar Hallmann holland egyetemi professzor.

  A legmegdöbbentőbb, hogy az 1989-ben kezdődött kutatás során semmilyen összefüggést nem találtak az állatok élőhelye és zuhanó száma között. Mivel a vizsgálatokat természetvédelmi területeken végezték, a környezetre nem volt közvetlen hatással az emberi tevékenység, az urbanizáció, illetve az agrárgazdálkodás.

  Ezért a tudósoknak fogalmuk sincs arról, mi okozza a repülő rovarok számának évi átlag hatszázalékos csökkenését. Nem szabad elfelejteni, hogy ezek az állatok fontos szerepet játszanak a növények beporzásában, illetve a táplálkozási lánc alján a madarak, a denevérek és a hüllők táplálékforrásai. Lynn Dicks angol kutató felhívja a figyelmet arra, hogy nagy számuk is szükséges ahhoz, hogy betölthessék szerepüket a természet működésében.

 • Meghalt a híres francia színésznő

  Szász Péter, 2017. október 19. csütörtök, 14:54

  Százéves korában elhunyt Danielle Darrieux, a francia mozi legendás színésznője, aki az egyik leghosszabb karriert tudhat magáénak Franciaországban és Hollywoodban - írja az MTI a család közlése nyomán.

  "Az egészségi állapota az elmúlt hetekben egy kisebb esést követően kezdett romlani, kedden pedig elaludt, mondhatjuk így" - fogalmazott társa, Jacques Jenvrin.

  Danielle Darrieux több mint száz francia és amerikai filmben játszott. A második világháború előtti generációk női szépségideálját testesítette meg.

  Danielle Darrieux 1983-ban
  AFP
 • Egy gazdag nemzetközi tapasztalatokkal rendelkező, oroszországi politikusokat is sikeresen segítő kampánytanácsadó leigazolásával indította kampányát Kszénia Szobcsak televíziós személyiség, aki szerdán jelentette be, hogy elindul Vlagyimir Putyin államfővel szemben a jövő márciusi oroszországi elnökválasztáson – tudósított a Moscow Times.

  Szobcsak - Szentpétervár első szabadon választott polgármestere, egyben Putyin korábbi főnöke, Anatolij Szobcsak lánya - az orosz Big Brother műsorvezetőjeként vált ismerté, jelenleg az ellenzéki Dozsgy televízió műsorvezetője.

  Indulását azzal indokolta, hogy a választást ugyan agyon fogják manipulálni ellenfele érdekében, de részvételével az orosz ellenzék olyan nyilvánosságot szerezhet, amelyeket az elszigetelt utcai tüntetésekkel soha, továbbá még az is előfordulhat, hogy a nép fülkeforradalmat hajt végre a regnáló rezsimmel szemben. Ismerősei szerint Szobcsak nagyjából úgy tekint az elnökválasztási kampányra, mint egy televíziós show-ra.

  A fehérorosz származású Vitaly Shkliarov, akit leigazolt, legutóbb az demokrata Bernie Sanders 2016-os amerikai elnökválasztási kampányában vett részt. Ezt megelőzően dolgozott Angela Merkel német kancellárnak és Barack Obama volt amerikai elnöknek is.

  Emellett segített két ellenzéki indulónak a szeptemberi moszkvai helyhatósági választásokon, akik váratlanul sok voksot szereztek a szavazáson. Szobcsaknak szüksége lesz a támogatásra, ugyanis Putyin környezetében ideális ellenfélnek tartják: könnyű legyőzni, de indulása megmozgatja a választókat. Az elnök emberei ugyanis 70 százalékos részvétel mellett akarnak 70 százaléknyi szavazót felvonultatni főnökük mellett.