új hír érkezett
 • Lesz-e elég méz az idén?

  Papp Zsolt, 2017. április 21. péntek, 10:31

  Ha az elmúlt napok szélsőséges időjárása miatt elfagy az akácvirág, ami a magyar méhészet fő nektár forrása, akkor rossz méztermés várható az idén. A károkat még nem mérték fel - mondta Takács Ferenc, méhész pénteken az M1 aktuális csatornán - írj az MTI.

  A szakértő hozzátette, hogy a mostani időszak a repce virágzás időszaka is, ezért a repceméz termésre biztosan kihat a szélsőségesen rossz időjárás. 

  A méz minősége ugyanakkor nem függ össze az időjárással, tehát ha a méhek ki tudnak menni és be tudják hozni a nektárt, akkor kiváló minőségű lesz a méz. Azonban arra is felhívta a figyelmet, hogy ha a hőmérséklet nem éri el a 10 Celsius fokot, a méhek nem hagyják el kaptárt.

 • Az 54 éves amerikai filmsztár a Sunrise című műsorban elmondta, hogy teljesen biztos már a folytatás, 2018-ban kezdik forgatni a Top Gun 2-t - írja a Blikk.hu az MTI-re hivatkozva. Korábbi interjúkban Tom Cruise arról beszélt, hogy dolgoznak a forgatókönyvön, "erősen valószínű", hogy lesz második rész, de most adott először egyértelmű megerősítést.

  Az 1986-ban készült Top Gun a hidegháború idején játszódik a haditengerészet San Diegó-i elit vadászpilóta-képzőjében. Tony Scott, az eredeti film rendezője 2012-ben meghalt, a Top Gun 2 egyike volt annak a három filmnek, amelyre készült, mielőtt öngyilkosságot követett el.

  MTI/EPA

   

 • További bizonyítékot találtak arra, hogy az alkoholfogyasztás, akár napi fél pohár bor is növeli a mellrák kialakulásának kockázatát - írja az MTI a BBC-re hivatkozva. A Rákkutatási Világalap (WCRF) jelentése szerint már napi 10 gramm alkohol, fél pohár bor vagy kis adag sör fogyasztása kilenc százalékkal növeli a menopauza után a mellrák kockázatát. A jelentéshez a szervezet 12 millió nő kórtörténetét feldolgozó több mint száz tanulmány eredményeit elemezte.

  A WCRF jelentése azt tanácsolja a nőknek, hogy legyenek figyelemmel azokra a tényezőkre, amelyeket befolyásolni tudnak, ilyen az étrend, a testsúly vagy a rendszeres mozgás. Például a futás vagy a biciklizés 10 százalékkal csökkenti a menopauza utáni emlőrák kockázatát a fizikailag kevésbé aktív nőkhöz képest. A leveles zöldségek (káposzta, spenót vagy kelkáposzta) fogyasztása csökkenti a mellrák egyik kevésbé gyakori fajtájának kockázatát. Érdemes csökkenteni az alkoholfogyasztást is.

  Pixabay
 • Ritka félmajom, kis sárgaszakállas maki (Lemur fulvus Mayottensis) látható a Nyíregyházi Állatparkban - írja az MTI. Az országban csak Nyíregyházán élő sárgaszakállas makiknak minden évben születik utóda, a kicsivel már 8 tagot számlál a különleges makicsapat - közölte Révészné Petró Zsuzsa, az állatpark szóvivője az MTI-vel. A 2 hónapos kölyök 130 napi vemhesség után született, jelenleg leginkább anyja hátába kapaszkodva tölti mindennapjait.

  Természetes élőhelyük Madagaszkártól mintegy 400 kilométerre, Majotte szigetén található. Gyűjtőnevük, a Lemur a lemures (szellemek) szóból származik, mivel az egykori, első európai felfedezők szellemeknek hitték őket és a többi makifélét, a lombok sötétjében ugyanis csak a kiáltásukat hallották és rikító sárga szemüket látták.

  MTI