új hír érkezett
 • Megérkezett az első közvetlen teherszállító vonat Kínából

  , 2017. április 21. péntek, 11:46

   Megérkezett az első közvetlen teherszállító vasúti járat Kínából a Budapesti Szabadkikötőbe pénteken, az EKOL Logistics Kft. szervezésében - írja az MTI. 

  A 650 méter hosszú tehervonat 41 konténert szállított több mint 1 millió dollár értékű - főként ruházatból, acélból, elektronikából és játékokból álló - rakománnyal, a menetidő 17 nap volt, a legtávolabbról, a Jivu nevű településről érkező áru több mint 10 ezer kilométert tett meg.

 • A vád szerint egy 26 éves nő és társa rendőri intézkedést színlelve jutott be egy időskorú férfi lakásába, ahonnan ezután jelentős értékű ékszert és készpénzt tulajdonítottak el - közölte a Fővárosi Főügyészség.

  A vádirat szerint a vádlott és ismeretlen társa 2014. szeptember 19-én dél körül követték az időskorú férfit egy IX. kerületi társasházba, majd becsöngettek a sértett lakásába. Az ajtót nyitó időskorú sértett előtt rendőrnek adták ki magukat, ennek során a vádlott egy fényképes igazolványt is felmutatott, majd közölte, hogy azért jöttek, mert a környéken megszaporodtak a betörések, és megkérdezte a sértettől, hogy biztonságban tartja-e a pénzét. Ezután a vádlott kérte, hogy engedje be őket a sértett, mert van egy karkötőjük, amelyen ha megnyom egy gombot, az jelez a rendőrségen.

  A sértett az álrendőröket beengedte a lakásba, ahol megmutatta a páncélszekrényt, amelyben az ő és testvére ékszereit és készpénzét tartotta. Az egyikük ezután elterelte a sértett figyelmét, társa pedig ezalatt eltulajdonította a páncélszekrényben lévő több mint 20 millió forint értékű ékszereket és készpénzt (forintot és valutát).

  Az elkövetők ezután sietve távoztak a lakásból, a sértett pedig csak ezt követően észlelte, hogy eltűntek az értékei.

  Bigstockphoto 

  A Budapesti IX. Kerületi Ügyészség az ügyben jelentős értékre elkövetett lopás bűntette miatt nyújtott be vádiratot az illetékes bíróságra, mely bűncselekmény büntetési tételének felső határa hét és fél évig terjedő szabadságvesztés.

  Ugyanilyen jellegű bűncselekmények miatt a Budapesti X. és XVII. Kerületi Ügyészség is vádat emelt 2016 májusában, amely ügynek a 26 éves nő szintén vádlottja. A kerületi ügyészség a két ügy egyesítését indítványozta a vádiratban.

 • Az elmúlt hetekben többször feltűnt Budapest utcáin Antonio Banderas, aki ezúttal a National Geographic forgatására érkezett a magyar fővárosba. A sorozat felvételeit a dél-spanyolországi Malagában kezdték az ősszel, a városban, ahol Picasso és az őt alakító Banderas is született. Később a stáb hazánkban folytatta a forgatást, de más európai országokban is készülnek felvételek - derül ki a Fox Networks Group közleményéből.

  Antonio Banderas, Picasso, Fotó: National Geographic/Dusan Martincek

  A Géniusz második évada a 20. század egyik legismertebb és legjelentősebb művészét, Pablo Picassót helyezi a középpontba, és nemcsak a művész munkásságát, hanem kusza magánéletét is bemutatja. A sorozat főszereplője Antonio Banderas, a fiatal Picassót Alex Rich alakítja. A szereplők között feltűnik a Harry Potterből is ismert Clémence Poésy, Poppy Delevingne, Robert Sheehan valamint Johnny Flynn, akit a Géniusz első évadában a fiatal Albert Einsteinként láthattunk, most pedig Alain Cuny francia színészt alakítja majd. 

  Az Oscar-díjas producerek, Ron Howard és Brian Grazer nevével fémjelzett széria 2018-ban debütál a National Geographic műsorán.

 • Egy éven belül eldől, ki rendezi a 2023-as atlétikai világbajnokságot. Magyarországnak több szempontból jók az esélyei, igaz, még a pályázatot sem adtuk be, és a stadiont sem kezdtük el építeni, ami a világ harmadik legnézettebb sporteseményének a helyszíne lehet. Orbán viszont jó benyomást tett a Nemzetközi Atlétikai Szövetség vezetőjére - írja az Index.

  A portál értesülései szerint Budapesten járt Sebastian Coe, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) elnöke, és arról tárgyaltak a miniszterelnökkel, hogyan lehetne a fővárosba hozni az atlétikai világbajnokságot. A találkozás nem titok, Orbán október 30-án fogadta Coe-t a parlamentben, Havasi Bertalan pedig azt közölte utána, hogy Coe nyitottsággal és érdeklődéssel fogadta Magyarország szándékát a 2023-as vb megrendezése iránt. A miniszterelnök nyomatékosan kijelentette a megbeszélésen: nagyon elkötelezettek vagyunk, hogy ezt az eseményt is megkapjuk. 

  "Egyelőre nem ismertek a pályázati feltételek, de annyit már lehet tudni, hogy meghívásos pályázat lesz” - mondta az Indexnek Gyulai Márton, a Magyar Atlétikai Szövetség főtitkára. 

  Budapesti atlétikai stadion tervpályázat, tervező: Napur Architect Építészeti Iroda Kft., forrás: kemenyferencprogram.org.

  A magyar pályázat egyetlen gyengesége, hogy nincs a vb-re alkalmas stadionunk. Barcelona - amelyről szintén úgy hírlik, hogy szívesen helyt adna egy ilyen eseménynek - ellenben 1992-ben olimpiát rendezett, pár éve Európa-bajnokságot. 

  Amit eddig lehet tudni, hogy az atlétikai stadion Csepelen lesz, a volt Vituki-telepen, ugyanis a Kemény Ferenc Program keretében a kormány megépíti azt az arénát, amit még a meghiúsult olimpiára terveztek.

  A stadion tervpályázatán a győztes a NAPUR Architect Kft. lett. A nevük onnan lehet ismerős, hogy az ő nevükhöz fűződik a Duna Aréna és a városligeti Néprajzi Múzeum győztes tervpályázata is. Arra vonatkozóan, hogy mikor kezdődhet meg a stadion építése, és mennyibe fog kerülni, még nincs információ, de annyi már biztos, hogy az állam 2014-ben megvette a területet 16,55 milliárd forintért.

  Hogy ki rendezi a 2023-es világbajnokságot, az valószínűleg jövő ősszel fog eldőlni. Bár erre vonatkozóan sincs hivatalos határidő, eddig az atlétikai vébé előtt öt évvel már mindig lehetett tudni a helyszínt, hogy a fogadó ország fel tudjon készülni.