új hír érkezett
 • A cinizmus netovábbja: uniós pénzből listázná a kormány a civileket

  Szabó Zsuzsanna, 2017. április 21. péntek, 12:02

  Az állami portált, ahová a civilek feketelistáját fel akarják tölteni, az EU pénzéből hozták létre - fedezte fel a K-Monitor blogja.

  A törvény egyebek mellett előirja, hogy a civil szervezeteknek be kell jelenteniük magukat, mint külföldről finanszírozott szervezet. Miután a nyilvántartó bíróság az egyesületet vagy alapítványt külföldről támogatott szervezetként rögzíti, megküldi az ügynöknek bélyegzett egyesületek és alapítványok adatait a Civil Információs Portál vezetéséért felelős miniszternek. A Civil Információs Portál vezetéséért felelős miniszter az adatokat ingyenesen elérhető módon haladéktalanul közzéteszi az e célra kialakított elektronikus felületen, az érintett szervezeteknek pedig fel kell tüntetniük a bélyeget minden, általuk szerkesztett kiadványban.

  A törvénytervezetet egyébként hivatalból a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke, Péterfalvi Attila is megvizsgálta és arra jutott, hogy bár egyet lehet érteni a javaslatban szereplő átláthatósági célokkal, de szélesíteni kellene az adatok közzétételére kötelezettek körét. Vagyis az adatvédelmi biztos szerint a független véleményformáló szerepkörben fellépő civil szervezetek esetében nemcsak a külföldről érkező finanszírozás átláthatósága lényeges, hanem a belföld is ezért felmerülhet, hogy a "külföldről támogatott szervezet" kategóriához hasonló módon nyilvánosságot kellene biztosítani a "gazdasági szereplő által finanszírozott szervezetekre", illetve "a kormányzat által támogatott szervezetekre" vagy "politikai párt által támogatott szervezetekre" vonatkozó információknak is.

  Ami viszont egészen bizarr, hogy az említett Civil Információs Portál, ahová a feketelistát vélhetően elhelyezik, az EU pénzéből készült - hívja fel a K-Monitor blogja. A portál fejlesztésére az EKOP 1.A.1-08/A-2009-0006-ból ment cirka 80 millió forint a fejlesztésre, először a KIM-től, majd az EMMI-től.

 • Vajon észrevették-e az autósok, hogy vidéki útjaik után mostanában jóval kevesebb „bogarat” kell eltávolítaniuk járművük szélvédőjéről, mint tíz évvel ezelőtt? - teszi fel a kérdést a BBC egy tudományos kutatás megdöbbentő eredményéről szóló cikkében. A kutatók régóta sejtik, hogy csökken a repülő rovarok száma, ám az új bizonyítékok, amelyekből kiderül, milyen őrült tempójú a zuhanás, még őket is meglepték. A Németország 63 természetvédelmi területén végzett mérések tanúsága szerint közel 30 év alatt 75 százalékkal esett a repülő rovarok száma.

  Ez az első vizsgálat, amely a méhektől a pillangókon át a molylepkékig a repülő rovarok teljes körére kiterjedt, és megerősítette a számuk zsugorodásával kapcsolatos gyanúnkat – mondja Caspar Hallmann holland egyetemi professzor.

  A legmegdöbbentőbb, hogy az 1989-ben kezdődött kutatás során semmilyen összefüggést nem találtak az állatok élőhelye és zuhanó száma között. Mivel a vizsgálatokat természetvédelmi területeken végezték, a környezetre nem volt közvetlen hatással az emberi tevékenység, az urbanizáció, illetve az agrárgazdálkodás.

  Ezért a tudósoknak fogalmuk sincs arról, mi okozza a repülő rovarok számának évi átlag hatszázalékos csökkenését. Nem szabad elfelejteni, hogy ezek az állatok fontos szerepet játszanak a növények beporzásában, illetve a táplálkozási lánc alján a madarak, a denevérek és a hüllők táplálékforrásai. Lynn Dicks angol kutató felhívja a figyelmet arra, hogy nagy számuk is szükséges ahhoz, hogy betölthessék szerepüket a természet működésében.

 • Meghalt a híres francia színésznő

  Szász Péter, 2017. október 19. csütörtök, 14:54

  Százéves korában elhunyt Danielle Darrieux, a francia mozi legendás színésznője, aki az egyik leghosszabb karriert tudhat magáénak Franciaországban és Hollywoodban - írja az MTI a család közlése nyomán.

  "Az egészségi állapota az elmúlt hetekben egy kisebb esést követően kezdett romlani, kedden pedig elaludt, mondhatjuk így" - fogalmazott társa, Jacques Jenvrin.

  Danielle Darrieux több mint száz francia és amerikai filmben játszott. A második világháború előtti generációk női szépségideálját testesítette meg.

  Danielle Darrieux 1983-ban
  AFP
 • Egy gazdag nemzetközi tapasztalatokkal rendelkező, oroszországi politikusokat is sikeresen segítő kampánytanácsadó leigazolásával indította kampányát Kszénia Szobcsak televíziós személyiség, aki szerdán jelentette be, hogy elindul Vlagyimir Putyin államfővel szemben a jövő márciusi oroszországi elnökválasztáson – tudósított a Moscow Times.

  Szobcsak - Szentpétervár első szabadon választott polgármestere, egyben Putyin korábbi főnöke, Anatolij Szobcsak lánya - az orosz Big Brother műsorvezetőjeként vált ismerté, jelenleg az ellenzéki Dozsgy televízió műsorvezetője.

  Indulását azzal indokolta, hogy a választást ugyan agyon fogják manipulálni ellenfele érdekében, de részvételével az orosz ellenzék olyan nyilvánosságot szerezhet, amelyeket az elszigetelt utcai tüntetésekkel soha, továbbá még az is előfordulhat, hogy a nép fülkeforradalmat hajt végre a regnáló rezsimmel szemben. Ismerősei szerint Szobcsak nagyjából úgy tekint az elnökválasztási kampányra, mint egy televíziós show-ra.

  A fehérorosz származású Vitaly Shkliarov, akit leigazolt, legutóbb az demokrata Bernie Sanders 2016-os amerikai elnökválasztási kampányában vett részt. Ezt megelőzően dolgozott Angela Merkel német kancellárnak és Barack Obama volt amerikai elnöknek is.

  Emellett segített két ellenzéki indulónak a szeptemberi moszkvai helyhatósági választásokon, akik váratlanul sok voksot szereztek a szavazáson. Szobcsaknak szüksége lesz a támogatásra, ugyanis Putyin környezetében ideális ellenfélnek tartják: könnyű legyőzni, de indulása megmozgatja a választókat. Az elnök emberei ugyanis 70 százalékos részvétel mellett akarnak 70 százaléknyi szavazót felvonultatni főnökük mellett.