új hír érkezett
 • A cinizmus netovábbja: uniós pénzből listázná a kormány a civileket

  Szabó Zsuzsanna, 2017. április 21. péntek, 12:02

  Az állami portált, ahová a civilek feketelistáját fel akarják tölteni, az EU pénzéből hozták létre - fedezte fel a K-Monitor blogja.

  A törvény egyebek mellett előirja, hogy a civil szervezeteknek be kell jelenteniük magukat, mint külföldről finanszírozott szervezet. Miután a nyilvántartó bíróság az egyesületet vagy alapítványt külföldről támogatott szervezetként rögzíti, megküldi az ügynöknek bélyegzett egyesületek és alapítványok adatait a Civil Információs Portál vezetéséért felelős miniszternek. A Civil Információs Portál vezetéséért felelős miniszter az adatokat ingyenesen elérhető módon haladéktalanul közzéteszi az e célra kialakított elektronikus felületen, az érintett szervezeteknek pedig fel kell tüntetniük a bélyeget minden, általuk szerkesztett kiadványban.

  A törvénytervezetet egyébként hivatalból a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke, Péterfalvi Attila is megvizsgálta és arra jutott, hogy bár egyet lehet érteni a javaslatban szereplő átláthatósági célokkal, de szélesíteni kellene az adatok közzétételére kötelezettek körét. Vagyis az adatvédelmi biztos szerint a független véleményformáló szerepkörben fellépő civil szervezetek esetében nemcsak a külföldről érkező finanszírozás átláthatósága lényeges, hanem a belföld is ezért felmerülhet, hogy a "külföldről támogatott szervezet" kategóriához hasonló módon nyilvánosságot kellene biztosítani a "gazdasági szereplő által finanszírozott szervezetekre", illetve "a kormányzat által támogatott szervezetekre" vagy "politikai párt által támogatott szervezetekre" vonatkozó információknak is.

  Ami viszont egészen bizarr, hogy az említett Civil Információs Portál, ahová a feketelistát vélhetően elhelyezik, az EU pénzéből készült - hívja fel a K-Monitor blogja. A portál fejlesztésére az EKOP 1.A.1-08/A-2009-0006-ból ment cirka 80 millió forint a fejlesztésre, először a KIM-től, majd az EMMI-től.

 • Új nyelvvel gazdagodott a világ

  Szabó Dániel, 2017. december 13. szerda, 17:13

  Önálló nyelvvé nyilvánította a montenegróit a washingtoni székhelyű Nemzetközi Szabványügyi Szervezet (ISO) - számolt be az al-Dzsazíra híréről az MTI.

  A montenegrói nyelvet a kis balkáni országban évtizedek óta önálló nyelvként kezelik, ám eddig nem került be az ISO 639-es nemzetközi standardjába. Az ISO 639 a nyelvek, a nyelvcsoportok és a nyelvcsaládok elnevezését és különböző szempontok szerinti meghatározását foglalja össze. A bizottság azt is megállapította, hogy a montenegrói nem a szerb nyelv egyik változata vagy nyelvjárása. Ez azért fontos, mert a kettő tényleg hasonlít egymáshoz, de fontos különbségek is vannak.

  Elvis Barukic / AFP

  A montenegrói nyelv hivatalos rövidítése ezentúl a CNR lesz, ami nem a nemzetközi megnevezésre, hanem az eredeti nyelvű - "crnogorski" - nyelvelnevezésre utal. 

  A montenegróiak számára 2006 után vált fontossá, hogy önállóvá nyilvánítsák a nyelvüket, akkor szakadt el ugyanis az ország Szerbiától, és vált függetlenné. 2009-ben kiadták az első montenegrói helyesírási szótárt, amellyel egyben két új betűt is bevezettek, ezzel is jelezve, hogy különálló nyelvről van szó.

 • A legfrissebb közvélemény-kutatások szerint Magyarországon a Fidesz-KDNMP a szavazatok több mint 50 százalékát kapná, ha most vasárnap lennének a választások, ám ez a hatalmas fölény eltörpül amellett, amelyet Vlagyimir Putyin, minden oroszok elnöke tud felmutatni – derül ki a Moscow Times cikkéből. Az utolsó oroszországi független közvélemény-kutató intézet, a Levada felmérése szerint Putyin népszerűsége tovább nőtt azóta, hogy december elején bejelentette indulását a 2018. március 18-ai államfőválasztáson.

  A 48 orosz régióban 1600 ember megkérdezésével készült vizsgálat válaszadóinak 61 százaléka tervezi azt, hogy a rá adja a szavazatát, ami hatalmas ugrás a novemberben készült hasonló felmérésben mért 54 százalékos népszerűségi mutatóhoz képest. A megkérdezettek 19 százaléka azt mondta, hogy biztosan nem megy el szavazni, további 20 százalékuk még nem döntötte el, kire adja a voksát. Azok körében, akik biztosra ígérték a részvételüket, 75 százalék Putyin támogatottsága, szemben a novemberi 59 százalékkal.

  A második helyen az elnöktől fényévnyi távolságban, Vlagyimir Zsirinovszkij, a radikális nacionalista Liberális Demokrata párt elnöke és államfőjelöltje áll nyolc százalékkal, a harmadikon Gennagyij Zjuganov, a Kommunista párt vezetője hat százalékkal. Kszénia Szobcsak tévés személyiség, aki a valóban liberális-demokrata ellenzék képviselőjének tarja magát, egy százalékon áll. Az igazi ellenzéki Alekszej Navalnij nem szerepelt a felmérésben, mert bírósági ítélet tiltja el a közügyek gyakorlásától, s ezzel az indulástól.

 • A Pannonhalmai Főapátság a tulajdonában lévő Pannonhalmi Apátsági Múzeum és Galéria műemlékileg védett épületegyüttesének bővítésével egy százszobás, négycsillagos, superior besorolású szállodát építtet. A főapátság a szálloda üzemeltetésére az Interstate amerikai székhelyű szolgáltatóval, míg a szállodai brandra a szintén amerikai Marriott hotellánccal köt hosszú távú megállapodást.

  A szerződést Várszegi Asztrik főapát és Paul Rosenberg, a Marriott európai fejlesztési igazgatója december 13-án írta alá - közölte a főapátság. A tervezett beruházással Magyarország első vidéki Marriott egysége jön létre. A hatmilliárd forintos beruházás részben állami támogatásból, részben önerőből, valamint banki forrásból készülhet el, legkésőbb 2020 első negyedévére (húsvétjára) - írják a bejelentésről szóló közleményben.

  A szolgáltatásokat is bővítik Pannonhalmán: a konferenciaterem galériává alakul, mellette látványsöröző épül. Maga az épület pedig geotermikus fűtésrendszerrel készül, az épületre napkollektorok kerülnek, az udvarokban található kutak a szálloda egyes tereinek vízellátását biztosítják.