új hír érkezett
 • Orbán Viktort kifütyülték Grúziában

  , 2017. április 21. péntek, 12:50

  Orbán Viktor miniszterelnök magyar-grúz üzleti fórumra érkezett Grúziába, Tbiliszibe pénteken, ahol a CEU mellett kiálló demonstrálók várták. Ahogy kiszállt az autóból, a tüntetők fütyülni kezdtek - olvasható az Indexen.

  A Marriott Hotel előtt összegyűlt tömeg egy része helyi média szerint elfogadhatatlannak tartja, hogy Közép-Európa egyik legjobb egyetemének megy neki a magyar miniszterelnök, ami szerintük mélyen antidemokratikus.

 • Reszkess München, jön Moszkva!

  Komócsin Sándor, 2017. augusztus 23. szerda, 19:41

  Nem tudja mit csináljon a hét végén és szereti a sört? Íme egy kiváló program, amely éppen önre vár. Ezzel a felütéssel vezeti fel a szombati moszkvai kézművessör-fesztiválról szóló cikkét a Moscow Times. A rendezvényt a Flakon Művészeti és Dizájnközpont szervezi azzal a mottóval, hogy elhozzák az orosz fővárosba a világ legjobb kézműves söreit. Akárcsak a híres müncheni sörfesztivál, a moszkvai sörbuli is a folyékony kenyér rajongóinak ünnepe lesz.

  Forrás: Stocksnap.io

  Az egész napon és fél éjszakán át tartó rendezvényre 75 sörfőzde termékeit várják Oroszország mellett Európa számos országából és az Egyesült Államokból. Az érdeklődők a brooklyni, belga, holland, dán, német, skót és ír kézműves sörök mellett olyan országok mestereinek italait is megismerhetik, mint Észtország és Litvánia. A belépők ára attól függően, hogy a vendég beéri-e a korlátozott sörkóstolással vagy korlátlan élményre vágyik 750 és 5000 rubel (3,3-22 ezer forint) között alakul.

  A program részeként a sörfőzők mesterkurzusokon vehetnek részt és tapasztalatokat cserélhetnek egymással. Őket és a látogatókat is várják a szuvenírstandok és persze a sörözéshez illő amerikai, mexikói, belga és más ínyencségeket kínáló vendéglátó kamionok. A rendezvény zenei aláfestéséről olyan kiváló bandák gondoskodnak, mint a CityPipes, a Boozemen Acoustic Jam, a Remark és a Needshes.

 • Kis túlzással, de igaz a cím: lazac helyett inkább fekete bodzát eszik a klímaváltozáshoz alkalmazkodó Kodiak-medve, hiába ívnak a halak, az alaszkai állat inkább gyümölcsöt eszik, semmint hogy a vízbe nyúlkáljon - idézi az MTI a jelenséget vizsgáló amerikai kutatókat, akik szerint a jelenség hátterében a klímaváltozás áll.

  A Proceedings tudományos folyóiratban bemutatott tanulmány szerint a jegesmedve mellett a legnagyobb testű szárazföldi ragadozó emlős rendszerint előszeretettel fogyasztja a folyókból íváskor felugró lazacokat. A kutatók viszont most azt állapították meg, hogy a klímaváltozás miatt a szokásosnál korábban érő fekete bodza jobban vonzotta a medvéket, mint a halak. Korábban az ívás rendszerint július végén kezdődött, a növény pedig augusztus végén érett.

  Forrás: Valtteri Mulkahainen/Solent News
  NorthFoto

  Az elmúlt évtizedekben azonban megváltozott a helyzet, a fekete bodza gyakran már július végén terem. Ebben a helyzetben a medvék a bodza mellett döntenek: teljesen elhagyják a folyót és szinte kizárólag a gyümölcsöket fogyasztják. A szakértők szerint egyelőre nem tisztázott, milyen hatása van a váltásnak a medvékre, a lazacokra vagy más élőlényekre, melyek a medvék által hátrahagyott halmaradványokkal táplálkoznak.

 • A világ legerősebb, 41,4 tesla erejű mágnesét készítették el amerikai mérnökök a Floridai Állami Egyetemen. A National High Magnetic Field Laboratory élen jár a mágneskutatásokban, nem váraltan, hogy ők álltak elő az orvosi képalkotó eljárásokban használtnál nagyjából hússzor erősebb eszközzel.

  Illusztráció!
  Shutterstock

  Az MTI a kutatókat idézve emlékeztet arra, hogy a föld mágneses mezeje 1 tesla egy húszezredére rúg. Az új szupermágnes fejlesztése mintegy két és fél évig tartott, 35 millió dollárt költöttek rá, és megelőzi az eddig legerősebb, 38,5 tesla erősségű mágnest, amelyet Kínában hoztak létre. A jövőben anyagtanulmányozására használják majd, ami később áttöréshez vezethet orvostudományi, energetikai és műszaki kutatásokban. Például egyszerűbb lehet a szupergyors vonatok lefékezése a jövőben.