új hír érkezett
 • Elárasztja a világot az orosz búza

  , 2017. június 19. hétfő, 09:43

   A jelentősre duzzadt készletek hatására rekordszintű lehet Oroszország búzaexportja a 2017/2018-as piaci évben. A Reuters által idézett elemzők szerint Oroszország búzakészlete 11 millió tonna a tavalyi 5,6 millió tonna után. A búzaexport mennyisége így várhatóan rekordszintű, 28,8 millió tonna lesz a piaci évben, 4,7 százalékkal több, mint egy évvel korábban. Oroszországban az idén várhatóan 68 millió tonna búzát takarítanak be, ami 6,2 százalékkal kevesebb a múlt évinél - írja az MTI. 

  A térség egy másik nagy búzaexportálója Ukrajna, amelynek a kivitele 14,6 millió tonnára csökken a tavalyi 17,8 millió tonnáról az amerikai mezőgazdasági minisztérium (USDA) előrejelzése szerint. Az USDA azzal számol, hogy tavalyhoz képest idén 8,6 százalékkal kevesebb, 24,5 millió tonna búzát takarítanak be Ukrajnában.

  Közép-Ázsia legnagyobb búzatermelője, az ugyancsak egykor volt szovjet tagköztársaság, Kazahsztán idei búzatermése 11,3 százalékkal 13,3 millió tonnára csökken, ugyanakkor a kivitele 2,9 százalékkal 7 millió tonnára nő az USDA előrejelzése szerint.

 • Elindította Disaster Response Tool nevű jótéteményi szolgáltatását az AirBnB Barcelonában: ingyen szállást ad a közvetítőcég azoknak, akiket valamilyen formában érintett a csütörtöki terrortámadás, amikor egy kisteherautóval a tömegbe hajtottak így megölve 12 embert és többeket megsebesítve.


  MTI/AP 

  A szállások terheit az írországi bázisú cég állja. A cél az, hogy a sérültek családtagjai a helyszínre utazhassanak, vagy ott maradhassanak különösebb anyagi megterhelés nélkül. A társaság közlése szerint az ingyenes szállások szeptember 7-ig elérhetők - írja a Mashable.

 • Meghalt Jerry Lewis

  Szepesi Anita, 2017. augusztus 20. vasárnap, 21:17

  Kilencvenegy éves korában, vasárnap, otthonában elhunyt Jerry Lewis, a komédia királya - adta hírül az MTI a Varity hírére hivatkozva. A rendkívül sokoldalú művész, aki korának egyik legnagyobb komikus filmszínésze volt, rendezőként, forgatókönyvíróként, producerként, dalszerzőként is tevékenykedett, filmes iskolájában olyan nagyságok tanultak, mint Steven Spielberg vagy John Lucas. 

  Jerry Lewis Newarkban született New Jerseyben 1926. március 16-án Joseph Levitch néven. Szülei orosz zsidók voltak. Már 15 éves korában dalokat írt. Első művészneve Joey Lewis volt, de hamar átváltoztatta Jerryre. 

  Komikusi karrierje a második világháború után kezdődött, amikor 1945-ben megismerkedett az énekes Dean Martinnal. Különböző szórakozóhelyeken adták elő műsoraikat, majd saját rádióműsoruk lett. A Paramount filmstúdió 1949-ben kínálta nekik az első filmszerepet. Első filmjük a My Friend Irma című mozi volt. 

  Jerry Lewis MTI/EPA/Sebastien Nogier

  Jerry Lewis filmes munkásságért soha nem kapta meg az amerikai filmakadémia elismerését, de 2008-ban humanitárius Oscar-díjat kapott. 1952 óta ugyanis elnöke volt az Izomsorvadás Társaságnak, humanitárius munkája idején 2,45 milliárd dollárt gyűjtött az ügy szolgálatába állított műsoraival. Franciaországban 1983-ban Becsületrenddel tüntették ki.

 • Aki még emlékszik a kilencvenes évek végének magyarországi teljes napfogyatkozására, annak nem okoz meglepetést, hogy szakértők szerint sokba kerül a vállalatoknak a hétfői észak-amerikai napfogyatkozás. Az emberek többsége annyira kíváncsi erre az égi jelenségre, hogy munkáját hanyagolva elutazik valahova (annak idején ez jellemzően a Balaton környéke volt), ahol megnézheti a néhány perces világvégét. Az USA lakói utoljára 1979-ben láthattak ilyen jelenséget, ezért most óriási az érdeklődés – derül ki cbsnews.com cikkéből.

  Fotó: MTI

  Miután az emberek többsége nem a munkájával törődik, romlani fog termelékenység, ami várakozások szerint 694 millió dollár veszteséget okoz majd az amerikai gazdaságnak. (Ez több mint 180 milliárd forint, amelyből újra megrendezhetné a magyar kormány a vizes világbajnokságot - a szerk.). Oregon és Dél-Karolina államokban, amelyek a Hold tovahaladó árnyékának útjába esnek 200 milliós veszteség várható, de még az olyan térségekben is nagy lehet a bukta, ahol csak részleges napfogyatkozást láthatnak az emberek. Chicagóban és környékén 28 millió dollárral számolnak a szakértők.

  Nem véletlen, hogy azt ajánlják a vállalatoknak: inkább adjanak szünetet alkalmazottaiknak és szervezzenek pikniket az égi jelenség tiszteletére. Ez már csak azért is hasznos lenne, mert az emberek napfogyatkozás-pólókat, -sapkákat és rágcsálnivalót vásárolnának, költekezésükkel kompenzálva a negatív hatást, amelyet a Hold járása okoz országuk gazdaságának.