új hír érkezett
 • Rómában szállt le egy horvát belföldi légi járat

  , 2017. június 19. hétfő, 13:25

   Rómába irányították át a Croatia Arlines horvát légitársaság Zágráb-Dubrovnik járatát pénteken éjjel, mert a tengerparti üdülővárosban az erős szél miatt nem tudott leszállni a repülőgép, éjfél után pedig már nem működött egyetlen más repülőtér sem Horvátországban - írja az MTI.

  A repülőjárat 124 utassal - köztük külföldi turistákkal - a fedélzetén 23 óra 7 perckor indult el Zágrábból Dubrovnikba, de az erős szél miatt nem tudott landolni a dél-adriai városban, ezért vissza akart fordulni Zágrábba. A március végén megnyitott új zágrábi repülőtér irányítótornyából azonban meglepő válasz érkezett: nem tudják fogadni a járatot, mert nincs személyzet a repülőtéren. Mivel sem a spliti (amely már 22 óra után bezár), sem a zágrábi repülőtér nem volt nyitva ebben az időszakban, a pilóta kénytelen volt a legközelebbi repülőtér, a római felé venni az irányt.  A Jutarnji List horvát napilap beszámolója szerint a problémák Rómában is folytatódtak. Az olasz rendőrség nem számított nemzetközi járatra, ezért hosszabb ideig tartott az ellenőrzés. Az utasok egy részét buszokkal szállították el szállodákba szombaton reggel, de sokan - főleg horvát gyerekes családok, akik nem rendelkeztek utazási okmányokkal, hiszen belföldi járaton utaztak - a repülőtéren rekedtek. Az emberek szombaton is több órát vártak arra, hogy egy másik repülőgépet küldjön értük a horvát légitársaság. 

  A Zágrábból pénteken késő este induló belföldi járat utasai végül szombat délután, 18 óra késéssel érkeztek meg Dubrovnikba.  A horvát sajtó a hétvégén arról cikkezett: szégyen és botrány, hogy egy országban, amelyben a turizmusban az egyik legfontosabb vonzerő, már a szezon elején ilyen történhet.  Oleg Butkovic közlekedési miniszter a sajtónak úgy nyilatkozott: "A zágrábi repülőtérnek napi 24 órát kell működnie, ezzel megszegték a szabályokat". A tárcavezető hozzátette: a polgári légiközlekedési hatóságoktól a legszigorúbb büntetést kéri a fővárosi repülőtér igazgatósága ellen.

 • A Vlagyimir Putyin iránti rajongás új szintre emelkedett azzal a kiállítással, amelynek festményein emberfeletti képességekkel megáldott, szuperhősként ábrázolják minden oroszok államfőjét – derül ki a Moscow Times cikkéből. A moszkvai UMAM galériában január 15-éig tekinthető meg a SUPERPUTIN tárlat, amelynek egyetlen képe sem született megrendelésre. Mindegyik mű alkotója szabadon szárnyaló fantáziájának eredménye. Putyin látható római császárként, télapóként, medvén lovagló lovagként, olimpiai bajnokként, ölében párduccal, illetve lovat vagy kiskutyát dédelgető férfiként. (Ide kattintva láthat válogatást a művekből.)

  A kiállítás szervezői arra kérték a harminc művészt, hogy próbálják megjeleníteni Vlagyimir Putyin különleges népszerűségét. Az alkotások mottója így szólt: Hogyan látják általában az elnököt az emberek. A tárlat modern szuperhősként tálalja Putyint, akinek adottságait a szuperképességek, illetve a szupererő jelzőkkel jellemezhetjük. Egy 22 éves diák fellelkesülve a látottakon bejelentette, hogy adományokból újabb kiállítást akar rendezni Putyinról februárban. Hárommillió rubelre (13,5 millió forint) lenne szüksége – jelenleg 200-nál tart.

  Putyin a napokban jelentette be, hogy indul a 2018. márciusi elnökválasztáson negyedik megbízatásának elnyeréséréért. A Nyizsnij Novgorod-i autógyártó üzemben, ahol nyilvánosságra hozta szándékát dörgő taps és üdvrivalgás fogadta a hírt. Senki sem kételkedik abban, hogy az ujjongás a népakaratot tükrözte, azaz Putyin simán nyerni fog a szavazáson.

 • Itt a Jurassic World előzetese

  Szász Péter, 2017. december 8. péntek, 11:45

  Megjelent a Jurassic World: Fallen Kingdom első előzetese.

  A film 2018-ban érkezik Bryce Dallas Howard, Chris Pratt és Jeff Goldblum szereplésével.

  Ez lesz az 5. Jurassic Park film, elődje a 2015-ös Jurassic World óriási siker volt a mozikban.

  Az IMDb szerint a filmet 2018 június 7-én mutatják be a magyar mozikban.

 • Megmentenék a Macskafogót

  Szász Péter, 2017. december 8. péntek, 10:24

  Gyűjtés indult az 1986-ban bemutatott Macskafogó című rajzfilm megmentésért, és az alkotók támogatásáért - írja az Index.hu.

  A Ternovszky Béla rendezte és a közelmúltban elhunyt Nepp József írta kultikus rajzfilm felújításához a film rajongói ötmillió forintot szeretnének összegyűjteni.

  Az eredeti kópia az elmúlt évtizedekben karcos, fakó és szemcsés lett. Ezen a negatív filmen kívül pedig csak gyengébb minőségű pozitív filmkópiák, valamint VHS és DVD másolatok léteznek, írják a szervezők.

  Két évvel ezelőtt a munkát egyébként már elkezdték, akkor 195 ezer darab kockát szkenneltek be egyesével, megtisztították és az eredeti képi világhoz hűen újraszínezték.

  Poroszlay Kristóf Grabowski szerepében játszik a Macskafogó musicaljének próbáján.
   MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely