új hír érkezett
 • Hol van a legtöbb üres álláshely?

  Szabó Zsuzsanna, 2017. június 19. hétfő, 16:11

  Az üres álláshelyek aránya az eurózónában és az EU egészében is 1,9 százalék volt 2017 első negyedévében. Az eurózónában emelkedést jelent mind az előző negyedév, mind az előző év hasonló időszakának 1,7 százalékos arányához képest. Az EU-ban az arány ezekben az időszakokban 1,8 százalékról kúszott fel 1,9-re.

  A tagállamok között - ahol összehasonlítható adat rendelkezésre áll - 2017 első negyedévében az álláshelyek aránya Csehországban volt a legmagasabb 3,1 százalékkal, amelyet 2,9 százalékkal (2016 negyedik negyedéves adatok szerint) Belgium, majd 2,7 százalékos aránnyal Finnország és Svédország követ.

  Ezzel szemben a legkevesebb üres álláshely 0,8 százalékos aránnyal Spanyolországban, illetve Portugáliában (0,9 százalék), valamint Bulgáriába, Írországban, Görögországban, Lengyelországban és Szlovákiában (mind 1 százalék) volt. az Eurostat szerint.

  Magyarországon a betöltetlen munkahelyek aránya az idei első negyedévben 2 százalék volt, amivel a középmezőnyben vagyunk az uniós tagállamok között.

  Forrás: Eurostat

   

   

 • A biztonságos élelmiszertermelés fenntartása érdekében vízhiányos időszak megállapítását kezdeményezte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) - június 1-jétől visszavonásig - Pintér Sándor belügyminiszternél. Ha a tárcavezető elfogadja a kamara javaslatát, akkor a gazdálkodóknak az adott időtartamban nem kell vízkészlet-járulékot fizetniük az öntözéshez, halgazdálkodáshoz és rizstermeléshez használt víz után. 

  A kamara pénteki közleménye szerint a javaslat az időjárás okozta további termésátlag-csökkenés, illetve az agrárágazat költségeinek mérséklését szolgálja - írja az MTI. 

  Emlékeztetnek, hogy korábban - 2006-tól - a gazdák az öntözéshez, halgazdálkodáshoz és rizstermeléshez használt víz után nem fizettek járulékot, ám 2016-tól az uniós Víz Keretirányelv előírásai miatt egy kormányhatározat megszüntette ezt a mentességet, és e területekre is bevezették a felhasznált vízmennyiséggel arányos díjakat 

  Jelenleg öntözésnél évi 50 ezer köbméter, halgazdálkodásnál és rizstermelésnél évi 150 ezer köbméter a vízkészlet-járulék mentesen felhasználható vízmennyiség felső határa - olvasható a NAK közleményében.

 • Többségi részesedést szerzett a Rogán család már legendásnak mondható helikopterezését leszervező cégben Rogán Antal felesége. A Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter felesége tovább növelte részesedését az említett vállalatban: míg korábban 50 százalékos üzletrésze volt a Nakama & Partners Kft.-ben, most már ő a többségi tulajdonos - értesült a Magyar Nemzet. 

  A társaság múlt hét elején tartott közgyűlést, ahol a tagok arról határoztak, hogy a miniszterfeleség üzlettársa, a celebvilágban szintén ismert Sarka Kata a 1,5 millió forint névértékű üzletrészéből 30 ezer forintnyit elad Rogán Cecíliának. Ezzel a tárcavezető neje 51 százalékos tulajdonos lett, vagyis a jövőben számos vállalatot érintő ügyben akár egyedül is döntést hozhat. A változás egyelőre nem jogerős, cégbírósági bejegyzés alatt áll.

  A közgyűlési jegyzőkönyvéből az nem derült ki, hogy Rogán Cecília mennyit fizetett az 1 százalékos tulajdonrészért, de semmi nem utalt arra, hogy névérték fölött vásárolta volna meg a pakettet 

   

 • Bombariadó van az Europarkban

  K. Kiss Gergely, 2017. június 23. péntek, 13:52

  Bombariadó van az Europarkban (most már Shopmark) - írta az Index.hu egyik olvasója a helyszínről. Ürítik az épületet és a parkolót is. "Valószínüleg semmi komoly, de ki tudja" - írta. 

  A rendőrség egyelőre nem válaszolt a portál kérdésére az ügyben. 

  A Shopmark Kispest legnagyobb bevásárlóközpontja, az Üllői út 201. alatt található. 1997. március 11-én adták át, tulajdonosa a Diófa Alapkezelő Zrt. által képviselt Magyar Posta Takarék Ingatlan Befektetési Alap. A nyitástól 2017 áprilisáig hívták Europarknak, innentől a tulajdonos a Shopmark nevet használja.