új hír érkezett
 • A frászt hozták a focirajongókra az oroszok

  Komócsin Sándor, 2017. augusztus 11. péntek, 17:58

  Az orosz állami légitársaság, az Aeroflot jelentősen megemelte a 2018-as labdarúgó-világbajnokság meccseinek helyet adó városokba közlekedő légi járatainak jegyárát - idézte a Vedomosztyi hírét a Moscow Times. Négy-hatszoros drágításról van szó, ami minden bizonnyal kiütötte a biztosítékot a futball szerelmeseinél. A hírrel kapcsolatban azonban gyanús lehetett volna, hogy az áremelés 2018. június 8-án, azaz egy héttel a világesemény előtt lépett volna érvénybe. A világbajnokságot június 14. és július 15. között rendezik.


  A Moszkva és az Oroszország déli részén lévő Rosztov-na-Donu kikötőváros közötti Aeroflot-járatra szóló legolcsóbb jegy ára a jelenlegi négyszeresére, azaz 19 ezer rubelre (83 ezer forintra) nő - szólt a sajtóinformáció -, ami az orosz átlagkereset kétharmada. A Volgográdba szóló legolcsóbb jegy 20,354 rubel lesz, ami hatszorosa a szokásosnak - olvashatták a dühös szurkolók. A Vedomosztyi úgy tudta, hogy a légitársaság a Jekatyerinburgba, Kazanyba, Nyizsnyij Novgorodba, Szentpétervárra és Szocsiba utazó drukkereket is megkopasztja. Mielőtt azonban tüntetést szervezetek volna, az Aeroflot tudatta a sajtóval, hogy előrendelési rendszerének hibája miatt jelentek meg az interneten a többszörösükre drágult jegyárak. Azok az utazók, akik többet fizettek, visszakapják a pénzüket.

 • Elhunyt Császár Ákos

  Szabó Dániel, 2017. december 15. péntek, 16:48

  Csütörtökön, 94 éves korában meghalt Császár Ákos matematikus, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja csütörtökön - írja az MTI.

  A Kossuth-díjas matematikus tudományos tevékenységének két fő területe a valós függvénytan és a topológia volt. Az 1940-es, 1950-es években írt valós függvénytani munkái kiemelkedő, ma már klasszikusnak számító eredményeket tartalmaznak. Az 1950-es évek végétől érdeklődése a topológia felé fordult, majd az általános topológia nemzetközileg elismert szaktekintélyévé vált - olvasható az MTA által kiadott életrajzban.

  Egyik legfontosabb eredménye volt, hogy megalkotta a szintopogén tér fogalmát, kidolgozta a szintopogén terek elméletét. Az általános topológia alapjairól szóló könyvét három nyelven adták ki. Nevét több matematikai fogalom, így a Császár-derivált és a Császár-poliéder is őrzi.

  Császár Ákost 1962-ben Akadémiai Díjjal, 1963-ban Kossuth-díjjal jutalmazták. 1983-ban Szele Tibor-emlékéremben, 1992-ben pedig az ELTE-emlékéremben részesült. 1994-ben megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjét, 1999-ben elnyerte az Arany János Közalapítvány a Tudományért nagydíját. 2008-ban ismeretterjesztői munkásságáért Szily Kálmán-emlékérmet kapott, míg 2009-ben elnyerte az Akadémiai Aranyérmet.

 • Meghalt Tapsi Hapsi atyja

  Szabó Dániel, 2017. december 15. péntek, 16:27

  Az animátor Wikipédiája szerint Bob Givens december 14-én, 99 évesen halt meg. Givens az 1930-as évek közepétől dolgozott rajzolóként, először a Walt Disney-nél, majd a Warner Brosnál. Amellett, hogy ő teremtette meg Tapsi Hapsi figuráját, dolgozott a Donald kacsán és rajzolt a Hófehérke és a hét törpében.

  Forrás: Alberto E. Rodriguez / Getty Images North America / AFP

  Givens egészen 2001-ig aktív volt. Chuck Jones barátja halálakor vonult vissza.

 • Fontos bejelentéseket tett a Gyed Maroz

  Komócsin Sándor, 2017. december 15. péntek, 15:47

  Az elmúlt hetek találgatásai után végre tiszta vizet öntött a pohárba politikai céljaival kapcsolatban a Gyed Maroz, a Mikulás orosz megfelelője – adta hírül a Moscow Times. A Gyed Maroz Oroszországban nem december elején, hanem az év végén, az ottani karácson idején látogatja meg a családokat - Sznyegurocskával, azaz Hópelyhecskével együtt, aki az európai krampusszal ellentétben egyfajta királykisasszony a Télapó oldalán –, ám már most sajtótájékoztatót tartott, hogy megossza a sajtómunkásokkal idei üzenetét.

  AFP PHOTO / Vyacheslav Oseledko

  Legfontosabb bejelentése az volt, hogy nem kíván indulni a 2018. március 18-ai oroszországi elnökválasztáson. Ez igen-igen jó hír annak a 23 jelentkezőnek, aki eddig bejelentette, hogy megméretteti magát a szavazáson. A Gyed Maroz emellett kitért az orosz-amerikai viszonyokra is, amelyek az elmúlt években nem voltak túl rózsásak. Az újságírók azt firtatták, milyen a kapcsolata ottani megfelelőjével, a Mikulással, azaz a Santa Clausszal.

  Santa és én nem vagyunk versenytársai egymásnak – kezdte a Gyed Maroz. (Szavait még a hivatalos állami hírügynökség, a RIA Novosztyi is közreadta.) Nagyon jó barátok vagyunk – folytatta –, gyakran találkozunk mesevilág lakóinak tanácskozásain.