új hír érkezett
 • A légitársaságok réme lehet az új táska

  Szabó Dániel, 2017. augusztus 12. szombat, 07:57

  A Kickstartereren az igényeltnél harmincszor több pénzt gyűjtött össze a Taskin Kompak nevű projekt, melynek lényege, hogy egy olyan minitáska kerüljön sorozatgyártásba, amely sokkal kisebb helyet foglal a bőröndben, mintha csak simán összehajtogatva raknánk be a ruhákat. Az eljárás lényege az, hogy a kis tasakszerű dolgokat egy zipzárral még összébb lehet húzni, így kipréselődik rengeteg levegő, vagyis több hely marad szabadon.

  A Taskin készítői eredetileg csak 3000 dollárt akart összeszedni közösségi finanszírozásból, ehelyett már 91 ezer dollárnál is több pénzhez jutott. Főként akkor jöhet jól a csomagolás, ha valaki sokat repül olyan légitársasággal, amely korlátozza az utastérbe vihető poggyászok méretét.

 • Tovább folyik a turistaháború

  Komócsin Sándor, 2017. augusztus 17. csütörtök, 14:42

  Óriásit fordult a világ Spanyolországban: az idegenforgalom, amely egykor áldás volt, hiszen számottevő bevételt hoz az országnak és az összes foglalkoztatott 13 százalékának ad munkát, kezd átokká válni – derül ki a Bloomberg összefoglalójából

  Napok óta tartanak a turisták elleni akciók - turistabuszok kerekeit szúrják ki, tojással dobálják a külföldieket – egyszerűen azért, mert olyan sok vendéget fogad az ország, hogy a helyiek miattuk képtelenek élni a normális életüket.

  Fotó: MTI

  A Spanyolországba érkezők száma 2017-ben 12 százalékkal, 84 millióra nőhet - adták közre becslésüket a CaixaBank SA elemzői. Idén az első félévben 3,6 millió ember szállt partra körülnézni a turistahajókról, ami duplája a tavalyinak. Az ország Franciaország és az USA után a harmadik legnépszerűbb turistacélpont a világon. A kormány gazdasági okokból szeretné, hogy ez így is maradjon, ám Barcelonában annyira tarthatatlanná vált a helyzet, hogy a város vezetősége kénytelen volt drasztikusan fellépni az engedély nélküli szálláskiadás ellen.

  Emellett betiltották további szállodák építését a belvárosban és szabályozták a városnéző túrák útvonalát is. Egy az utóbbiak szervezésével foglalkozó vállalkozó azzal került szembe, hogy nem tud annyit keresni, mint korábban, pedig a nyári hónapok alatt kell felhalmoznia a téli megélhetését is.

 • Megoldódott az állatok megjelenésének rejtélye?

  Szabó Dániel, 2017. augusztus 17. csütörtök, 13:49

  Az algák hirtelen, gyors elterjedése 650 millió éve a katalizátora volt, hogy az első állatok elterjedhessenek a Földön - szemlézi ausztrál kutatók Nature magazinban megjelent tudományos cikkét az MTI.

  Az Ausztráliai Nemzeti Egyetem (ANU) kutatói a kontinens középső részéről származó ősi üledékes kőzetekben találták meg a kőzeteket és vonták ki az ősi élőlények molekuláit. Ezekből képesek voltak 650 millió évre visszanyúlóan élőlények nyomait felfedezni. Így megtudták, hogy mikor terjedtek el az első állatok, ezért megvizsgálták, hogy mi történt akkor a Földdel.


  Shutterstock

  Ekkor a Föld mintegy 50 millió éven át teljesen fagyott volt. Hatalmas gleccserek gyalulták a hegyvonulatokat porrá, amelyek tápanyagot szabadítottak fel, és amikor a hó elolvadt egy szélsőségesen globális felmelegedés során, a folyók a tápanyagokat az óceánokba sodorták. Tökéletes feltételeket kialakítva az algák gyors elterjedéséhez. Ez volt az átmenet a baktériumok uralta óceánokból abba a világba, amelyet összetett élet uralt.

 • Különleges gabonából készült biosör gyártásához nyert csaknem 402 millió forint európai uniós támogatást a gyulai Körös-Maros Biofarm Kft. konzorciumi partnereivel közösen - írja az MTI.

  A projekt célja, hogy hazai nemesítésű gabonafajták (tönke, tönköly, alakor, durum, zab, sörárpa, rozs, tritikálé) felhasználásával javított beltartalmi értékekkel rendelkező, gluténmentes, alkoholmentes, gyümölcsös ízesítésű, magas antioxidáns tartalmú bio minősítési sörök és bio malátaitalok előállítása. A konzorciumot a Körös-Maros Biofarm Kft. mellett a Biokonroll Hungária Nonprofit Kft. is támogatja, amely a biominősítést adja a termékekre.


  Illusztráció/Napi.hu

  A Magyar Tudományos Akadémia Agrártudmányi Kutatóközpontja, valamint Gabonakutató Nonprofit Kft. pedig azért felel, hogy új nemesítési programokat indítsanak a söripari felhasználhatóságra fókuszálva. Söripari hasznosíthatósági szempontból jellemzik a magyar búza, tönke, tönköly, alakor, durum, zab, sörárpa, rozs, tritikálé genotípusokat, és optimalizálják ökológiai termesztéstechnológiájukat félüzemi kísérletekben. A legjobb fajtajelölteket állami fajtaelismerésre jelentik be.