új hír érkezett
 • A hétvégén rövidített útvonalon jár majd a budapesti 1-es villamos

  Szabó Dániel, 2017. szeptember 13. szerda, 16:21

  Útépítési munkálatok miatt nem jár a teljes szakaszán az 1-es villamos a hétvégén Budapesten. A Bécsi úti végállomástól csak a Népligetig közlekedik a járat, onnan pótlóbusszal lehet az Etele úti végállomásig eljutni. A pótlóbuszok a villamosmegállókhoz legközelebb eső buszmegállókban állnak meg - írja az MTI.

  A pótlást azért kellett elrendelni, mert átépítik az Albert Flórián út és a Könyves Kálmán körút csomópontját, a munkák során a felsővezeték oszlopait is áthelyezik.

 • Ott tart ma a világ, hogy Kína és Oroszország mutat példát arra, hogyan kell angolos hidegvérrel kezelni egy nehéz problémát, miközben az Egyesült Államok elnöke azzal múlatja az időt, hogy nyilvános magánlevelezést folytat egy kiszámíthatatlan diktátorral - derül ki a BBC cikkéből. Az írás címe sokkoló: Donald Trump az USA elnöke és Kim Dzsongun, Észak-Korea vezetője kölcsönösen őrültnek minősítették egymást. E két ember keze ügyében van egy-egy piros gomb, amelyet megnyomva atomfegyverek kilövésére adhat parancsot.

  Trump a héten az ENSZ-ben azt mondta, hogy ha országát katonai válaszlépésre kényszeríti a sztálinista rezsim, akkor teljesen elpusztítják Észak-Koreát. (Angela Merkel német kancellár nem véletlenül határolódott el ettől a stílustól, ugyanis egy 25 milliós országtól beszélünk - a szerk.) Kim Dzsongun válaszul, a rezsim történetében egyedülálló módon személyes közleményt adott ki. Eszerint a „megtébolyodott” amerikai elnök beszéde meggyőzte arról, hogy indokolt volt a nukleáris fegyverek kifejlesztése, majd azzal fenyegetőzött, hogy Trump keservesen meg fogja bánni az ENSZ-ben mondottakat.

  A megszólított amerikai vezető ezúttal sem a „sas nem kapkod legyek után” elvét alkalmazta, azaz nem engedte el a füle mellett az üzenetet, hanem válaszolt. Eszerint az őrült (Kim) olyan leckét fog kapni, hogy a fal adja másikat. Nagy szerencse, hogy a válságban közvetlenül érintett két további hatalom, Kína és Oroszország külügyi vezetése nem szált be ebbe a párbeszédbe, hanem higgadtságra szólította a fel a feleket ahelyett, hogy provokálják egymást.

 • A keddi nagyerejű, mexikót megrázó földrengésnek a legutóbbi hivatalos adatok szerint 273 halálos áldozata van Mexikóvárosban és a környező államokban - ebből 137-en a fővárosban vesztették életüket. Bár a hatóságok egyelőre még azt kommunikálják, hogy mentőmunkálatok folynak, egyre közeleg az idő, amikor a buldózerek fogják felváltani a mentőalakulatokat - írja a BBC.

  A mentések egyik szomorú története, hogy napokon át egy olyan kislány, Frida Sofia megmentése körül forgott minden, akiről csütörtök estére kiderült, hogy soha nem is létezett, nem volt túlélő fiatal az Enrique Rebsámen iskola épületénél. 

  Mexikóváros Fotó: AFP

  A bejelentés, hogy nincs és nem is volt semmiféle Frida Sofía, rengeteg mexikóit felháborított, az interneten rengetegen fejezték ki dühüket, a hivatalnokok mellett főleg a legnagyobb médiavállalat, a Televisa kap sok támadást, mivel ők nagyon erősen beleálltak Sofía történetébe - írja a 444.hu.

  Nem először fordul elő ilyesmi Mexikóban: az 1985-ben bekövetkezett nagy földrengés után Monchito, egy kilencéves fiú megmentése tartotta lázban az országot, míg ki nem derült, hogy nem is létezik. 

  Most a tévébemondók a szövetségi kormányra mutogatnak, elmondásuk szerint a hatóságoktól kaptak információkat a romok alatt rekedt lányról.

 • A német STG 44 rohamkarabély tervrajzát fedezte fel Mihail Kalasnyikov kedden felavatott moszkvai emlékművének talapzatán Jurij Pasolok orosz hadtörténész - írja az MTI.

  A Pasolok által a közösségi médiában közzétett hiba pénteken került az orosz média figyelmének középpontjába. Szalavat Scserbakov szobrász a kirobbant botrány hatására megígérte, hogy ki fogja cserélni az emlékművön a szemre az AK-47-esre nagyon hasonlító német fegyver tervrajzát tartalmazó domborműlapot.

  Fotó: AFP Photo/Maxim ZMEYEV

  Vlagyiszlav Kononov, az Oroszországi Hadtörténeti Társaság ügyvezető igazgatója az Interfax hírügynökségnek nyilatkozva köszönetet mondott a hiba felfedezőjének, amely szakértők utólagos megállapítása szerint valóban a német fegyver műszaki rajza. 

  "Scserbakov hibájának köszönhetően szertefoszlott az a mítosz, hogy Kalasnyikov kölcsönvette külföldi kollégái, elsősorban a német (Hugo) Schmeiesser elgondolásait" - állította Kononov. "A tervrajzok összevetésekor most már mindenki tudja és látja, hogy Kalasnyikov automata gépkarabélya teljesen más szerkezetű" - tette hozzá.

  A fejlett technológiájú termékek - köztük fegyverek - exportjára szakosodott Rosztyeh állami vállalathoz tartozó Kalasnyikov konszern felajánlotta, hogy műszaki szaktanácsokkal segíti a hiba kijavítását.

  Schmeisser StG 44-esét 1944-ben rendszeresítették a Wehrmacht és az SS egységeinél. A Szovjetunió fegyveres erőinél 1949-ben bevezetett Kalasnyikov-gépkarbélyokból több tucatnyi országban becslések szerint 200 millió darabot gyárthattak.