új hír érkezett
 • Ez teszi szívmelengetővé az őszt - ettől Önnek is jobb hangulata lesz

  Komócsin Sándor, 2017. szeptember 14. csütörtök, 08:03

  Óriási szerencsében részesültek idén a britek: a kedvező időjárási körülmények miatt szokatlanul bőséges bogyóterméssel ajándékozta meg őket a természet – derül ki a BBC cikkéből. A meleg, száraz tavaszt júliusban és augusztusban esők követték, ami utat nyitott a bogyók zabolátlan burjánzása előtt – mondják a kertészek. A kedvező tavaszi időjárás segítette a méheket abban, hogy beporozzák a virágokat, miközben távol tartotta a növényektől a darazsakat és a legyeket. Ezzel megágyazott a természet annak, hogy a bogyók a csapadékos nyáron bőven teleszívják magukat vízzel. Mondhatjuk az is, hogy ez a kombináció meghosszabbította a tavaszt.

  Shutterstock

  A bogyók nélkülözhetetlen elemei a természetnek és az embereket körülvevő kerteknek. Idén minden összejött ahhoz, hogy csodálatos termésnek örvendezhessünk – mondja Guy Barter, a Royal Horticultural Society vezető kertésze. Az elmúlt hetekben a kecskerágó és a tűztövisek bokrai kápráztatták el roskadozó bogyófürtjeikkel a kertek szerelmeseit és felsorakoztak melléjük a vadalmafák is.

  És az ősz még csak most kezdődik. A fák és a bokrok levelei a következő hetekben cserélik le zöld színűket sárgára, vörösre és barnára, ami a bogyókkal kombinálva a kertészek szerint szívet melengető látványt ígér a a következő hónapokra. Az elmúlás egy szakaszában a levelek és bogyók együttese a többféle piros, sárga, fekete és lila színkombinációiban fog pompázni – vetíti előre a királyi kertészszövetség vezetője.

 • Meghalt Stadler József

  Szabó Dániel, 2017. november 21. kedd, 17:34

  Hatvanhat évesen meghalt Stadler József, a rendszerváltás utáni Magyarország egyik szimbolikus figurája, aki juhászból lett milliárdos vállalkozó - írja az Index.

  Az 1951-ben született akasztói üzletember, még az 1960-as évek végén kezdett toll- és bőrfelvásárlásba, amellyel kereskedett is. Már a rendszerváltás előtt jól ment a vállalkozása, ezért amint Magyarországon lehetett, 1988-ban egymillió forintos alaptőkével létrehozta a saját bel- és külkereskedelemmel foglalkozó cégét. Elsősorban a keleti piacra, a szovjet utódállamokba szállított árut.

  Ujvári Sándor/MTI Fotó

  Jó üzleti érzékkel rendelkezett, a portál a nekrológjában feleleveníti, hogy felszámolás alatt álló konzervgyárak termékeit vásárolta fel olcsón, anélkül, hogy megnézte volna, majd tovább adta azokat olyan piacokon, amelyekre a vetélytársak azt mondták, fizetésképtelenek. Már 1993-ban saját kamionflottája volt, az összforgalma pedig ekkortájt 12-13 milliárd forintot tett ki. Korát megelőzve a kilencvenes években saját focicsapata volt az Nb 1-ben, melynek felépítette a legendás akasztói stadiont is.

  Aztán a vállalkozási sikerei mellett egy botránnyal került be a híradásokba: 205 millió forint áfát igényelt vissza az adóhivataltól teljesen kamu festményvásárlásokra hivatkozva. Azt állította például, hogy megvásárolta Leonardo da Vinci Utolsó vacsora című freskóját, melyet a milánói Santa Maria delle Grazie templom falára festettek  még 1489-ben. Adóvizsgálat indult ellene, mely milliárdos adótartozást és különféle számviteli csalást tárt fel. Az üzletembert 1998-ban több mint 9 év letöltendő börtönre ítéltek. Szabadulása után új vállalkozásba kezdett, rárepült az internetre, majd 2011-ben négy év tíz hónap börtönbüntetést kapott, mert strómanok segítségével irányított vállalkozásai nevében valótlan adóbevallásokat nyújtott be. 

  A börtönben egészsége megromlott, 2016-os szabadulása után nem sokkal hasnyálmirigy-daganatot diagnosztizáltak nála. Egy újabb büntetőügyben különös visszaesőként első fokon újabb 5 éves börtönbüntetésre ítélték idén márciusban. 

   

 •  Az Európai Bizottság közel 300 EU-s adatközpontot vizsgáló kutatása szerint a szerverközpontok a globális áramfelhasználás 1,4 százalékát teszi ki, és ez az érték évente 4,4 százalékkal nő. Egy létesítmény évente átlagosan 13 684 megawattóra áramot emészt fel, amit az informatikai eszközök, az energiaellátó rendszerek és a hűtés igényelnek. Csak a hűtési rendszer átlagban a teljes fogyasztás 40 százalékát emészti fel, ezért egyáltalán nem mindegy, mennyire optimális a működése.

  Az adatközpontokban általában pontosan olyan hűtési rendszert, mint a hűtőszekrényekben (kompresszoros elven működőt), amelyek kevéssé hatékonyak a szabadtérben. Logikus is: a nyitva hagyott fridzsider sem vált ki egy légkondicionálót. A külső levegőt érdemes minél jobban kihasználni, amit a legkönnyebben friss levegő befúvásával lehet megtenni. 

  Ez a megoldás egyszerű, mindössze néhány ventilátorból és szellőzőnyílásból álló kialakítása révén rendkívül energiahatékony, viszont ma már csupán nem kritikus fontosságú IT-eszközkészlet esetén alkalmazzák, mivel a por és egyéb szennyező anyagok szűrése vagy a páratartalom szabályozása rendkívül nehézkes, sokszor egyenesen lehetetlen - írja közleményében az iparági óriáscég, a Schneider Electric.

  A megoldásnak köszönhetően 50 százalékkal kevesebb energiára van szükség a hűtéshez, és 20 százalékkal több energia áll rendelkezésre az IT-berendezések ellátásához. Sőt, az üzemeltetési költségek akár 50 százalékkal csökkenhetnek. 

 • Az Időkép.hu webkameráján látható, hogy pár perccel 12 óra után esett egy kevés hó a Normafánál.