új hír érkezett
 • Ez teszi szívmelengetővé az őszt - ettől Önnek is jobb hangulata lesz

  Komócsin Sándor, 2017. szeptember 14. csütörtök, 08:03

  Óriási szerencsében részesültek idén a britek: a kedvező időjárási körülmények miatt szokatlanul bőséges bogyóterméssel ajándékozta meg őket a természet – derül ki a BBC cikkéből. A meleg, száraz tavaszt júliusban és augusztusban esők követték, ami utat nyitott a bogyók zabolátlan burjánzása előtt – mondják a kertészek. A kedvező tavaszi időjárás segítette a méheket abban, hogy beporozzák a virágokat, miközben távol tartotta a növényektől a darazsakat és a legyeket. Ezzel megágyazott a természet annak, hogy a bogyók a csapadékos nyáron bőven teleszívják magukat vízzel. Mondhatjuk az is, hogy ez a kombináció meghosszabbította a tavaszt.

  Shutterstock

  A bogyók nélkülözhetetlen elemei a természetnek és az embereket körülvevő kerteknek. Idén minden összejött ahhoz, hogy csodálatos termésnek örvendezhessünk – mondja Guy Barter, a Royal Horticultural Society vezető kertésze. Az elmúlt hetekben a kecskerágó és a tűztövisek bokrai kápráztatták el roskadozó bogyófürtjeikkel a kertek szerelmeseit és felsorakoztak melléjük a vadalmafák is.

  És az ősz még csak most kezdődik. A fák és a bokrok levelei a következő hetekben cserélik le zöld színűket sárgára, vörösre és barnára, ami a bogyókkal kombinálva a kertészek szerint szívet melengető látványt ígér a a következő hónapokra. Az elmúlás egy szakaszában a levelek és bogyók együttese a többféle piros, sárga, fekete és lila színkombinációiban fog pompázni – vetíti előre a királyi kertészszövetség vezetője.

 • Vlagyimir Putyin orosz államfő gyárlátogatást tett az igen sikeres Yandex internetes cég moszkvai központjában. Bár távozása után tűzriadó miatt kiürítették az épületet, az elnöki vizit gond nélkül zajlott le. Ez minden bizonnyal a gondos előkészítésnek köszönhető - derül ki a Moscow Times cikkéből. Az irodaház dolgozóit időben tájékoztatták arról, hogy Putyint mosolygós, fiatal emberek környezetében szeretnék látni a cégnél, ám fontos, hogy minden természetesnek tűnjön. Ezért nem kell ünneplőt ölteniük.

  Felajánlották az alkalmazottaknak, hogy otthonról is dolgozhatnak – végül is kevesebb embert könnyebb ellenőrzés alatt tartani, mint többet. Az egyik fiatal dolgozót hazaküldték, miután a Facebookon arról értekezett, hogy ha elé kerül minden oroszok elnöke, akkor fel fogja pofozni. Fél órával Putyin érkezése előtt senki sem hagyhatta el a helyét, még a mosdóba sem lehetett kimenni. Ha valakinek késztetése támadt volna erre, vissza kellett tartania.

  Az elnök elbeszélgetett Alisával, a Yandex mesterséges intelligenciájával. Alisát eredetileg orosz klasszikus alkotásokkal töltötték fel, ám ettől depressziós lett és úgy beszélt, mint egy 13 éves, amivel mindenkit kiborított. Szerencsére ezen már túl van, így válaszolhatott arra a kérdésre, miszerint Putyin lesz-e Oroszország következő elnöke? Mint mondta, kellő információ hiányában nem tudja, így lesz-e. Az elnök megkérdezte tőle, mivel múlatja az időt? A Yandex oldalaira frissen feltöltött cicás képeket nézegetem - felelte -, mert a „macskák a legjobbak”.

 • Ott tart ma a világ, hogy Kína és Oroszország mutat példát arra, hogyan kell angolos hidegvérrel kezelni egy nehéz problémát, miközben az Egyesült Államok elnöke azzal múlatja az időt, hogy nyilvános magánlevelezést folytat egy kiszámíthatatlan diktátorral - derül ki a BBC cikkéből. Az írás címe sokkoló: Donald Trump az USA elnöke és Kim Dzsongun, Észak-Korea vezetője kölcsönösen őrültnek minősítették egymást. E két ember keze ügyében van egy-egy piros gomb, amelyet megnyomva atomfegyverek kilövésére adhat parancsot.

  Trump a héten az ENSZ-ben azt mondta, hogy ha országát katonai válaszlépésre kényszeríti a sztálinista rezsim, akkor teljesen elpusztítják Észak-Koreát. (Angela Merkel német kancellár nem véletlenül határolódott el ettől a stílustól, ugyanis egy 25 milliós országtól beszélünk - a szerk.) Kim Dzsongun válaszul, a rezsim történetében egyedülálló módon személyes közleményt adott ki. Eszerint a „megtébolyodott” amerikai elnök beszéde meggyőzte arról, hogy indokolt volt a nukleáris fegyverek kifejlesztése, majd azzal fenyegetőzött, hogy Trump keservesen meg fogja bánni az ENSZ-ben mondottakat.

  A megszólított amerikai vezető ezúttal sem a „sas nem kapkod legyek után” elvét alkalmazta, azaz nem engedte el a füle mellett az üzenetet, hanem válaszolt. Eszerint az őrült (Kim) olyan leckét fog kapni, hogy a fal adja másikat. Nagy szerencse, hogy a válságban közvetlenül érintett két további hatalom, Kína és Oroszország külügyi vezetése nem szált be ebbe a párbeszédbe, hanem higgadtságra szólította a fel a feleket ahelyett, hogy provokálják egymást.

 • A keddi nagyerejű, mexikót megrázó földrengésnek a legutóbbi hivatalos adatok szerint 273 halálos áldozata van Mexikóvárosban és a környező államokban - ebből 137-en a fővárosban vesztették életüket. Bár a hatóságok egyelőre még azt kommunikálják, hogy mentőmunkálatok folynak, egyre közeleg az idő, amikor a buldózerek fogják felváltani a mentőalakulatokat - írja a BBC.

  A mentések egyik szomorú története, hogy napokon át egy olyan kislány, Frida Sofia megmentése körül forgott minden, akiről csütörtök estére kiderült, hogy soha nem is létezett, nem volt túlélő fiatal az Enrique Rebsámen iskola épületénél. 

  Mexikóváros Fotó: AFP

  A bejelentés, hogy nincs és nem is volt semmiféle Frida Sofía, rengeteg mexikóit felháborított, az interneten rengetegen fejezték ki dühüket, a hivatalnokok mellett főleg a legnagyobb médiavállalat, a Televisa kap sok támadást, mivel ők nagyon erősen beleálltak Sofía történetébe - írja a 444.hu.

  Nem először fordul elő ilyesmi Mexikóban: az 1985-ben bekövetkezett nagy földrengés után Monchito, egy kilencéves fiú megmentése tartotta lázban az országot, míg ki nem derült, hogy nem is létezik. 

  Most a tévébemondók a szövetségi kormányra mutogatnak, elmondásuk szerint a hatóságoktól kaptak információkat a romok alatt rekedt lányról.